Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σύλλογος Εργαζομένων - υποστελέχωση Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Ο Σύλλογος Εργαζομένων επισημαίνει για άλλη μια φορά τα χρόνια και άλυτα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και κυρίως της υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό,παραϊατρικό, σε τεχνολόγους εργαστηρίων (χειριστές–εμφανιστές Ακτινολογικού, παρασκευάστριες Μικροβιολογικού ) αλλά και σε διοικητικό και υπόλοιπο προσωπικό .
 Η διαχρονικα ελλειμματική στελέχωση του Νοσοκομείου διογκώθηκε ακόμα περισσότερο μετα τις αθρόες παραιτήσεις προσωπικού λόγω του νέου ασφαλιστικού , που επιδείνωσαν περισσότερο την ήδη κακή κατάσταση στα νοσοκομεία , με αποτέλεσμα να αυξάνεται η εντατικοποίηση, η καθυστέρηση πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, τα χρωστούμενα ρεπό ,οι συνεχείς νυκτερινές βάρδιες , αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα και τον κίνδυνο για λάθη και παραλείψεις με αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια τόσο των ασθενών όσο και ι των εργαζομένων υγειονομικών.
Ο Υπουργός Υγείας κ. Λοβέρδος συμφώνησε με την τρόικα για την υπαγωγή του Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού στην ρήτρα της μιας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις, λες και τα νοσοκομεία «ξεχειλίζουν» από πλεονάζον και άνευ αντικειμένου προσωπικό.
. Οι εξαγγελίες του Υπουργού Υγείας για χιλιάδες προσλήψεις, συνιστούν προκλητικό εμπαιγμό της κοινωνιας και των εργαζομένων στο ΕΣΥ.
Οι σημερινές ελλείψεις του ΕΣΥ είναι δραματικές κυρίως σε νοσηλευτικό-(25.000) παραϊατρικό προσωπικό, ενώ παραβιάζεται συστηματικά η εργατική νομοθεσία. Τα οφειλόμενα ρεπό, η παραβίαση της 12ωρης ανάπαυσης μεταξύ δύο βαρδιών, αλλά και η παραβίαση για απασχόληση μία νύχτα εβδομαδιαία, είναι πρακτικές που ακυρώνουν την Ευρωπαϊκή οδηγία που έχει ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Ειδικά στο Νοσοκομείο μας, η αναλογία στην νυκτερινή βάρδια ενός νοσηλευτή για τριάντα ασθενείς και ενός νοσηλευτή για την κάλυψη των Επειγόντων περιστατικών του κάθε τομέα , είναι ενδεικτική της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου.
Ο Σύλλογος αναγνωρίζει την ανάγκη μεταφοράς του υπάρχοντος ΤΕΠ στην νέα πτέρυγα λόγω της απαράδεκτης υποδομής του υπάρχοντος, ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει λόγω των τραγικών ελλείψεων νοσηλευτικού προσωπικού.
Η αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που όλοι θέλουμε και επιδιώκουμε με την λειτουργία της επέκτασης δεν πρόκειται να υπάρξει αν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις.
Με την υπάρχουσα υποστελέχωση στο ΤΕΠ ,την Παιδιατρική άλλα και σε άλλα τμήματα του Νοσοκομείου δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη σύγχρονων υπηρεσιών υγείας.
Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού, παραϊατρικού και λοιπού προσωπικού (και όχι επικουρικών με οκτάμηνες συμβάσεις), και ταυτόχρονα άμεση έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου που προβλέπει επιπλέον οργανικές θέσεις όλων των ειδικοτήτων και κατηγοριών. Μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει σωστά η νέα πτέρυγα , αλλιώς μετα την λήξη των συμβάσεων τα σημερινά προβλήματα θα υποτροπιάζουν συνεχώς.
Επίσης κάνουμε γνωστό ότι το υπάρχον νοσηλευτικό,παραιατρικο προσωπικό δεν έχει κανένα περιθώριο να καλύψει όχι καινούργιες άλλα ούτε τις υπάρχουσες ανάγκες , πόσο μάλλον τα επιπλέον 4.300 τ.μ. της επέκτασης.
Η ανάπτυξη του νοσοκομείου με τις προσλήψεις γιατρων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση,ταυτόχρονα όμως με την πρόσληψη νέου ιατρικού δυναμικού πρεπει να γίνονται και οι ανάλογες προσλήψεις μόνιμου νοσηλευτικού-παραϊατρικού προσωπικού προκειμένου το νοσοκομείο να λειτουργεί ολοκληρωμένα.
Ενδεικτικά σας κάνουμε γνωστό ότι ο μαστογράφος που ήδη υπάρχει στο νοσοκομείο δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης Τεχνολόγων-Χειριστών ακτινολογικού και ο Δερματολόγος που έχει έρθει τελευταία στο νοσοκομείο κάνει μόνος του ιατρείο χωρίς νοσηλεύτρια.
Ήδη αυτό το διάστημα το Ακτινολογικό Εργαστήριο δεν μπορεί να καλύψει τις βάρδιες τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες,και η προσφιλής λύση της διοίκησης είναι οι μετακινήσεις προσωπικού από τα ερημωμένα κέντρα υγείας. Ο Σύλλογος Εργαζομένων είναι αντίθετος στην περαιτέρω αποδυνάμωση των Κέντρων υγείας.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου ενώ αναγνωρίζει επίσημα το πρόβλημα της αδυναμίας λειτουργίας του νέου κτηρίου με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό , ελαχιστοποιεί τις απαιτήσεις προς το Υπουργείο Υγείας και το ίδιο κάνουν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι θεσμικοί εκπρόσωποι του Νομού.
ΟΙ δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι για την νέα πτέρυγα , δηλαδή για την ομαλή λειτουργία του χειρουργικού και παθολογικού ΤΕΠ, της αίθουσας ανάνηψης, της βραχείας νοσηλείας , της Παιδιατρικής κλινικής και των επειγόντων της , απαιτούνται κάποια λίγα άτομα επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού , υποτιμούν το πρόβλημα και προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας.
Σας ενημερώνουμε ότι το επικουρικό προσωπικό πληρώνεται από τα έσοδα του νοσοκομείου και όχι από κρατική χρηματοδότηση και δεδομένου οτι το νοσοκομειο υστερεί στο θέμα των εσόδων (καθ' ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους) δεν είναι εξασφαλισμένη ούτε καν αυτή η λύση.
Το αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με βάση την απαραίτητη αναλογία κλινών/γιατρών/νοσηλευτών.
Δυστυχώς όμως οι κυβερνώντες μας αποφάσισαν ότι για να «σωθεί» το ΕΣΥ πρέπει να λιγοστέψει το προσωπικό και οι πολίτες να πληρώνουν «διόδια» για να εξεταστούν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας . Εκεί οδηγεί η λογική της αντιμετώπισης της δημόσιας Υγείας ως «περιττό βάρος» για το Κράτος , που πρέπει σταδιακά να μετακυλιστεί στις πλάτες των πολιτών . Ήδη η Υγεία στη χώρα μας είναι σε ποσοστό πάνω από το 50% ιδιωτική και με τις νέες αλλαγές ( ολοήμερη λειτουργία, ΕΟΠΥΥ, συγχωνεύσεις κλπ) θα ιδιωτικοποιηθεί ακόμα περισσότερο.
Εμείς πιστεύουμε ότι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τα χρέη των νοσοκομείων , για την κακοδιαχείριση, τη συναλλαγή, τη σπατάλη και τη διαφθορά είναι οι πολίτες. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να πληρώσουν άλλο . Ούτε τα 5 ευρώ του κ.Λοβέρδου , ούτε άλλο χαράτσι. Έχουμε ήδη προπληρώσει 2 φορές για τη Δημόσια Υγεία , μια με τις εισφορές μας στα Ταμεία και μια με τη φορολογία μας .



ΕΠΕΙΔΗ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΑ , Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , ΟΙ ΕΝΩΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΑΓΏΝΕΣ ΛΕΜΕ:

ΟΙ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ Η ΣΥΡΙΚΝΩΣΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ , ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ ΚΑΘΩΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ Κ.Υ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ
ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ
Η ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ Η ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΣΥ ΜΕ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ – ΠΑΤΑΞΗ ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΝΕΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΜΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΚΑΛΥΨΗ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ – ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ 13ΟΥ ΚΑΙ 14ΟΥ ΜΙΣΘΟΥ
ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ ΩΡΟΜΙΣΘΙΟΥ ΓΙΑ ΑΡΓΙΕΣ – ΝΥΧΤΕΡΙΝΑ – ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ
ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΡΑ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 31-03-2011 ΚΑΙ ΩΡΑ 11πμ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΤΕΠ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ.


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου