Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το ΕΚΑΒ

«Εχουμε μείνει χωρίς διασώστες λόγω έλλειψης προσωπικού. Μας τηλεφωνούν στη Θεσσαλονίκη ακόμη και από την Τορώνη Χαλκιδικής για να στείλουμε ασθενοφόρο, όταν κάποιος παθαίνει ανακοπή.
 Για να επιληφθεί του περιστατικού, θα περάσουν δυο ώρες... Οι ελλείψεις στη Χαλκιδική είναι δραματικές και ο συντονισμός των ασθενοφόρων γίνεται από το τηλεφωνικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το καλοκαίρι οι κλήσεις για τη Χαλκιδική θα είναι πολλές. Δε θα προλαβαίνουμε...». Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού ΕΚΑΒ, Ιερόθεος Γιαμουρίδης, περιγράφει την προβληματική λειτουργία του ΕΚΑΒ, εκπέμποντας για άλλη μια φορά σήμα κινδύνου.

Οπως επισημαίνει, ο αδύναμος τομέας του «166» στη Χαλκιδική όχι μόνο δεν ενισχύθηκε με προσωπικό αλλά λίγο μετά τις εκλογές έγιναν μεταθέσεις σε Καβάλα, Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη.

Τις τεράστιες ελλείψεις που θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη ζωή ασθενών, κατήγγειλαν χτες εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, πραγματοποιώντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας με ασθενοφόρα έξω από τη γενική γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης, από όπου και εξυπηρετούσαν τις κλήσεις.


Η εικόνα σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα είναι τραγική, σύμφωνα με τα στοιχεία. Στη Θεσσαλονίκη είναι στελεχωμένα 20-22 ασθενοφόρα, ανάλογα με τις άδειες των εργαζομένων, αλλά δεν επαρκούν. Η Χαλκιδική διαθέτει ένα ασθενοφόρο στα Μουδανιά και ένα στην Κασσανδρεία. Οταν όμως το ασθενοφόρο φεύγει από τα Μουδανιά, η επικοινωνία συντονιστή και ασθενοφόρου χάνεται, καθώς το πρόβλημα έλλειψης ενδοσυνεννόησης ακόμα δεν έχει αντιμετωπιστεί. Επιπλέον, η Ημαθία, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Δράμα, η Ξάνθη και η Ροδόπη διαθέτουν από ένα ασθενοφόρο και δεν προλαβαίνουν να καλύπτουν τα περιστατικά. «Περιμέναμε από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο, να δείξει ευαισθησία, διότι, όταν πέρσι αντιμετώπισε πρόβλημα υγείας και μεταφέρθηκε από τη Βέροια στην Αθήνα με το μοναδικό ασθενοφόρο του νομού, είχε απορήσει που υπάρχει μόνον ένα ασθενοφόρο...», τόνισε ο κ. Γιαμουρίδης.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να πληρωθούν για υπερωρίες και αργίες που τους οφείλονται από τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ διεκδικούν τις αμοιβές για τα εκτός έδρας που τους χρωστούν από το Μάιο του 2010 και την καταβολή χρημάτων για την αγορά στολών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου