Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

«Βρισκόμαστε κοντά στη λύση των προβλημάτων του Νοσοκομείου Ρόδου»

Δεν θα αργήσουν να λυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο τη Ρόδου. Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του στη «δ» ο διοικητής του νοσοκομείου κ Μιχάλης Κόκκινος, με αφορμή και όσα έχουν συμβεί, ιδιαιτέρως τον τελευταίο καιρό.

«Λύση υπάρχει, και νομίζω ότι πλέον βρισκόμαστε κοντά σ' αυτή τη λύση: Η πρόσληψη 60 τουλάχιστον μονίμων νοσηλευτών και η συνέχιση των προγραμματικών συμβάσεων με το ΚΑΦΚΑ και το σύλλογο ατόμων με αναπηρίες παράλληλα με τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα προσληφθούν κατά τα τέλη του Απριλίου», τονίζει ο κ. Μιχάλης Κόκκινος.
Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρόδου επισημαίνει, ότι η τοποθέτηση του υποδιοικητή της Β' ΥΠΕ κ. Σ Ζώτου στο δημοτικό συμβούλιο κατέδειξε τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αλλά και τις προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να εξαιρεθεί ουσιαστικά ο τομέας της Υγείας από τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις προσωπικού. Επιπλέον ο κ. Κόκκινος υπογραμμίζει ότι το νοσοκομείο Ρόδου λειτουργεί με ασφάλεια και φυσικά δεν αποτελεί κίνδυνο για κανένα.
Η συνέντευξη του διοικητή του νοσοκομείου κ. Μιχάλη Κόκκινου αναλυτικά:
• Κλίμα έντασης έχει δημιουργηθεί και πάλι στο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Υπάρχει λύση τελικά και ποια είναι αυτή;
Λύση υπάρχει, και νομίζω ότι πλέον βρισκόμαστε κοντά σ' αυτή τη λύση. Είναι η ικανοποίηση των αιτημάτων μας όπως αυτά τέθηκαν από το διοικητικό συμβούλιο του Νοσοκομείου, και εμένα προσωπικά, προς την ηγεσία του υπουργείου και συγκεκριμένα η κάλυψη των οργανικών θέσεων των εργαζομένων που αποχώρησαν ή συνταξιοδοτήθηκαν. Η πρόσληψη 60 τουλάχιστον μονίμων νοσηλευτών και η συνέχιση των προγραμματικών συμβάσεων με το ΚΑΦΚΑ και το σύλλογο ατόμων με αναπηρίες παράλληλα με τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που θα προσληφθούν κατά τα τέλη του Απριλίου. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη μετάβαση του Νοσοκομείου στην τρίτη ζώνη και την άμεση πρόσληψη ιατρών στις ειδικότητες που μας λείπουν είναι οι απαιτούμενες λύσεις προκειμένου να λειτουργήσει το Νοσοκομείο μας, χωρίς προβλήματα.
• Προσφάτως η διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείου έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου γιατί η κατάσταση πλέον εγκυμονεί κινδύνους. Με ποιό τρόπο θα συμβάλετε ώστε να λειτουργούν σωστά οι κλινικές;
Είναι δεδομένο, και αυτό το αισθάνεται κάθε Δωδεκανήσιος που επισκέπτεται το Νοσοκομείο μας και δέχεται τις ιατρικές μας υπηρεσίες, ότι είμαστε το ασφαλέστερο Νοσηλευτικό ίδρυμα στο νότιο Αιγαίο. Αυτό συμβαίνει χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων αλλά και των γιατρών του Νοσοκομείου που όλοι μαζί αγωνίζονται να κρατήσουν αυτό το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας. Η υπερπροσπάθεια όμως αυτή έχει τεράστιο σωματικό και ψυχικό κόστος για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι για να υπηρετήσουν σωστά το λειτούργημά τους εργάζονται με εξοντωτικά ωράρια. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια προκειμένου να βελτιώσουμε τις συνθήκες εργασίας μέσω της πρόσληψης μονίμου προσωπικού που θα βελτιώσει την καθημερινότητα αυτών, στο φιλότιμο των οποίων ένα χρόνο τώρα, από την στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων μας, στηρίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του Νοσοκομείου μας αλλά και οι επιτυχίες του, όσον αφορά τη μείωση των εξόδων του και γενικότερα το νοικοκύρεμα της δημοσιονομικής του λειτουργίας.
• Σε πρόσφατη συνέντευξή της η κ. Λούση Καλαμάτα ζήτησε από τη διοίκηση του νοσοκομείο να βρει το βηματισμό της και να δώσει λύσεις στα προβλήματα. Είναι εφικτό αυτό;
Είναι βασική μας υποχρέωση, προς αυτή την κατεύθυνση κινηθήκαμε χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος και περιμένουμε τα αποτελέσματα των ενεργειών μας .
• Τι θα κάνετε αν εφαρμοσθεί η απόφαση που ελήφθη στη Γενική Συνέλευση σύμφωνα με την οποία οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται μόνο σύμφωνα με το ωράριο τους και θα παίρνουν κανονικά άδειες και ρεπό;
Ήδη προσπαθούμε να ακολουθήσουμε την απόφαση αυτή σύμφωνα με το ανθρώπινο δυναμικό που σήμερα διαθέτουμε και ελπίζουμε να πάμε ομαλά μέχρι την έλευση του προσωπικού ορισμένου χρόνου που αναμένεται στα τέλη Απριλίου, οπότε και περιμένουμε βελτίωση των συνθηκών εργασίας μέσω της ταυτόχρονης εργασίας των εργαζόμενων με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου και των εργαζόμενων δυνάμει της προγραμματικής σύμβασης, αναμένοντας τις αντικαταστάσεις αλλά και τις νέες προσλήψεις σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υποδιοικητή της Β' ΥΠΕ, Σωτήρη Ζώτου, ενώπιον του δημοτικού μας συμβουλίου.
• Προσφάτως είχατε αναφερθεί σε συγκριμένο χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το οποίο θα τοποθετούνταν μόνιμο προσωπικό στο νοσοκομείο. Γιατί δεν προχώρησαν οι σχετικές διαδικασίες;
Νομίζω ότι οι σχετικές εξηγήσεις δόθηκαν από τον ίδιο τον υποδιοικητή της Β' ΥΠΕ στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος είπε ότι λόγω της δυσμενούς οικονομικής κατάστασης της χώρας αλλά και λόγω των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, έπρεπε να μπουν κάποιοι κανόνες σχετικά με την πρόσληψη δημοσίων υπαλλήλων και την υπερφόρτωση του δημόσιου τομέα. Πιστεύω πως η τοποθέτηση του υποδιοικητή της Β' ΥΠΕ στο δημοτικό συμβούλιο κατέδειξε τη δέσμευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δια στόματος του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου αλλά και της προσπάθειες της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να εξαιρεθεί ουσιαστικά ο τομέας της Υγείας από τους περιορισμούς αυτούς αλλά και ειδικότερα οι φορείς υγείας, όπως το νοσοκομείο μας που έχουν πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό.
• Θα ανανεωθεί η σύμβαση που έχει υπογραφεί με το ΚΑΦΚΑ και τον σύλλογο ΑΜΕΑ για την πρόσληψη προσωπικού με δίμηνες συμβάσεις καθώς η κατάσταση στο νοσοκομείο θα γίνει ακόμη χειρότερη;
Ήδη έχουμε ανανεώσει τη σύμβαση για ένα ακόμα μήνα, έχοντας λάβει σχετική επιχορήγηση 100.000 ευρώ από το υπουργείο υγείας με υπογραφή του Γενικού Γραμματέα Νικόλαου Πολύζου και υπάρχει η δέσμευση για τη συνέχισή της για ικανό χρονικό διάστημα που θα καλύψει το νοσοκομείο μας μέχρι την έλευση μονίμου προσωπικού.

• Προχωρά η υπόθεση της δημιουργίας των τμημάτων του ακτινοδιαγνωστικού και του αιμοδυναμικού στο νοσοκομείο της Ρόδου;
Είμαι στην ευχάριστη θέση να ενημερώσω την τοπική μας κοινωνία ότι το νοσοκομείο μας απέκτησε επάρκεια τύπου Β, η οποία μας δίνει την δυνατότητα να προμηθευτούμε μόνοι μας, χωρίς τη σύμπραξη άλλου φορέα τα τέσσερα έργα μας που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, εξορθολογίζοντας τις αποφάσεις της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, πριν από τις εκλογές του 2009, η οποία είχε εντάξει, χωρίς όμως να τα προχωρήσει καθόλου, δύο έργα προϋπολογίζοντας ένα τεράστιο κόστος για την κατασκευή ξεχωριστού κτιρίου, δίπλα στο νοσοκομείο για την εγκατάσταση γραμμικού επιταχυντή που μαζί με την προμήθειά του μηχανήματος έφτανε στα 4.500.000 ευρώ. Σε συνεργασία με τη 2η ΥΠΕ αλλά και χάρη στην έμπνευση και την εργατικότητα του μέλους του ΔΣ του Γιάννη Λαουδίκου αποφασίσαμε να εγκαταστήσουμε το γραμμικό επιταχυντή εντός του Νοσοκομείου, με κάποιες μικρές προσθήκες στο κτίριο. Ετσι με τα χρήματα που περίσσεψαν πέραν του γραμμικού επιταχυντή για τους καρκινοπαθείς και την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου, εντάχθηκαν και ο στεφανιογράφος για τους καρδιοπαθείς αλλά και ο ψηφιακός μαστογράφος τελευταίας τεχνολογίας για την καλύτερη πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Και για τα τέσσερα έργα θα προκηρυχτούν άμεσα διεθνείς διαγωνισμοί από το Νοσοκομείο μας.
• Πόσο κοντά είστε στους στόχους που είχατε θέσει όταν αναλάβατε τη διοίκηση του Νοσοκομείου;
Από όσα σας προανέφερα αλλά και από τις ενέργειές μας, που αφορούν την αναμόρφωση του προϋπολογισμού μας, που είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για να μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο μας για 10% περαιτέρω μείωση στις προμήθειές μας, τις οποίες ήδη μειώσαμε το έτος 2010 κατά 3.000.000 ευρώ περίπου, αλλά και την μείωση του κόστους για την προμήθεια φαρμάκων κατά 25%, σε συνδυασμό και με τους μηχανισμούς ελέγχου που εγκαταστήσαμε στο φαρμακείο, στο τμήμα προμηθειών και στις αποθήκες του νοσοκομείου μας, χάρη στις προσπάθειες της διοικητικής και της οικονομικής υπηρεσίας, της μηχανογράφησης και των φαρμακοποιών μας, πιστεύω ότι είμαστε κοντά στους στόχους που είχαμε θέσει για την πρώτη χρονιά. Αυτό που δεν καταφέραμε να πετύχουμε είναι η επαρκής στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό. Κάτι τέτοιο είναι σαφές ότι θα μας επέτρεπε να ασχοληθούμε αποκλειστικά με το επιτελικό μας έργο, χωρίς να καταναλώνουμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας προκειμένου να βρούμε λύσεις σε λειτουργικά προβλήματα. Αυτή την προσπάθεια θα την συνεχίσουμε με την ίδια ένταση προκειμένου να δουλέψουν χωρίς προβλήματα και τα καινούρια τμήματα που θα λειτουργήσουν στο νοσοκομείο μας με τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ. Προσωπικά εγώ αλλά και όλα τα μέλη του Δ.Σ. έχουμε την άποψη ότι η επίτευξη ενός στόχου πρέπει να γεννάει έναν καινούριο, συνεπώς ο αγώνας μας δε σταματάει ποτέ και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε από τις επάλξεις που μας έταξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο εξακολουθούμε να εισπράττουμε την εμπιστοσύνη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου που μας διόρισε, των εργαζομένων του νοσοκομείου που δίνουν μαζί μας τον αγώνα για την επίτευξη των στόχων μας αλλά και της κοινωνίας την οποία υπηρετούμε.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου