Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

“Πάρτι” με τις μίζες των προμηθειών στα νοσοκομεία

Στα γραφεία των ανακριτών τραπεζικές συναλλαγές γιατρών και μεσαζόντων με εμβάσματα από μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.

Ποιοι λογαριασμοί ανοίγουν.

Ποια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης εμπλέκονται.

“Βόμβες”, με μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για ιατρικές προμήθειες από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τινάζουν στον αέρα όλο το δημόσιο σύστημα υγείας της πόλης.
Στα ανακριτικά γραφεία τις επόμενες μέρες αναμένεται να φτάσουν εκατοντάδες τραπεζικές συναλλαγές γιατρών και “παρένθετων” προσώπων, με εμβάσματα τα οποία είχαν ως αποστολείς μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη.
“Η έρευνα αυτή δεν έχει τέλος”, ήταν η χαρακτηριστική φράση στελέχους του ΣΔΟΕ που συμμετέχει στο σκέλος της έρευνας για τη διερεύνηση των τραπεζικών λογαριασμών με συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών ξεκίνησε από καρδιολόγους που θεωρούνται ύποπτοι για περίεργες προμήθειες καρδιακών εμφυτευμάτων (στεντ και μπαλονάκια), επεκτάθηκε σε ορθοπεδικούς για τους οποίους ήδη έχουν ληφθεί και διοικητικά μέτρα, συνεχίζονται σε νευροχειρουργούς για άλλες προμήθειες εμφυτευμάτων, αλλά αναμένεται να φτάσει και σε διάφορες ιατρικές ειδικότητες που έχουν εμπλοκή σε προμήθειες παραϊατρικών προϊόντων.

“Πέρα για πέρα παράνομα”
“Αυτά που γίνονταν στα νοσοκομεία ήταν πέρα για πέρα παράνομα. Προμήθειες με προχειρότητα, γιατροί που έκριναν τις προδιαγραφές και άλλοι γιατροί που τις αξιολογούσαν, δεν υπήρχε κανένας απολύτως ελεγκτικός μηχανισμός. Οι εταιρείες έκαναν πάρτι, μαζί και οι γιατροί”, παρατήρησε στέλεχος δημόσιου νοσοκομείου που φρόντισε να θέσει, από τη θέση που υπηρέτησε, όσες δικλείδες ασφαλείας μπόρεσε. “Είναι περίεργο ότι μόλις αποκαλυπτόταν μία υπόθεση έπεφταν αμέσως οι τιμές, και ειδικά τώρα τα ίδια προϊόντα αγοράζονται από το σύστημα υγείας με τιμές μειωμένες σε μεγάλα ποσοστά”, κατέληξε.

Εμπλεκόμενα τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης
Η μεγαλύτερη υπόθεση προμηθειών που διερευνά η δικαιοσύνη στη Θεσσαλονίκη αφορά τις προμήθειες καρδιολογικών εμφυτευμάτων από τρία νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα το “ΑΧΕΠΑ”, το “Γ. Παπανικολάου” και το “Παπαγεωργίου”. Παράγοντες της δικαιοσύνης μιλούν για υπόθεση απάτης σε βάρος του δημοσίου, το μέγεθος της οποίας δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη υπόθεση που χειρίστηκε η δικαιοσύνη στη συμπρωτεύουσα.

Στα χέρια του ανακριτή
Η ογκώδης δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του 3ου ειδικού ανακριτή Κώστα Αλεξίου, ο οποίος τις επόμενες ημέρες περιμένει από το ΣΔΟΕ να λάβει τον μακρύ κατάλογο των εκατοντάδων συναλλαγών από τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν γιατροί -αλλά και πρόσωπα του περιβάλλοντός τους- σε δώδεκα διαφορετικές τράπεζες, από τις οποίες έχει ολοκληρωθεί η αποστολή όλων των στοιχείων την περασμένη εβδομάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εμβάσματα χιλιάδων ευρώ που αποκαλύπτονται στους λογαριασμούς είχαν αποστολείς τρεις μεγάλες εταιρείες που προμήθευαν τα νοσοκομεία με καρδιολογικά εμφυτεύματα. Παρότι οι ελβετικές αρχές, από τις οποίες ζητήθηκε να δοθούν στοιχεία, απάντησαν αρνητικά για την επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών, ωστόσο μίζες προκύπτουν από τους λογαριασμούς των ελληνικών τραπεζών. Επίσης, οι βελγικές αρχές έδωσαν στην Ελλάδα στοιχεία που ζητήθηκαν, χωρίς όμως να προκύπτουν ιδιαίτερα αξιόλογα στοιχεία που να “δένουν” την υπόθεση.

Στο στόχαστρο 10 γιατροί
Στο στόχαστρο του ανακριτή για τη συγκεκριμένη υπόθεση βρίσκονται όχι παραπάνω από δέκα γιατροί, οι οποίοι φέρονται πως το διάστημα 2000-2004, για το οποίο γίνεται η έρευνα, ήταν σε θέσεις-κλειδιά επιτροπών δημόσιων νοσοκομείων, που έκριναν τις προδιαγραφές αλλά και τις αξιολογήσεις προμηθειών των παραϊατρικών προϊόντων με πολύ μεγαλύτερα κόστη απ’ ό,τι ίσχυε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στο “κάδρο” των κατηγορουμένων όμως φέρονται να βρίσκονται για την ίδια υπόθεση και δεκάδες άλλα πρόσωπα, που ξεκινούν από τους ιδιώτες προμηθευτές και καταλήγουν σε “παρένθετους”, στους λογαριασμούς των οποίων διοχετεύονταν επίσης ποσά-μίζες από τις εταιρείες.
Έγκυρες πηγές ανέφεραν πως η συγκεκριμένη δικογραφία βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και ότι μετά την παραλαβή των στοιχείων για τους λογαριασμούς από τις ανακριτικές αρχές, αναμένεται μέχρι το καλοκαίρι η σύνταξη των κατηγορητηρίων και οι κλήσεις των εμπλεκομένων σε απολογία.

“Σκούπα” για όλες τις προμήθειες
“Η αρχή έγινε, αλλά η συνέχεια είναι μεγάλη”. Η φράση παράγοντα της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη είναι ενδεικτική για το μέγεθος που λαμβάνουν οι έρευνες για όλες τις προμήθειες στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Η εισαγγελία πρωτοδικών έχει ήδη παραλάβει το πόρισμα που αφορά τις προμήθειες ορθοπεδικών υλικών στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο τη διετία 2008-09, για την οποία τέθηκαν ήδη σε αργία πέντε ορθοπεδικοί και ένας νευροχειρουργός, ενώ η ζημία σε βάρος του δημοσίου υπολογίζεται ότι φτάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Η δικογραφία σύντομα αναμένεται να οδηγηθεί κι αυτή στα ανακριτικά γραφεία των δικαστηρίων.

Υπόθεση ντόμινο
Είναι ακόμη ενδεικτικό πως με παρέμβαση του επιθεωρητή υγείας έχουν μπλοκαριστεί τα ποσά που προορίζονταν για την εξόφληση προμηθευτών των συγκεκριμένων παραϊατρικών προϊόντων στο Ιπποκράτειο. “Η υπόθεση αυτή μπορεί να γίνει ντόμινο και για άλλες αποκαλύψεις”, έλεγε με νόημα στέλεχος του ΣΔΟΕ, καθώς η συγκεκριμένη υπηρεσία έχει αναλάβει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών γιατρών που εργάζονται σε κλινικές και εμφανίζονται να έχουν εμπλοκή σε ύποπτες προμήθειες.


Η πρώτη λίστα στα χέρια του ΣΔΟΕ

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέλη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος έχουν στα χέρια τους την πρώτη λίστα από συναλλαγές τραπεζικών λογαριασμών γιατρών νευροχειρουργικής κλινικής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, όπως και άλλων προσώπων, και μετά την επεξεργασία θα τη διαβιβάσουν στις εισαγγελικές αρχές. “Να ανοίξουν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί των γιατρών, δεν μπορώ να αντιληφθώ την επίκληση των προσωπικών δεδομένων από ορισμένους συναδέλφους”, παρατήρησε μιλώντας στη “ΜτΚ” γιατρός που βρίσκεται σε διευθυντική θέση κλινικής νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. “Εάν σταματήσουν αυτά, το κόστος των νοσηλευτικών ιδρυμάτων θα μειωθεί στο 50%”, συμπλήρωσε.
Η έρευνα για τη νευροχειρουργική κλινική εκτιμάται πως θα αποτελέσει την αρχή για τη γενικότερη “σκούπα” στις προμήθειες, που οργανώνεται από την πλευρά του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε η παραγγελία που έλαβαν από την εισαγγελέα πρωτοδικών Άννα Καραμόσχογλου στο τέλος του περασμένου χρόνου ήταν σαφής: “Να ελεγχθούν όλες οι προμήθειες”. Αυτός είναι ο λόγος που το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος “σαρώνει” ύποπτους λογαριασμούς, περιμένοντας να εντοπίσει καταθέσεις με μίζες από εταιρείες προμηθευτών.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου