Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Η μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας δεν αφορά την Κρήτη

Δεν υποβαθμίζεται το νοσοκομείο Ιεράπετρας- Έρχεται η "συνδιοίκηση"
"Η μετατροπή νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας δεν αφορά την Κρήτη" - είπε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος
Αποφασισμένος να προχωρήσει τις αλλαγές στον τομέα της Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας εμφανίστηκε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος προέταξε μία διαδικασία ανατροφοδότησης των προτάσεων του υπουργείου ως τα μέσα Ιουλίου, οπότε αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.


Σε ό,τι αφορά τις επικείμενες μετατροπές νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, πράγμα που σημαίνει, αναπόφευκτα, την υποβάθμισή τους, ο κ. Λοβέρδος διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά την Κρήτη. "Θα προχωρήσουμε σε μετατροπές νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας, αλλά αυτό δεν αφορά την Κρήτη. Θα γίνουν δύο σε όλη την Ελλάδα αλλά όχι στην Κρήτη" - είπε ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της μεθόδου "τί θα πει η τοπική κοινωνία".

"Αφού η κοινωνία δεν το θέλει δε θα προβούμε σε άσκοπες συγκρούσεις" - είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Ωστόσο από την 1η Ιουλίου, το υπουργείο θα εφαρμόσει, κατά κόρον, την κοινή διοίκηση των νοσοκομείων. "Δεν μπορώ να αντιληφθώ που πάσχει η απόφαση για συνδιοικήσεις των νοσοκομείων, παρά μόνο αν το ένα νοσοκομείο χωρίζεται από το άλλο με θάλασσα ή με βουνό. Διαφορετικά ... να μας κάνουν τη χάρη" - είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, που έθεσε στη διακριτική ευχέρεια των φορέων που θα υποβάλλουν προτάσεις στο Υπουργείο να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα περιορίσουν τις δαπάνες, μεταξύ της συνδιοίκησης και της συνένωσης κλινικών εντός των νοσοκομείων.

Ο υπουργός πάντως παραμένει, ως τις 5 Ιουνίου, από τον υποδιοικητή της ΔΥΠΕ Κρήτης, τις προτάσεις και τις θέσεις του νησιού για τις αλλαγές στην Υγεία. Το υπουργείο θα δημοσιεύσει τις πρώτες αποφάσεις στα μέσα Ιουνίου, προκειμένου να γίνουν αντιπροτάσεις και την 1η Ιουλίου να έχουμε ανακοινώσεις.

Στο μεσοδιάστημα, μέσω του διαδικτύου, θα γίνονται νέες επαφές με θέμα το τί μπορεί να βελτιωθεί, ενώ οι τελικές αποφάσεις αναμένονται στις 15 Ιουλίου.

"Το Υπουργείο είναι αποφασισμένο, δε θα κάνουμε πίσω" - είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ προειδοποίησε πως αν ως τις 31 δεκεμβρίου δεν έχουν γίνει οι προωθούμενες αλλαγές, είτε ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του Υπουργού, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ στα πράγματα, είναι δεδομένο ότι το 40% από τα 139 υφιστάμενα νοσοκομεία της χώρας δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Τα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο Candia Maris, όπου πραγματοποιείται η σύσκεψη για τις αλλαγές στην Υγεία, είναι δρακόντεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου