Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Δεν "αγγίζει" το Νοσοκομείο Ρεθύμνου το Υπουργείο.Άλλα τα σχέδια της ΥΠΕ!

• Η ΔΥΠΕ επιμένει σε συνδιοίκηση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με των Χανίων

• Υπουργός: Αν ως τις 31 Δεκεμβρίου δεν έχουν γίνει οι αλλαγές, το 40% από τα 139 υφιστάμενα νοσοκομεία της χώρας δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν

Ούτε συγχωνεύσεις τμημάτων ούτε συνδιοίκηση με άλλο Νοσοκομείο προβλέπει για το Ρέθυμνο η πρόταση που παρουσιάστηκε χθες στο Ηράκλειο στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.


Ωστόσο προβλέπεται συνδιοίκηση μεταξύ των δυο νοσοκομείων του Ηρακλείου, του Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων με το Νοσοκομείο Χανίων και αλλαγή καθεστώτος για τα Νοσοκομεία Ιεράπετρας, Σητείας και Νεάπολης στην περιφέρεια Λασιθίου. Ο υπουργός Υγείας ωστόσο εξήγγειλε ότι δεν θα κλείσει κανένα νοσοκομείο στην Κρήτη.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος όμως για να επισκεφθεί την Κρήτη χρειάστηκε τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη που έχει υπάρξει ποτέ σε επίσκεψη υπουργού στο Ηράκλειο για να τον «προστατεύσει» από τους γιατρούς και εργαζόμενους των νοσοκομείων Ρεθύμνου και Ηρακλείου που διαμαρτύρονταν για την υποβάθμιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Εξ’ αρχής το ξενοδοχείο ήταν απροσπέλαστο καθώς δύο κλούβες των ΜΑΤ, κάθετα τοποθετημένες, είχαν αποκλείσει τις εισόδους και απαγορευόταν η είσοδος σε όλους, αρχικά ακόμη και στους δημοσιογράφους.

Οι γιατροί ζήτησαν να συναντηθούν εκπρόσωποί τους με τον υπουργό, ωστόσο το αίτημα αυτό δεν έγινε δεκτό, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να παρακάμψουν τους αστυνομικούς και απωθήθηκαν από τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έκαναν χρήση χημικών.

Τελικά, στη σύσκεψη μπήκαν τουλάχιστον οι δημοσιογράφοι μετά από παρέμβαση υπηρεσιακών παραγόντων.

Τι αναφέρει η πρόταση της επιτροπής

Η σύσκεψη ξεκίνησε με την εισήγηση του επιστημονικά υπεύθυνου της μελέτης για την αναδιάρθρωση, Λυκούργου Λιαρόπουλου και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υγείας Νίκου Πολύζου, οι οποίοι παρουσίασαν τα στοιχεία της πρότασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα «τραστ» νοσοκομείων στα Χανιά προβλέπει η πρόταση της Επιτροπής Λιαρόπουλου με κυρίαρχο το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων και «παραρτήματα» το Θεραπευτήριο Ψυχικών Παθήσεων και το Ναυτικό Νοσοκομείο ενδεχομένως.

Το Ρέθυμνο διατηρεί την αυτονομία του και δεν έχει καμία μεταβολή λόγω του ότι είναι το μοναδικό στην περιφέρεια του Ρεθύμνου.

Για το Βενιζέλειο προτείνεται συνδιοίκηση με το ΠΑΓΝΗ

και τα Νοσοκομεία της περιφέρειας Λασιθίου προτείνεται να συγχωνευθούν διοικητικά υπό το Γενικό Nοσοκομείο Αγίου Νικολάου και να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας ενώ το νοσοκομείο- ΚΥ Νεάπολης να γίνει Κέντρο Αποκατάστασης. Για το Λασίθι όμως έγινε «μάχη»όπως λένε οι πληροφορίες μας και ο υπουργός άφησε τελικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσει την πρόταση της συνδιοίκησης.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η επιστημονική πρόταση δεν περιλαμβάνει το Ρέθυμνο στο δίκτυο των συνδιοικήσεων, η ΔΥΠΕ Κρήτης μέσω του υποδιοικητή της, κ. Καλογιάννη επέμεινε χθες στο ότι πρέπει να συγχωνευθεί το νοσηλευτικό ίδρυμα του Ρεθύμνου με των Χανίων!!!

Τόσο ο Διοικητής όμως του ιδρύματος Γιώργος Μοσχοβάκης και ο Διευθυντής της ΜΕΘ Χαράλαμπος Μαρκάκης όσο και οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που ήταν χθες στη σύσκεψη- η αντιπεριφερειάρχης Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Νίκος Ντακάκης, και η πρόεδρος του Γηροκομείου Ζωή Σιταρένιου Μπριλλάκη– επέμειναν ότι αυτή η συγχώνευση δεν πρέπει να γίνει.


Μάλιστα η κα Λιονή χρησιμοποιώντας και το χθεσινό δημοσίευμα της Κρητικής Επιθεώρησης και του GOODnet.gr που ανέφερε τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού, εξήγησε λεπτομερώς στον υπουργό υγείας μεταξύ άλλων ότι τόσο οι ανάγκες του πληθυσμού όσο και η χιλιομετρική απόσταση από το γειτονικό νοσοκομείο και το άσχημο οδικό δίκτυο καθιστούν απαγορευτική αυτή τη συγχώνευση.


Ο κ. Μοσχοβάκης επίσης έχει σκοπό να επισκεφθεί σύντομα τη ΔΥΠΕ ώστε να συζητήσει το θέμα αυτό και να ξεκαθαρίσουν οι λόγοι της πρότασής της, αν και πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόταση στηρίζεται στο γεγονός ότι έτσι θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση προσωπικού μεταξύ νοσοκομείων, κάτι που προφανώς στην εποχή του μνημονίου χρειάζεται λόγω των μη προσλήψεων.


Ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε χθες μετά τη συνάντηση και το δημοτικό συμβούλιο για τα όσα συζητήθηκαν τονίζοντας πως το θέμα του νοσοκομείου είναι από τα πλέον σημαντικότερα. Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μια συνεδρίαση στο Δ.Σ. με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στα νοσοκομεία.

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε κάθετος στο θέμα των εσωτερικών συγχωνεύσεων τμημάτων σε νοσοκομεία στα οποία λειτουργούν ίδια ή παρεμφερή τμήματα. Όπως π.χ. οι παθολογικές κλινικές στο νοσοκομείο Χανίων.

Τώρα θα πρέπει να κατατεθούν προτάσεις από τις διοικήσεις των νοσοκομείων στη ΔΥΠΕ, αυτή να τις επεξεργαστεί και να καταθέσει την πρότασή της στο υπουργείο μέχρι τις 5 Ιουνίου, η πολιτική ηγεσία του οποίου θα προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις εν μέσω θέρους, στις 15 Ιουλίου.

Υπουργός: Εχθροί της κοινωνίας όσοι δε μας στηρίζουν

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι ο Καλλικράτης της Υγείας θα προχωρήσει παρά τις απειλές και τα επεισόδια. Τόνισε επίσης ότι η διοίκηση της Υγείας της Κρήτης θα αλλάξει, αλλά οι δυνάμεις της Υγείας θα συνενωθούν. «Είναι εχθροί της κοινωνίας όσοι δε μας στηρίζουν. Ως το τέλος της εβδομάδας θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε ότι το «κλειδί» θα είναι η τοποθέτηση κοινής διοίκησης, αλλά και η εξέταση συγχώνευσης δυνάμεων.
Αν δεν γίνει αυτό, διευκρίνισε, τότε το 40% των ιδρυμάτων θα πάψει να χρηματοδοτείται. «Το ποτάμι ξεχείλισε και πρέπει να κρατήσουμε όρθιο το σύστημα υγείας».

Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 15 Ιουλίου. Ειδικά για τον τρόπο κατάρτισης των προτάσεων ο κ. Λοβέρδος έκανε αναλυτικές συστάσεις στα στελέχη της ΔΥΠΕ Κρήτης ζητώντας στο κείμενο που θα του στείλουν να αναγράφεται απαραίτητα και το ετήσιο οικονομικό κέρδος που θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η εφαρμογή των προτάσεών τους.

Κι όπως… προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας αν ως τις 31 Δεκεμβρίου δεν έχουν γίνει οι προωθούμενες αλλαγές, είτε ο ίδιος βρίσκεται στη θέση του Υπουργού, είτε το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση, είτε η ΝΔ στα πράγματα, είναι δεδομένο ότι το 40% από τα 139 υφιστάμενα νοσοκομεία της χώρας δε θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν.

Καταγγελία για την αστυνομοκρατία και την καταστολή

Προσβεβλημένοι και οργισμένοι αισθάνονται οι γιατροί, οι εργαζόμενοι και φοιτητές Ιατρικής που χθες διαδήλωσαν για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας.
Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ, οι Σύλλογοι Εργαζομένων των Νοσοκομείων της Κρήτης, ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης και πολίτες της Ιεράπετρας για την υπεράσπιση του Νοσοκομείου αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους:

«Για να εξασφαλίσει την ανενόχλητη διεξαγωγή της επικοινωνιακής του φιέστας στο Ηράκλειο, ο Υπουργός διάλυσης της Υγείας κ. Λοβέρδος μετέτρεψε τη γύρω περιοχή σε απαγορευμένη ζώνη, κινητοποίησε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ΜΑΤ, δυναμίτισε κάθε δυνατότητα διαλόγου και χρεώνεται στο ακέραιο την πολιτική ευθύνη για την καταστολή και τη ρίψη χημικών εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών από όλα τα Νοσοκομεία της Κρήτης.
Απομονωμένος και πανικόβλητος από την κοινωνική κατακραυγή, ο κ. Λοβέρδος επιχειρεί να επιβάλει με αυταρχισμό και αστυνομοκρατία τα καλοπληρωμένα σχέδια κατεδάφισης της δημόσιας περίθαλψης.

Οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της Κρήτης, που πασχίζουν καθημερινά να κρατήσουν όρθιο το ετοιμόρροπο από την εγκατάλειψη χρόνων Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αισθάνονται προσβεβλημένοι και οργισμένοι γι’ αυτή την αντιμετώπιση αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για την αναβάθμιση του ΕΣΥ και το δικαίωμα όλων των πολιτών σε δημόσια, δωρεάν περίθαλψη υψηλής ποιότητας.
Κηρύσσουμε τον κ. Λοβέρδο ανεπιθύμητο στα Νοσοκομεία της Κρήτης και απαιτούμε να πάρει πίσω τα απαράδεκτα σχέδια υποβάθμισης των μονάδων υγείας του νησιού.
Αν νομίζει ο κ. Λοβέρδος ότι θα σώσει την οικονομία και τη χώρα πάνω στα ερείπια της κοινωνικής ασφάλισης, της δημόσιας περίθαλψης και του κοινωνικού Κράτους,
δεν είναι απλώς γελασμένος
δεν είναι απλώς επικίνδυνος
είναι και πολιτικά τελειωμένος».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου