Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Απλήρωτοι 9 μήνες οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι"

Στη μαύρη τρύπα της γραφειοκρατίας -που δεν μπόρεσε ούτε ο «Καλλικράτης» αν και ισχύει από 1ης Ιανουαρίου να θεραπεύσει- χάνονται τα χρήματα 4.000 εργαζομένων στο πετυχημένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι».
Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, καθώς οι εργαζόμενοι είναι εννέα μήνες απλήρωτοι και πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αύριο σε ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι χιλιάδες άρρωστοι γέροντες θα παραμείνουν αβοήθητοι χωρίς τις πολύτιμες υπηρεσίες των εργαζομένων του προγράμματος.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από το υπουργείο Εσωτερικών αναγνωρίζεται τόσο η σημαντικότητα του έργου των εργαζομένων στον τομέα της κοινωνικής φροντίδας (χαρακτηρίζεται μάλιστα κρίσιμη προτεραιότητα), όσο και η υπομονή που έχουν επιδείξει τόσα χρόνια στη συνεργασία τους με τους δήμους, αφού εργάζονται χωρίς να πληρώνονται αρκετούς μήνες. Ταυτόχρονα, από το υπουργείο υπογραμμίζεται ότι από πλευράς κυβέρνησης διασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι πόροι για το 2011 ύψους 52,9 εκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες επενδύσεις και 60 εκατομμυρίων από το ΕΣΠΑ. Με αυτό τον τρόπο, εμμέσως πλην σαφώς ρίχνεται η ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις περιφέρειες και τους δήμους με την παρατήρηση μάλιστα ότι η φροντίδα για την επίσπευση της μισθοδοσίας των εργαζομένων πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για περιφερειάρχες και δημάρχους. Υπερθεματίζοντας μάλιστα η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου δηλώνει ότι το προσωπικό του Προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι» «έχει κάνει πολλές θυσίες στη διάρκεια της πολυετούς συνεργασίας με τους δήμους και τους πολίτες» και απευθύνεται η παραίνεση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο να επισπεύσει τον έλεγχο των χρηματικών ενταλμάτων ώστε να μην προβάλλεται ο προληπτικός έλεγχος ως λόγος για καθυστερήσεις και χρονοβόρες διαδικασίες με την επισήμανση ότι πρόκειται για χρήματα εργαζομένων στους οποίους οφείλονται πολλές μηνιαίες αποδοχές...
Αναλυτικά από τα 52,9 εκατομμύρια ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί, έχουν αποδοθεί στις περιφέρειες 26 εκατομμύρια και από αυτά, στο τέλος Αυγούστου, οι πληρωμές που είχαν προωθηθεί στους δήμους ήταν μόλις 500 χιλιάδες, ενώ στις 19 Σεπτεμβρίου ήταν 2,1 εκατομμύρια και τέσσερις μέρες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου, 6,3 εκατομμύρια. Την ίδια ημερομηνία, αναφέρεται στο ενημερωτικό του υπουργείου, σε τρεις περιφέρειες δεν είχε διενεργηθεί καμία πληρωμή προς τους δικαιούχους δημοτικούς φορείς παρά το γεγονός ότι με εγκύκλιο επισημάνθηκε η ανάγκη να μεριμνήσουν οι περιφερειάρχες για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιακών μονάδων που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο των δικαιολογητικών ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες.
Από την πλευρά τους οι εργαζόμενοι, που είναι και τα πρώτα θύματα της όποιας δυσλειτουργίας, κατεβαίνουν αύριο σε απεργία διεκδικώντας κατ' αρχήν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, την άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Επίσης, ζητούν να διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος με τη δημιουργία μόνιμων δομών και το κόστος της μισθοδοσίας τους να προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος δήλωσε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος και στο μέλλον και να μην υπάρξουν απολύσεις διότι κοινωνικά είναι πολύ χρήσιμη η λειτουργία του και προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες σε μια ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα στους μνημονιακούς καιρούς που ζούμε.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου