Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου 2011

Στα βαρέα το νοσηλευτικό προσωπικό

Εντός της επόμενης εβδομάδας θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα, που θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αναμένεται να βρεθούν εκτός περίπου 120.000 εργαζόμενοι, σύμφωνα και με το Μνημόνιο. Είσοδο διεκδικούν 50.000 άτομα
Το πράσινο φως για την ένταξη του νοσηλευτικού προσωπικού στη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα ανάψει το υπουργείο Εργασίας. Κερδισμένοι θα βγουν 35.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα δουν το όριο συνταξιοδότησης να μειώνεται κατά μία πενταετία.

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους εργαζόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα η επικαιροποιημένη λίστα. Ο νέος κατάλογος θα περιλαμβάνει το 80% των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν οι διεργασίες για την υπαγωγή νέων ειδικοτήτων στο ευνοϊκό αυτό καθεστώς.
Μία σειρά εκκρεμών θεμάτων αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη με τη ΓΣΕΕ και τον ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος τουριστικών επαγγελμάτων). Την ίδια μέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία είχε παραδώσει τον Ιούλιο στον υπουργό πόρισμα για τα επαγγέλματα που πρέπει να αποχαρακτηριστούν.
Από τη νέα λίστα θα εξαιρεθούν 120.000 άτομα, προκειμένου ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά να μην ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού (ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο). Στον αντίποδα περίπου 50.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στα βαρέα, καθώς ο σχετικός κατάλογος δεν έχει ανανεωθεί για περισσότερα από είκοσι χρόνια.
 Οσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα υπαχθούν στο ειδικό αυτό καθεστώς θα έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως βαρέα τα έτη που έχουν ήδη διανύσει. Συγκεκριμένα αναμένεται να υπάρξει ρύθμιση από το υπουργείο Εργασίας που θα δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος.
Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς, που ισχύει στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Συγκεκριμένα σε όσα επαγγέλματα υπαχθούν στη νέα λίστα το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση θα πέσει από το 65ο στο 60ό έτος της ηλικίας.

Ενιαίοι κανόνες
Στόχος των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι να υπάρξουν ενιαίοι κανόνες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε να αρθούν οι αδικίες. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να καθιερωθεί ανάλογο καθεστώς και για ορισμένες ειδικότητες ασφαλισμένων του ΟΓΑ, που μέχρι σήμερα δεν προβλέπονταν (π.χ. αγρεργάτες).
Σε όσα επαγγέλματα "αποχαρακτηριστούν" έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, με την? έξοδο να γίνεται πλέον στο 65ο έτος.
Παράλληλα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση με την περικοπή των συντάξεών τους έως 12%.
Σημειώνεται πως για την υπαγωγή ενός επαγγέλματος στα βαρέα λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες.
Τα βασικότερα κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας (π.χ. εργασία σε ύψος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες) αλλά και το ωράριο (π.χ. εργασία σε βάρδιες, νυχτερινό ωράριο).
ΤΙ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ
Καθεστώς δύο ταχυτήτων για όσους εξαιρεθούν
Δύο "ταχύτητες" θα εφαρμοστούν για όσους εργάζονται σε επαγγέλματα τα οποία θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι ασφαλισμένοι που είναι κοντά στη συνταξιοδότηση δεν θα επηρεαστούν από τις αλλαγές, καθώς θα υπάρξει μεταβατικό στάδιο για να αποφευχθούν βίαιες μεταβολές στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας:
  • Οσοι ασφαλισμένοι προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι και το 2015 δεν θα επηρεαστούν από τις επερχόμενες ρυθμίσεις. Δηλαδή ακόμα και αν το επάγγελμά τους αποχαρακτηριστεί θα συνταξιοδοτηθούν με βάση τα όσα προβλέπονται για τα βαρέα.
Αναγκαία προϋπόθεση είναι να συμπληρώσουν 4.500 ημέρες ασφάλισης εκ των οποίων 3.600 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
  • Οσοι εργαζόμενοι έχουν βαρέα ένσημα αλλά δεν προλάβουν να θεμελιώσουν δικαίωμα θα χάσουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με βάση το ειδικό αυτό καθεστώς. Ωστόσο το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ειδική ρύθμιση, προκειμένου να δίνεται προσαύξηση στη σύνταξη για τα βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα.
Εκτός λίστας αναμένεται μεταξύ άλλων να βρεθούν 60.000 υπάλληλοι σε επιχειρήσεις όπου το σύνολο του προσωπικού υπάγεται στο ειδικό αυτό καθεστώς (οι εργάτες θα παραμείνουν). Στο πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων -που έχει παραδοθεί στο υπουργείο Εργασίας- γίνεται μεταξύ άλλων αναφορά στους υπαλλήλους στα διυλιστήρια πετρελαίου, στις εταιρείες εμφιάλωσης υγραερίου, στην αεροπορική βιομηχανία και σε άλλους χώρους.
Παράλληλα θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών. Ακόμα εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί όπως στην επεξεργασία αμίαντου, η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.

ΠΗΓΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου