Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Πενταετής άδεια άνευ αποδοχών στο Δημόσιο

Επειδή ζητήθηκε από την Κωσταντίνα και μπορεί να ενδιαφέρονται και άλλοι συνάδελφοι ξανακάνουμε αναφορά στο θέμα ενώ υπάρχει παλαιότερη δημοσίευση.
Τα παρακάτω ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Τη χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως 5 έτη αντί για δύο, αλλά και τη μείωση των ωρών εργασίας μέχρι και 50% στους Δημόσιους υπάλληλους,επιτρέπει ο ν.3986/2011.Δείτε τη σχετική εγκύκλιο.

Αναλυτικότερα, στο ΦΕΚ 152 /τ.Α΄ δημοσιεύτηκε ο εκτελεστικός νόμος το μεσοπρόθεσμου 3986/2011, με τον οποίο εισάγονται τροποποιήσεις σε διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα Ν.3528/2007, οι οποίες αποτελούν καινοτομία και αφορούν διευκολύνσεις των υπαλλήλων, προστατεύοντας με αυτό τον τρόπο το ατομικό συμφέρον των υπαλλήλων αλλά και το δημόσιο συμφέρον.


Πενταετής άδεια άνευ αποδοχών

Έτσι, με το άρθρο 37 του εν λόγω νόμου επιτρέπεται στους υπαλλήλους η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών συνολικής διάρκειας έως πέντε ετών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, ενώ μέχρι πρότινος το διάστημα αυτό ανερχόταν στη διετία.
Πέραν της αύξησης του χρονικού διαστήματος της άδειας άνευ αποδοχών, την οποία δικαιούται ο υπάλληλος να αιτηθεί, οι λοιπές διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007), οι οποίες ρυθμίζουν τη χορήγηση της συγκεκριμένης άδειας, εξακολουθούν να ισχύουν. Η χορήγηση της άδειας γίνεται με αίτηση του υπαλλήλου και ύστερα από γνώμη του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Για το λόγο αυτό, στην αίτηση του υπαλλήλου πρέπει να αναφέρονται οι λόγοι για τους οποίους ζητείται η άδεια άνευ αποδοχών, προκειμένου να εκτιμηθούν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο και αυτό να γνωμοδοτήσει σχετικά με το αίτημα, εφ’ όσον δεν παρεμποδίζεται η λειτουργία της υπηρεσίας.
Μειωμένη απασχόληση

Στην παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου προβλέπεται για το τακτικό προσωπικό του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού η δυνατότητα - έπειτα από αίτηση του ενδιαφερομένου - μείωσης των ωρών εργασίας μέχρι και στο μισό για διάστημα πέντε ετών. Η αίτηση μπορεί να αφορά στη μείωση είτε του καθημερινού ωραρίου είτε των εργάσιμων ημερών της εβδομάδας.

Για τη χορήγηση μειωμένης απασχόλησης ισχύουν οι λόγοι και οι προϋποθέσεις που ισχύουν και για την άνευ αποδοχών άδεια.
Η αποδοχή αιτήματος μειωμένης απασχόλησης συνεπάγεται και ανάλογη μείωση των αποδοχών του υπαλλήλου.

Άσκηση ιδιωτικού έργου - εταιρείες

Στην παράγραφο 6 του νόμου δίνεται η δυνατότητα στους υπαλλήλους που παίρνουν άδεια άνευ αποδοχών ή εργάζονται με μειωμένο ωράριο να ασκούν επ’ αμοιβή ιδιωτικό έργο ή να συμμετάσχουν σε εταιρείες. Ωστόσο, όπως αναφέρεται στα άρθρα 31 και 32 του Υπαλληλικού Κώδικα, απαιτείται για κάτι τέτοιο η άδεια του Υπηρεσιακού Συμβουλίου, ενώ το άρθρο 34 ορίζει το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του δημοσίου υπαλλήλου με τη δικηγορική ιδιότητα.

Ο χρόνος της άδειας άνευ αποδοχών δεν υπολογίζεται στα συντάξιμα έτη, ενώ η χρήση των παραπάνω ρυθμίσεων, όπως σαφώς ορίζεται στην εγκύκλιο του υπουργείου, δεν αποτελεί επ’ ουδενί επιβαρυντικό στοιχείο για τον υπάλληλο.

Οι διατάξεις ισχύουν και για τους υπαλλήλους με συμβάσεις αορίστου χρόνου, για τους εργαζόμενους στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού

2 σχόλια:

  1. Ευχαριστώ πάρα πολύ, Κωνσταντίνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. an zitiso adeia xoris apodoxes gia dio pros to paron xronia tha einai pio eykolo na moy tin egrini h nosileytiki ipiresia;

    ΑπάντησηΔιαγραφή