Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Απάντηση του Διοικητή του Γ Ν Ρεθύμνου στις καταγγελίες των εργαζόμενων

Ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου Γιώργος Μοσχοβάκης απαντά στις καταγγελίες γιατρών και εργαζομένων του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι οποίοι με προχθεσινή τους ανακοίνωση αναφέρονταν σε ελλείψεις υλικών.
Ο ίδιος εξηγεί πως οι ελλείψεις δεν είναι αποτέλεσμα των περικοπών στο χώρο της υγείας αλλά οφείλονται στους προμηθευτές
και χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο κ. Μοσχοβάκης υποστηρίζει:
«Οι όποιες ελλείψεις εμφανίζονται, ΔΕΝ είναι λόγω των περικοπών, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, αλλά λόγω της μερικής αδυναμίας των προμηθευτών να μας προμηθεύσουν υλικά, καθώς πολλά εργοστάσια πλέον απαιτούν πληρωμή μετρητοίς. Όπως ίσως γνωρίζετε, το οικονομικό περιβάλλον έχει γίνει ιδιαίτερα απαιτητικό και παρόλο που ποτέ άλλοτε το νοσοκομείο μας δεν ήταν τόσο «καλοπληρωτής», υπάρχουν ορισμένες συγκυριακές ελλείψεις. Πλέον όλα τα υλικά μας είναι εντός συμβάσεων και ελάχιστα προμηθευόμαστε εξωσυμβατικά».

Στην απάντησή της η διοίκηση του νοσηλευτικού ιδρύματος αναφέρεται και στις κινήσεις των συνδικαλιστικών σωματείων να προχωρήσουν σε κατάληψη αλλά και στο θέμα των εφημεριών και των ελλείψεων προσωπικού υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Οι αποφάσεις των συνδικαλιστικών σωματείων, πρέπει να έχουν ως στόχο την ανάδειξη των προβλημάτων, χωρίς όμως να επηρεάζουν και να εμποδίζουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Είναι απαράδεκτη η κατάληψη των ταμείων, καθώς έτσι επιβαρύνουν τα οικονομικά του, θέτουν σε υποχρεωτική αργία προσωπικό, δημιουργούν αναστάτωση και προστριβές. Αλήθεια, γνωρίζουν ότι σεβαστό κομμάτι αυτών των χρημάτων πάει σε πληρωμές εφημεριών; Πως θα τους φαινόταν μια αντίστοιχη περικοπή στο κονδύλι των εφημεριών; Μετά θα έφταιγε η διοίκηση; Υπάρχει υπευθυνότητα και σύνεση; Η μη ηλεκτρονική συμπλήρωση των εξιτηρίων, θα επιβαρύνει διαχειριστικά το νοσοκομείο μας, θα μειώσει το ρυθμό βεβαίωσης των νοσηλίων, θα αυξήσει την ταλαιπωρία των ασθενών που εξέρχονται και θα προκαλέσει εντονότατες δυσλειτουργίες. Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε πει στις συνδικαλιστικές ηγεσίες, η αύξηση των νοσηλίων δεν έγινε για να καταστρέψει τα ταμεία, αλλά για να γίνει εξορθολογισμός του κόστους νοσηλείας. Για τον «κρατικό κορβανά», δεν θα υπάρχει διαφορά στο κόστος, καθώς αντί, όπως γίνεται σήμερα, να δίνει χρήματα σε όλους τους φορείς (και στα νοσοκομεία και στα ταμεία), θα τα δίνει μόνο στα ταμεία και αυτά με τη σειρά τους στα νοσοκομεία, ώστε, τα τελευταία, να καταστούν σχετικά ανεξάρτητα από τον βραχνά των ελλειμμάτων.
Όπως ήδη γνωρίζει το προσωπικό, οι υπερωρίες (Ιουνίου και Ιουλίου) θα πληρωθούν μέχρι τις 17 Νοεμβρίου, ενώ γίνονται συντονισμένες ενέργειες, ώστε και οι υπόλοιπες υπερωρίες να πληρωθούν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.
Η υποστελέχωση του προσωπικού είναι ένα πρόβλημα για το οποίο έχει γίνει και γίνεται μεγάλος αγώνας, προκειμένου να προσληφθούν μόνιμα ή μη στελέχη. Εξάλλου είναι ένα πρόβλημα που η διοίκηση το έχει θίξει κατ’ επανάληψη, τόσο στην κοινωνία, όσο και στους προϊσταμένους της (ΔΥΠΕ, υπουργείο).
Η λειτουργία του νοσοκομείου μας, χάρη στην προσπάθεια όλων, είναι ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαία η επιλογή μας ως πιλοτικού νοσοκομείου. Δεν είναι τυχαία η σαφής αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που υπάρχει στο νοσοκομείο μας, καθώς αυτό αποτυπώνεται στα ερωτηματολόγια των ασθενών. Δεν είναι τυχαίες αρκετές «πρωτιές» που απέσπασε το προσωπικό μας.
Νομίζουμε ότι δεν είναι σωστό να καλύπτονται συνδικαλιστικές απαιτήσεις, πίσω από τον μανδύα του «δωρεάν δημόσια υγεία», καθότι (α) τίποτα δεν είναι δωρεάν (κάθε τι που γίνεται «δωρεάν» στο νοσοκομείο, επιβαρύνει τελικά όλους μας) (β) ουσιαστικά προτάσσεται το παραπάνω σλόγκαν, σε κάθε συνδικαλιστική οικονομική αξίωση, ώστε να νομιμοποιηθούν, κοινωνικά, οι απαιτήσεις.
Στις προθέσεις της διοίκησης είναι η πλήρης ενημέρωση των αρχών του Ρεθύμνου για τα προβλήματα και τις αντίστοιχες ενέργειες που πρέπει να γίνουν, ώστε το Νοσοκομείο μας να αναβαθμισθεί περαιτέρω.
Τελικά, το να «πυροβολούμε» και να «καταστρέφουμε» το ίδιο μας το σπίτι, δεν μπορεί να ονομασθεί συνδικαλιστικός αγώνας. Τονίζουμε για ακόμα μια φορά ότι οι στόχοι διοίκησης και εργαζομένων είναι, στην πλειοψηφία τους, κοινοί και με βάση αυτούς και το συμφέρον του νοσοκομείου θα πρέπει να γίνονται οι «αγώνες».
Στα πλαίσια αυτά, καλούμε τα σωματεία όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου μας, σε συζήτηση για τα προβλήματα και τις απόψεις τους, γιατί είναι ο μόνος τρόπος, αν όχι να αντιμετωπισθούν, να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση τους» καταλήγει η γραπτή ανακοίνωση.


ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου