Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

Αντιδράσεις για τη συνένωση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με το Νοσοκομείο

Τις έντονες αντιδράσεις τους για την συνένωση του Κέντρου Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου με το Νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίού εκφράζει το αναπηρικό κίνημα του νομού.

Με αφορμή τη σημερινή Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, μέλη του τοπικού σωματείου χθες προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία τους για την απόφαση αυτή, η οποία για τους ίδιους, όπως τονίζουν, ισοδυναμεί με λουκέτο στη μονάδα πρόνοιας.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν τα μέλη του σωματείου, το ήδη υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα αδυνατεί να εξυπηρετήσει τους δικούς του ασθενείς πόσο μάλλον τα ΑμεΑ, ενώ ενδεικτικό ήταν το παράδειγμα που έφεραν με τους φυσιοθεραπευτές, οι οποίοι σήμερα είναι τρεις στον αριθμό στο Νοσοκομείο εκ των οποίων οι δύο θα συνταξιοδοτηθούν τις επόμενες ημέρες, με αποτέλεσμα ο ένας που θα μείνει να είναι ανέφικτο να καλύψει και τις ανάγκες των ΑμεΑ.

Τα μέλη του τοπικού σωματείου ζητούν άμεσα την ανάκληση της απόφασης αυτής έχοντας ήδη αποστείλει σχετική επιστολή στο αρμόδιο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Ειδικότερα, σε δηλώσεις του χθες ο Δημήτρης Τσαχάκης πρόεδρος του Σωματείου ΑμεΑ του Ρεθύμνου υποστήριξε: «Βρισκόμαστε εδώ στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε μια κινητοποίηση μαζί με τους γιατρούς του ΕΣΥ για να διατρανώσουμε τη θέλησή μας, να αγωνιστούμε για δωρεάν δημόσια υγεία-πρόνοια. Το ΚΕΚΥΜΑΜΕΑ Ρεθύμνου είναι υποστελεχωμένο, υποβαθμισμένο, απαξιωμένο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και φτάνουμε στο σημερινό σημείο, όπου ψηφίστηκε ο νόμος 4025 τον Οκτώβριο που είναι ουσιαστικά η κατάργηση και το κλείσιμό του. Από 1/1/2012, τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους θα πληρώνουν αδρά στα ιδιωτικά κέντρα για τις θεραπείες και τις υπηρεσίες των παιδιών τους. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ εντάσσεται στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, το οποίο έχει μεγάλα προβλήματα. Στο εξής δεν απευθύνεται πια στα άτομα με αναπηρία αλλά γίνεται τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνης. Εκφράζουμε την οργή και την αγανάκτησή μας προς το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για αυτή την απόφαση που είναι παράλογη, ανόητη».
Ο πρόεδρος του σωματείου μάλιστα ανέφερε πως το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ θα μπορούσε να συγχωνευθεί με κάποιο άλλο τμήμα κοινωνικής φροντίδας: «Όλα τα σχέδια που γίνονται από τη διοίκηση του Νοσοκομείου και του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ είναι σχέδια επί χάρτου, όπως το φυσικοθεραπευτήριο, όπως σας είπα, έχει τρεις φυσιοθεραπεύτριες αυτή τη στιγμή, εκ των οποίων οι δυο θα συνταξιοδοτηθούν, άρα θα μείνει μόνο μια. Η μια χρειάζεται και στο Νοσοκομείο για τα έκτατα περιστατικά, κατά συνέπεια τι θα προσφέρει εδώ; Πάλι θα υπολειτουργεί. Δεν έχει να προσφέρει τίποτα με τα σοβαρά προβλήματα που έχει το Νοσοκομείο. Οδηγό μπορεί να φέρει; Διοικητικό υπάλληλο μπορεί να φέρει; Γιατρό μπορεί να φέρει; Λογοθεραπεύτρια μπορεί να φέρει; Εργοθεραπεύτρια; Τίποτα από όλα αυτά! Δεν θα παρέχει ούτε κοινωνική ένταξη, ούτε εκπαίδευση, ούτε κατάρτιση τίποτα δεν θα απευθύνεται στα άτομα με αναπηρία» σημείωσε φανερά αγανακτισμένος ο κ. Τσαχάκης.
Η γενική γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Τυφλών Κρήτης που παραβρέθηκε στη χθεσινή κινητοποίηση, εξέφρασε την αγανάκτησή της για το κλείσιμο, όπως είπε, του κέντρου που σημαίνει αυτόματα, όπως υποστήριξε, την υποβάθμιση ή ακόμα και την κατάργηση παροχής υπηρεσιών στα άτομα με αναπηρία οδηγώντας τους σε ιδιωτικά κέντρα. «Αυτό το κέντρο έχει γίνει για την αποκατάσταση ατόμων με αναπηρίες και είχαμε εναποθέσει όλες μας τις ελπίδες σε αυτό, εγώ για να ξαναβρώ τα μάτια μου, άλλος για να μπορέσει να ξανασηκωθεί στα πόδια του, δηλαδή θεωρούσαμε ότι αυτό θα μπορούσε να μας κάνει αυτοεξυπηρετούμενα άτομα, να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Και τελικά τι έγινε; Από το 2004 παλεύουμε για να στελεχωθεί έστω στοιχειωδώς, για να μπορέσει να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρία, να ξαναβγούν στη κοινωνία, να ξανασυνεχίσουν τη ζωή τους. Το αποτέλεσμα είναι να πάει στο Νοσοκομείο, να γίνει ένα παράρτημα του Νοσοκομείου Ρεθύμνης, δηλαδή τα άτομα με αναπηρία να το ξεχάσουν πια. Αποκλείεται να λειτουργήσει με αυτό τον τρόπο. Το Νοσοκομείο είναι υποστελεχωμένο, έχει τόσες οργανικές θέσεις κενές ούτε για φυσικοθεραπεία δεν θα στελεχωθεί. Οι φυσικοθεραπευτές είναι τέσσερις στο Νοσοκομείο Ρεθύμνης, εκ των οποίων οι δύο όπου να ‘ναι φεύγουν με σύνταξη. Πρέπει να μείνει οπωσδήποτε κάποιος φυσιοθεραπευτής στο Νοσοκομείο για τις ανάγκες του. Ποιος θα έρθει εδώ; Κανείς δεν θα έρθει, έτσι θα παραμείνει, το κτήριο θα πάρουν και το κτήριο θα χρησιμοποιήσουν. Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα πια. Εμείς πρέπει να πηγαίνουμε στα ιδιωτικά κέντρα, χωρίς να έχουμε χρήματα, αφού μας κόβουν τη σύνταξη, τα επιδόματα και θα μας γυρίσουν στη δεκαετία του 1960, δηλαδή στην επαιτεία, στους δρόμους; Αυτό θα γίνει. Εμείς χρήματα δεν έχουμε και χρειαζόμαστε πολλά. Χρειαζόμαστε χρήματα για να μπορέσουμε να σταθούμε στα πόδια μας. Εμείς δεν έχουμε τις δυνατότητες που έχει ένας άνθρωπος που έχει όλη του την υγεία. Δεν είναι το ίδιο αλλά κανείς δεν μπορεί να το καταλάβει» τόνισε η κ. Κατσιπουλάκη.
Στο πλευρό των ΑμεΑ και η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, οι οποίοι αναφέρθηκαν στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στο ήδη υποστελεχωμένο νοσηλευτικό ίδρυμα: «Το μόνο που μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο βλέπει μια δραματική περικοπή των θέσεων του οργανισμού. Αυτές τις μέρες καταργούνται πάνω από 60 θέσεις από τον παλιό οργανισμό το ‘85 και αυτές οι θέσεις μπορεί να φτάσουν και τις 100 και όπως καταλαβαίνετε στο Νοσοκομείο θα επικρατήσει μια διαλυτική κατάσταση. Δεν θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε ούτε τις βασικές λειτουργίες του Νοσοκομείου και πολύ περισσότερο αυτούς τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και δίκαια αυτή τη στιγμή είναι αγανακτισμένοι, γιατί βλέπουν μια πολιτεία να τους πετά στην κυριολεξία στον Καιάδα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο νομός Ρεθύμνης για άλλη μια φορά είναι ο πιο υποβαθμισμένος νομός της Κρήτης και στις δομές της πρόνοιας και στις δομές της υγείας. Εμείς σαν νοσοκομειακοί γιατροί θα είμαστε δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους γιατί το δικαίωμα στην ελπίδα και στην αξιοπρέπεια δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Σαριδάκης.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Κέντρου ξεκαθάρισε πως η συνένωση αυτή σημαίνει αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Καταλαβαίνουμε την αγωνία και στεκόμαστε στον αγώνα αυτών των ατόμων. Εγώ από την μεριά μου θέλω να τους πω ότι ίσως πρόκειται για παρανόηση, δηλαδή το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνης δεν κλείνει. Ίσα-ίσα αναβαθμίζεται αυτή τη στιγμή. Μιλάμε για μια διοικητική συνένωση με το Νοσοκομείο και απλά το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου μετατρέπεται σε κέντρο φυσικής και ιατρικής αποκατάστασης που σημαίνει ότι τα άτομα με αναπηρίες ότι υπηρεσίες είχαν μέχρι 31/12 τις ίδιες θα εξακολουθήσουν να έχουν από 1/1 και μάλιστα αναβαθμισμένες, διότι τώρα θα δημιουργηθεί ένα φυσικοθεραπευτήριο που θα είναι από τα καλύτερα στην Κρήτη, με υδροθεραπεία και άλλα σύγχρονα μέσα. Επίσης θα έχουμε γιατρούς, θα έχουμε νοσηλευτικό προσωπικό που δεν είχαμε μέχρι τώρα. Θεωρώ λοιπόν ότι αναβαθμίζεται. Ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού, πράγματι υπάρχει, ασφυκτική, και στο Νοσοκομείο και εδώ και νομίζω ότι και οι προσπάθειές μας και ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι πραγματικά στη στελέχωση».
Σε γραπτή του δήλωση ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου Μιχάλης Κριτσωτάκης αναφερόμενος στην κινητοποίηση σημειώνει μεταξύ άλλων: «Χαιρετίζω τη σημερινή σας κινητοποίηση, προκειμένου να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην υπαγωγή του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου και την ουσιαστική κατάργησή του. Οι μνημονιακές πολιτικές της προηγούμενης αλλά και τωρινής συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ έναν μόνο στόχο έχουν: την απόσυρση του κράτους από τις βασικές του υποχρεώσεις στον τομέα υγείας-πρόνοιας και την πλήρη απορύθμιση του ήδη εγκαταλελειμμένου τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, οδηγώντας τα ΑμεΑ σε σύγχρονους «Καιάδες» και στον αποκλεισμό τους από την κοινωνία αλλά και βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Ο αγώνας σας δεν είναι ένας αγώνας υπεράσπισης μόνο των δικών σας δικαιωμάτων αλλά ολόκληρης της κοινωνίας».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου