Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Έκρυθμη η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του νησιού μας, γιατί έφθασαν στα όρια τους, αφού τα προβλήματα αντί να επιλύονται, πολλαπλασιάζονται. Η δύναμη του νοσοκομείου συρρικνώνεται και αυτό αποδεικνύεται και από την απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου κ. Μιχάλη Κόκκινου να αναστείλει από την 1η Ιανουαρίου του 2012 όλα τα τακτικά χειρουργεία!

Τα προβλήματα που έχουν οδηγήσει σε τραγικά αδιέξοδα το νοσοκομείο συζητήθηκαν στη γενική συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί σε κλίμα οργής και αγανάκτησης. Εξοργισμένοι οι εργαζόμενοι ζητούσαν να μηνυθούν τόσο ο διοικητής κ. Κόκκινος όσο και η ηγεσία της 2ης ΥΠΕ για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Κάποιοι έφθασαν μάλιστα στο σημείο να ζητήσουν και την παραίτηση του διοικητή θεωρώντας τον ως υπαίτιο για τα αδιέξοδα. «Αν είναι να φέρω προσωπικό στο νοσοκομείο και τα χρήματά σας, θα το κάνω και αυτό», δήλωσε μεταξύ άλλων, απαντώντας στις βολές ο κ. Κόκκινος.
Η συνέλευση ξεκίνησε με την τοποθέτηση της προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου κ. Λούσης Κούρτη - Καλαμάτα που περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αφού το προσωπικό συνεχώς μειώνεται με βάση και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κεντρικό επίπεδο. Δεν φθάνει όμως αυτό αφού φαίνεται να υπάρχει απροθυμία από το κράτος να καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στους εργαζόμενους για τις υπερωρίες που έχουν κάνει. Το χειρότερο από όλα είναι, ότι αν δεν καταβληθούν μέχρι το τέλος του έτους τα χρήματα αυτά, θα χαθούν!
Στη διάρκεια της συνέλευσης κατατέθηκαν αρκετές προτάσεις από τους εργαζόμενους που θεωρούν ότι μόνο οι δυναμικές κινητοποιήσεις θα έχουν αποτέλεσμα!
Με γραπτή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι επισημαίνουν τα ακόλουθα:
Επισημαίνουμε ότι σαν εργαζόμενοι του Γ.Ν.Ρόδου, ως Ροδίτες και ως κάτοικοι αυτής της ακριτικής περιοχής, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και γενικότερα υποβάθμισης του Νοσοκομείου και της μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας.
Αποφασίζουμε:
1.Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου και όλη την πολιτική ηγεσία της 2ης ΥΠΕ κα Παπανικολάου Χριστίνας, κου Ζώτου Σωτήριου και κου Πλάτση Χαράλαμπου και του Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου Ανδρέα, για την μη καταβολή των υπερωριών και εξαιρέσιμων αργιών για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (4 μήνες).
2.Εξώδικη προειδοποίηση προς το Διοικητή του νοσοκομείου ότι το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν θα προσέλθει σε βάρδια μετά τις 10:00μμ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες (για απόγευμα και νύχτα), μετά από γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου.
3.Επίσχεση εργασίας με καθημερινή 2ωρη στάση εργασίας κατά την πρωινή βάρδια, χωρίς προσωπικό ασφαλείας (μετά από γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου).
4.Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που προέρχονται από τα έσοδα του νοσοκομείου.
To Εργατικό Κέντρο
Την πλήρη στήριξη της διοίκησης του ΕΚΡ, στους απλήρωτους εργαζόμενους του Νοσοκομείου εξέφρασε ο πρόεδρος Σάββας Χατζησάββας ο οποίος παραβρέθηκε στη γενική συνέλευση. Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος κατήγγειλε σαν απαράδεκτο το γεγονός, ότι οφείλονται στους εργαζόμενους δεδουλευμένα που αφορούν εργασία για εξαιρέσιμες ημέρες, για νυχτερινές ώρες και υπερωρίες από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. «Δε μπορεί το Νοσοκομείο να αντιμετωπίζεται σαν μια οποιαδήποτε Δημόσια Υπηρεσία και να περικόπτονται αμοιβές των εργαζομένων που προκύπτουν από την απασχόλησή τους εκτός του συμβατικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών» δήλωσε ο κ. Χατζησάββας. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΕΚΡ μετέφερε στους εργαζόμενους τους αγωνιστικούς χαιρετισμούς της διοίκησης του ΕΚΡ και τους διαβεβαίωσε ότι το ΕΚΡ θα στηρίξει με όλες του τις δυνάμεις, όπως έκανε και στο προηγούμενο διάστημα, τις αποφάσεις των εργαζομένων του Νοσοκομείου για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Η δήλωση του διοικητή
του Νοσοκομείου
«Δεν θα διστάσω να υποβάλω την παραίτησή μου, αν κρίνω ότι θα φέρει προσωπικό και χρήματα», δήλωσε στη «δ» μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση των εργαζομένων ο διοικητής του νοσοκομείου κ. Κόκκινος.
Αναλυτικά η δήλωση:
«Πληροφορήθηκα την απόφαση της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων και θεωρώ δικαιολογημένη την οργή τους. Το γεγονός ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού με ανάγκασε πάρα τη θέλησή μου να πάρω απόφαση ώστε το νοσοκομείο από την 1η Ιανουαρίου να δέχεται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και χειρουργεία. Ο λόγος είναι η προστασία των νοσηλευομένων.
Θεωρώ ότι ανέλαβα το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί. Πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι δεν στρέφονται κατά του προσώπου μου αλλά του θεσμού που εκπροσωπώ. Για το λόγο αυτό θα παραμείνω στη θέση μου, συνεχίζοντας την προσπάθεια, να έρθουν τα χρήματά τους και το προσωπικό, ώστε το ΓΝΡ να επανέλθει σε πλήρη λειτουργία. Να είστε βέβαιοι ότι το νοσοκομείο χρειάζεται την παρουσία του Διοικητή σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Αν κάποια στιγμή κρίνω πως η δική μου αποχώρηση θα φέρει προσωπικό, τα οφειλόμενα χρήματα και θα λύσει τα προβλήματα, δεν θα διστάσω στιγμή να υποβάλω την παραίτησή μου».
Η επιστολή του κ. Κόκκινου
Στην επιστολή του προς του εργαζόμενους ο κ. Κόκκινος αναφέρεται και στις ενέργειες, που έχει κάνει για τη λύση των προβλημάτων οδεύοντας όπως τόνισε σε ένα δρόμο μοναχικό και δύσκολο.
Α) Αναφορικά με το θέμα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου μετέβην στην Αθήνα την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 8 και 9 Δεκεμβρίου 2011, και επισκέφθηκα το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, κοινοποιώντας και σχετικό υπόμνημα, ζητώντας:
1) Να συμπεριληφθούν οι (18) επικουρικοί υπάλληλοι, νοσηλευτές και λοιπές ειδικότητες, των οποίων η θητεία λήγει στο τέλος του χρόνου, στην ήδη υπάρχουσα κοινή υπουργική απόφαση, άλλως να εκδοθεί άμεσα νέα απόφαση για το Νοσοκομείο της Ρόδου, για να μπορέσουν οι υπάλληλοι αυτοί να προσληφθούν το συντομότερο δυνατόν.
2) Να υπογραφεί σχετική προγραμματική σύμβαση, ανάλογη με αυτήν που είχαμε υπογράψει εμείς από το ίδιο το Υπουργείο, χωρίς την παρέμβαση του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ν.Δωδεκανήσου για την επαναπρόσληψη των (23) εργαζομένων, που αποχώρησαν στις 30-09-2011.
3) Την άμεση ανάκληση των παράνομων αποσπάσεων από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και τα Κέντρα Υγείας του σε άλλα Νοσοκομεία της χώρας και γενικότερα το πάγωμα όλων των αποσπάσεων.
4) Τη μη τροποποίηση της λειτουργίας του Οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου. Και
5) Την παρέμβαση του Υπουργείου για την επίσπευση των μετατάξεων διοικητικού προσωπικού από το Δήμο Ρόδου και άλλες Δημόσιες Υπηρεσίες που έχουν πλεονάζον προσωπικό.
Επ΄ αυτών, δυστυχώς, μέχρι σήμερα και παρά τις συνεχείς μου οχλήσεις, δεν είχα καμία περαιτέρω συγκεκριμένη και οριστική ενημέρωση. Για όλα τα ανωτέρω έχω ενημερώσει τους Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Ν.Δωδ/σου, τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ. Μαχαιρίδη και το Δήμαρχο Ρόδου κ. Κουσουρνά, για τις δικές τους ενέργειες.
Χθες και προκειμένου να διαφυλάξω την ασφάλεια των ασθενών που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο μας, υπέγραψα σχετική απόφαση σύμφωνα με την οποία, απαγορεύονται μέχρι την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Με ευθύνη των συντονιστών Διευθυντών θα λειτουργούν (12) κλίνες το πολύ σε κάθε πτέρυγα. Για την πιστή τήρηση των ανωτέρω ορίστηκε Επιτροπή Ελέγχου, αποτελούμενη από τους Ιωάννη Στουραϊτη, με αναπληρωτή του τον Κώστα Κομνιανίδη, Γεώργιο Τριάντο με αναπληρωτή του τον Δημήτριο Μακρή και Βασίλειο Ζιώγα με αναπληρώτριά του την Άννα Επιφάνη.
Με ενέργειες δικές μου και της Διοικητικής και Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου και μετά από συνεννόηση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και της Β΄ Υ.Π.Ε., υπέγραψα απόφαση με την οποία εγκρίνω την αναμόρφωση του προϋπολογισμού με το ποσό των 22.000,00 Ευρώ, το οποίο έχει ήδη έρθει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για πληρωμή υπερωριών, αλλά και το ποσό των 70.000,00 Ευρώ για το οποίο μας έχει έρθει σχετικό έγγραφο και αναμένεται να φθάσει στη Δ.Ο.Υ. Ρόδου εντός των επόμενων ημερών. Με τα ποσά αυτά καλύπτονται οι οφειλόμενες υπερωρίες του Ιουλίου, του Αυγούστου και οι μισές του μηνός Σεπτεμβρίου. Η καταβολή των υπερωριών όμως περνά και από την έγκριση του επιτρόπου. Αν δεν βρεθεί λύση με την καταβολή των οφειλομένων είτε μέσω του Υπουργείου, είτε μέσω του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς η προσπάθειά μας γι ΄αυτό συνεχίζεται, τότε ο μοναδικός τρόπος διεκδίκησης των ως άνω χρημάτων είναι η δικαστική οδός και συγκεκριμένα με αγωγή στρεφόμενη στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του Νοσοκομείου Ρόδου.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου