Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Μηνυτήριες αναφορές εργαζομένων στο διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου

Αποφάσεις που …τσακίζουν κόκκαλα πήρε χθες η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου. Οι εργαζόμενοι απειλούν με μηνυτήρια αναφορά τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, κ. Μιχάλη Κόκκινο, ενώ προτίθενται να του καταθέσουν εξώδικη προειδοποίηση ότι δεν θα προσέλθουν σε βάρδια μετά τις 10 το πρωί.
Επίσης, οι εργαζόμενοι του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας δηλώνουν αποφασισμένοι να προβούν σε επίσχεση εργασίας με δίωρη στάση εργασίας κατά την πρωινή βάρδια και ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών τους, που προέρχονται από τα έσοδα του Νοσοκομείου. Παράλληλα εκφράζουν την αντίδρασή τους για την συρρίκνωση του Νοσοκομείου και την υποβάθμισή του σε Κέντρο Υγείας.
Η απόφαση για τη Γενική Συνέλευση πάρθηκε λόγω της εξαιρετικά κρίσημης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας και όταν το ελεγκτικό συνέδριο δεν ενέκρινε τις δαπάνες αποζημίωσης για υπερωριακή εργασία και αμοιβές για εργασία κατά τις εξαιρέσιμες ημέρες και νυχτερινές ώρες των εργαζομένων στο Νοσοκομείο τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Με έγγραφό του προς το Διοικητή, ο Σύλλογος Εργαζομέμων στο Νοσοκομείο Ρόδου σχετικά με τα δεδουλευμένα επεσήμανε ότι την ευθύνη για τη μη καταβολή τους, μπορεί να έχει η 2η ΥΠΕ και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και ο ίδιος ο διοικητής που όφειλε να εξασφαλίσει εγκαίρως τα απαιτούμενα κονδύλλια.
Το κλίμα χθες στο Νοσοκομείο ήταν κάτι παραπάνω από τεταμένο. Όλοι οι εργαζόμενοι έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια αντοχής τους και ζουν με το διαρκές άγχος της σωστής εξυπηρέτησης των ασθενών.
Ήδη πριν από την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης, οι νοσηλευτές συγκεντρώθηκαν και δήλωναν αποφασισμένοι να παραιτηθούν, καθώς δεν έχουν πλέον άλλες αντοχές να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα καθήκοντά τους και μάλιστα μέσα στο κλίμα της “αποδιοργάνωσης” που επικρατεί.
Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, όλα αυτά τα προβλήματα, αναμένεται να αυξηθούν, καθώς θα μειωθεί περαιτέρω το προοσωπικό. Το Αιμοδυναμικό τμήμα π.χ., το οποίο χθες δεν μπόρεσε να κάνει προγραμματισμένη αιμοληψία στο στρατό, λόγω έλλειψης προσωπικού, θα μείνει με δύο άτομα, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη η λειτουργία του. Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και σε κλινικές.
“Αυτές οι αποφάσεις του Συλλόγου είναι μία ύστατη προσπάθεια των εργαζομένων να ξυπνήσουν αυτούς που πρέπει για να συνδράμουν ώστε να αποφευχθεί το μοιραίο έτσω και την τελευταία αυτή στιγμή. Όλοι μαζί οι τοπικοί φορείς και παράγοντες πρέπει να βοηθήσουν το Νοσοκομείο”, δήλωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, κ. Λούση Καλαμάτα.
Βλέποντας λοιπόν ότι όλες οι προσπάθειες που έχουν κάνει εδώ και χρόνια για να λυθούν τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, έπεσαν κυριολεκτικά στο κενό, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου πήραν σκληρές αποφάσεις, οι οποίες δείχνουν τη μεγάλη αγωνία τους για το μέλλον του νοσηυετικού ιδρύματος της Ρόδου, το οποίο απειλείται με υποβάθμιση.

Αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση εκδόθηκε δελτίο τύπου με τις αποφάσεις των εργαζομένων. Το Δελτίο τύπου έχει ως εξής:
“Σήμερα Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011, κατά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Ρόδου αποφασίσθηκαν τα κάτωθι:
1. Επισημαίνουμε ότι σαν εργαζόμενοι του Γ.Ν.Ρόδου, ως Ροδίτες και ως κάτοικοι αυτής της ακριτικής περιοχής, είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια συρρίκνωσης, συγχώνευσης και γενικότερα υποβάθμισης του Νοσοκομείου και της μετατροπής του σε Κέντρο Υγείας.
2. Την αποστολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Διοικητή του Γ. Ν. Ρόδου και όλη την πολιτική ηγεσία της 2ης ΥΠΕ κα Παπανικολάου Χριστίνας, κου Ζώτου Σωτήριου και κου Πλάτση Χαράλαμπου και του Υπουργού Υγείας κου Λοβέρδου Ανδρέα, για την μη καταβολή των υπερωριών και εξαιρέσιμων αργιών για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο (4 μήνες).
3. Εξώδικη προειδοποίηση προς το Διοικητή του νοσοκομείου ότι το νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δεν θα προσέλθει σε βάρδια μετά τις 10:00μμ, καθώς και τις εξαιρέσιμες ημέρες και αργίες (για απόγευμα και νύχτα), μετά από την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου.
4. Επίσχεση εργασίας με καθημερινή 2ωρη στάση εργασίας κατά την πρωινή βάρδια, χωρίς προσωπικό ασφαλείας (μετά από την γνωμοδότηση του νομικού μας συμβούλου).
5. Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών που προέρχονται από τα έσοδα του νοσοκομείου”.

ΠΗΓΗ                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου