Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ 13/05/2010

Εφημερίες τέλος στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου
13/05/10



Τέλος βάζουν στις εφημερίες οι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι, από την επόμενη εβδομάδα, ενώ ήδη κάποια τμήματα έχουν προβληματική λειτουργία αφού οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν ξεκινήσει τη σταδιακή διακοπή των εφημεριών εδώ και μερικές ημέρες.

Το γεγονός της μη πληρωμής των δεδουλευμένων εφημεριών αλλά και το ότι έχει λήξει η κλαδική σύμβαση με το υπουργείο, άρα οι γιατροί θα πρέπει να εργάζονται σύμφωνα με τα νόμιμα όρια και όχι πέραν αυτών, κάτι το οποίο δεν έχει διασφαλιστεί σε καμία περίπτωση, είναι οι αιτίες που οδηγούν τους γιατρούς στη νέα αυτή κινητοποίηση.


Παράλληλα, οι γιατροί στρέφουν τα βέλη τους και κατά της Διοίκησης του Νοσοκομείου, λέγοντας ότι αδιαφορεί για τα πραγματικά προβλήματα του Ιδρύματος, ενώ την ίδια στιγμή ο Διοικητής δηλώνει ότι σήμερα θα επισκεφθεί το υπουργείο υγείας διεκδικώντας επιπλέον κονδύλι στον προϋπολογισμό για την πληρωμή των εφημεριών και επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων.

Ανοιχτό παραμένει ωστόσο το ενδεχόμενο της «υποχρέωσης» εργασίας των γιατρών, όπως άλλωστε είχε συμβεί και παλαιότερα με παρέμβαση εισαγγελέα, καθώς όπως λέει ο κ. Μοσχοβάκης, μετά την επίσκεψη στο υπουργείο και ανάλογα τις εξελίξεις «όλα είναι πιθανά».

Ευθύνες σε όλους για αδιαφορία

Αδιαφορεί για τα βασικά προβλήματα του Νοσοκομείου ο Διοικητής, υποστηρίζει από το Σύλλογο Ειδικευόμενων ο κ. Φοίβος Κακαβίτσας. Παράλληλα, επιρρίπτει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση και την ίδια την κοινωνία που δεν έκανε προσπάθεια εξεύρεσης χρημάτων για την ολοκλήρωση της επέκτασης, του βασικότερου ίσως ζητήματος αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο.
«Η τοπική κοινωνία βολεύεται τόσα χρόνια, δεν ενδιαφέρεται για το νοσοκομείο. Θα μπορούσε η τοπική αυτοδιοίκηση και όποιος άλλος ενδιαφερόταν πραγματικά για το πρόβλημα να βρουν χρήματα για την ολοκλήρωση της επέκτασης. Υπάρχει ένα σύστημα όπου ο καθένας κοιτάει τη δουλειά του, το υπουργείο συστηματικά αδιαφορεί, η κοινωνία το ίδιο, άρα λέμε κι εμείς ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε απλήρωτοι. Όταν αρχίσουν όλοι να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου συστήματος υγείας στην Ελλάδα, τότε κι εμείς θα δουλέψουμε και μία εφημερία απλήρωτοι. Αλλά προς το παρόν δε βλέπουμε τίποτα τέτοιο».
Αναφορικά με τον «σκόπελο» των τεσσάρων εφημεριών το μήνα για κάθε γιατρό που ορίζει η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία, δεν υπάρχει κανένα «φως», λέει ο ίδιος, άρα ακόμη και αν υπάρξει διαβεβαίωση από το υπουργείο για τις μέχρι τώρα απλήρωτες εφημερίες δεν διασφαλίζεται το μέλλον λειτουργίας του Νοσοκομείου με αυτόν τον αριθμό εφημεριών.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κάποια τμήματα θα λειτουργούν κανονικά είκοσι μέρες ή δεκαπέντε, ανάλογα με το προσωπικό που έχει κάθε Τμήμα. Ήδη για παράδειγμα τα προβλήματα για το μικροβιολογικό έχουν ξεκινήσει καθώς δεν εφημερεύουν γιατροί.

"Όχι στη θυσία της δημόσιας περίθαλψης"

Απόφαση να σταματήσουν να εφημερεύουν από την ερχόμενη Δευτέρα έλαβαν και οι ειδικευμένοι γιατροί μετά τη γενική τους συνέλευση.
Θεωρούν τα οικονομικά μέτρα άδικα και εξοντωτικά, τονίζοντας πως ο τομέας της Υγείας έχει στοχοποιηθεί από την κυβέρνηση και τους «τοποτηρητές» της χώρας και πως αναμένονται ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στη χρηματοδότηση των νοσοκομείων που θα δώσουν τη «χαριστική βολή» στο ετοιμόρροπο και προβληματικό δημόσιο σύστημα υγείας.
«Οι «σωτήρες» της εθνικής οικονομίας ετοιμάζονται να «θυσιάσουν» τη δημόσια περίθαλψη με το πρόσχημα του «εξορθολογισμού» των δαπανών», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου.

Μεταξύ άλλων τονίζουν πως «με δεδομένο το δυσμενές περιβάλλον, η έλλειψη οποιασδήποτε δέσμευσης από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας για την κανονική πληρωμή των δεδουλευμένων μας από τον Μάρτιο του 2010 και μετά, αποτελεί τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» της οργής και της αγανάκτησης των γιατρών. Η έγγραφη απαίτηση του Διοικητή του Νοσοκομείου προς την Ιατρική Υπηρεσία να περικοπεί κατά 60.000 ευρώ το μήνα το πρόγραμμα εφημεριών για να «συμμορφωθεί» προς τις διατεθειμένες πιστώσεις, δεν μπορεί παρά να προκαλεί την καθολική αντίδραση όλων των ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών. Η Γ. Σ. επιστρέφει ως απαράδεκτη αυτήν την απαίτηση και προειδοποιεί τον Διοικητή του Νοσοκομείου να μην επιχειρήσει οποιαδήποτε ανεύθυνη και επικίνδυνη για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, «χειρουργική επέμβαση» στις εφημερίες.
Οι νοσοκομειακοί γιατροί του Ρεθύμνου δεν συναινούν πλέον στην παραβίαση της ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα ανώτατα όρια υπερωριακής εργασίας και από τη Δευτέρα 17 Μαΐου σταματούν να εφημερεύουν στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας του Νομού, έχοντας ήδη εξαντλήσει το νόμιμο αριθμό των 4 εφημεριών το μήνα ανά γιατρό.
Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε την απαξίωση της προσφοράς μας στο Σύστημα Υγείας, ούτε πολύ περισσότερο τον εκβιασμό της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας.

Διεκδικούμε:
1. Άμεση πληρωμή όλων των δεδουλευμένων για εφημερίες από τον Ιανουάριο και μετά.
2. Εξασφάλιση των αναγκαίων συμπληρωματικών πιστώσεων για να καλυφθούν με ασφάλεια και χωρίς περικοπές οι εφημερίες των επομένων μηνών.
3. Απαρέγκλιτη υλοποίηση της κλαδικής συμφωνίας Υπουργείου-ΟΕΝΓΕ και επανεπιβεβαίωσή της με νέα διαπραγμάτευση μέχρι τις 17 Ιουνίου, όπως ρητά ορίζει ο νόμος 3754/2009.
4. Άμεση προκήρυξη από τη Διοίκηση των 9 θέσεων ειδικευμένων γιατρών που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας.
5. Να ολοκληρωθεί άμεσα και χωρίς άλλη χρονοτριβή η επέκταση του Νοσοκομείου.
6. Να αναμορφωθεί ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και να στελεχωθούν οι κλινικές και τα τμήματά του με το αναγκαίο ιατρικό-νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό.
7. Να αποκτήσουν επιτέλους οι πολίτες του Ρεθύμνου τις σύγχρονες και αξιοπρεπείς υπηρεσίες Υγείας που δικαιούνται.
8. Να μην πληρώσει την κρίση η δημόσια περίθαλψη και το Κοινωνικό Κράτος.
Γιατί, έχοντας πλήρη επίγνωση της κρισιμότητας της κατάστασης, εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι οι ανάγκες Υγείας των ανθρώπων είναι πάνω από τις επιταγές των αγορών, του Προγράμματος Σταθερότητας και του ΔΝΤ.

Οι πολίτες του Ρεθύμνου να είναι σίγουροι ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν με υπευθυνότητα τα θέματα της δημόσιας υγείας και ότι, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, θα στηρίξουν με κάθε τρόπο τούς κοινωνικά αδύναμους συμπολίτες μας και θα πρωτοστατήσουν σε πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης προς όσους θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κοινωνική προστασία το επόμενο διάστημα.
Καλούμε τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, την ΔΥΠΕ Κρήτης και το Υπουργείο Υγείας να αναλάβουν επιτέλους τις ευθύνες τους και να διασφαλίσουν με συγκεκριμένες παρεμβάσεις την εύρυθμη και αναβαθμισμένη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρεθύμνου».

Γ. Μοσχοβάκης: Διεκδίκηση επιπλέον κονδυλίων από το υπουργείο

Αποδέκτης της έντονης δυσαρέσκειας των γιατρών για την τραγική κατάσταση του Νοσοκομείου, είναι ο Διοικητής Γιώργος Μοσχοβάκης, ο οποίος σήμερα όπως δήλωσε στην Κρητική Επιθεώρηση θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας επιπλέον κονδύλια.
«Θα προσπαθήσω να πείσω τους αρμόδιους πως πρέπει να αλλάξουν άποψη για το τι συμβαίνει στα περιφερειακά νοσοκομεία.
Υπάρχουν δύο θέματα τα οποία στραγγαλίζουν τη δημόσια υγεία. Δυστυχώς ή ευτυχώς υπάρχει η οδηγία για τις 4 εφημερίες το μήνα ανά γιατρό, παράλληλα όμως ο προϋπολογισμός για τις εφημερίες είναι πολύ πιο κάτω από το σύνολο των εφημεριών.
Από το υπουργείο θα διεκδικήσω την αύξηση του ποσού για τις εφημερίες και επίσης πρέπει να καταλάβουν ότι οι 4 εφημερίες για τα νοσοκομεία της Αθήνας μπορεί να έχουν νόημα αλλά στα περιφεριακά είναι αδύνατο να γίνει αυτό αν δεν προσληφθεί επιπλέον προσωπικό», είπε χαρακτηριστικά.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,35877,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου