Σάββατο 8 Μαΐου 2010

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 16/05 08/05/2010

Σταματούν τις εφημερίες οι ειδικευόμενοι γιατροί από τις 16 Μαΐου
08/05/10

Στη σταδιακή διακοπή των εφημεριών από τις 16 Μαΐου δηλώνουν πως θα προχωρήσουν οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου Ρεθύμνου καθώς, εδώ και 5 μήνες δεν έχουν πληρωθεί τις δεδουλευμένες εφημερίες τους.


Υπογραμμίζουν επίσης για μια ακόμη φορά την επικινδυνότητα του γιατρού που εφημερεύει εκτός των νομίμων ορίων εργασίας και επομένως εκτός ορίων αντοχής, δηλώνοντας πως δεν ανέχονται πια την αδιαφορία.

Αναλυτικά η επιστολή της Γενικής Συνέλευσης, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διοίκηση και τους Διευθυντές των Κλινικών:

«Ο σύλλογος ειδικευομένων γιατρών του Γ.Ν. Ρεθύμνου βρίσκεται για ακόμα μια φορά τον τελευταίο καιρό στη δυσάρεστη θέση να γνωστοποιήσει στην τοπική κοινωνία, ότι εδώ και 5 μήνες δεν έχει γίνει αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών.
Ως σύλλογος ειδικευομένων έχουμε κάνει επανειλημμένες εκκλήσεις εδώ και δύο εβδομάδες στη διοίκηση του νοσοκομείου, τουλάχιστον για να έχουμε διαβεβαιώσεις περί αποπληρωμής. Όμως η μόνη απάντηση που έχουμε λάβει, είναι ότι δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση για την εμπλοκή που παρουσιάστηκε στις πληρωμές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου (που σημειωτέων έχουν αποπληρωθεί στα νοσοκομεία του Ηρακλείου). Για τις εφημερίες δε που πραγματοποιήθηκαν από την 1η Μαρτίου μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει καμιά απολύτως διαβεβαίωση αποπληρωμής, καθώς έχει λήξει και η κλαδική σύμβαση εργασίας και ως εκ τούτου έχει επανέρθει σε ισχύ η ευρωπαϊκή νομοθεσία περί απαγόρευσης υπέρβασης του 52ωρου εργασίας ανά εβδομάδα στους ειδικευόμενους (Η οποία έχει ενσωματωθεί και στο ελληνικό δίκαιο και υπερισχύει ως εκ τούτου κάθε άλλης διάταξης).

Η γενική μας συνέλευση τονίζει για πολλοστή φορά στην τοπική κοινωνία, την επικινδυνότητα ενός γιατρού που εφημερεύει πέραν κάθε ορίου αντοχής. Εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι αυτή η προειδοποίηση δεν απασχολεί τόσα χρόνια, ούτε την τοπική κοινωνία, αλλά ούτε και τους υπευθύνους. Όπως και εκ του αποτελέσματος τόσα χρόνια, φαίνεται ότι εκτός από τους ίδιους τους εργαζόμενους, κανέναν δεν τον απασχολεί και η κτηριακή κατάσταση και η υποστελέχωση του νοσοκομείου.
Όμως το να μην μας εγγυάται κανείς το αν θα πληρωθούμε γι’ αυτήν την υπερεργασία, στην οποία μας υποχρεώνει η διοίκηση του νοσοκομείου και της κάθε κλινικής, απασχολεί πρώτιστα εμάς τους ίδιους και είναι, αν μη τι άλλο, κοροϊδία. Αναφερόμαστε στην ούτως ή άλλως κακοπληρωμένη και πλέον με τα νέα μέτρα υπερφορολογημένη υπερεργασία.

Εδώ και μία εβδομάδα η διοίκηση έχει παραλάβει για τον μήνα Μάιο πρόγραμμα 4 εφημεριών από τους ειδικευόμενους σύμφωνα με όσα ορίζουν οι διατάξεις ως μέγιστη δυνατή εργασία για έναν ειδικευόμενο ιατρό, το οποίο καλύπτει τις εφημερίες των κλινικών σε ειδικευομένους μόνο μέχρι τα μισά του μήνα. Παραταύτα συνεχίζει να αδιαφορεί.
Γνωστοποιούμε λοιπόν και στην ίδια, αλλά πρώτιστα στην Ρεθυμνιώτικη κοινωνία πως σύμφωνα με τις αποφάσεις και της σημερινής μας γενικής συνέλευσης, μετά την πραγματοποίηση για τον Μάιο, των εφημεριών τις οποίες ο νόμος ορίζει ως πλαφόν πληρωμών αλλά και ασφάλειας για το κοινωνικό σύνολο, κανείς από τους ειδικευόμενους του νοσοκομείου δεν έχει πρόθεση να συνεχίσει να δουλεύει.
Είμαστε σε γνώση των δυσκολιών που θα επιφέρει αυτή η απόφαση, σε όλες τις κλινικές του νοσοκομείου. Δεν πιστεύουμε όμως και ότι υπάρχει άνθρωπος που μπορεί και πρέπει να δουλεύει πέραν του νόμιμου ορίου, επικίνδυνος και χωρίς καμιά διαβεβαίωση για την πληρωμή αυτής της εργασίας του».

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,35722,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου