Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟ ΙΚΑ 13/05/2010

Χωρίς γιατρούς και με πολλά προβλήματα το ΙΚΑ
13/05/10



Απόγνωση και δυσαρέσκεια είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τα αισθήματα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων του ΙΚΑ και του ΤΑΞΥ στο νομό Ρεθύμνου, που συνεχίζουν επί μακρόν να βιώνουν μόνο απαξίωση και αδιαφορία.

Η μονάδα υγείας και το παράρτημα του Περάματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στελέχωσης, οι γιατροί παραμένουν δυσεύρετοι και η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνεχίζει να αδιαφορεί παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ασφαλισμένων, των συνταξιούχων και του
Εργατικού Κέντρου.

Για μία ακόμα φορά η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου έστειλε μία επιστολή διαμαρτυρίας στον υποδιοικητή του ασφαλιστικού οργανισμού, επισημαίνοντάς του τα προβλήματα και ζητώντας άμεσα λύσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει πως το κέντρο και τα σωματεία εργαζομένων και συνταξιούχων θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε να «εξαναγκάσουν» το ΙΚΑ να δώσει λύσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι επί επτά χρόνια το ακτινολογικό δεν λειτουργεί, ενώ επίσης εκτός λειτουργίας είναι εδώ και καιρό το μικροβιολογικό, το δερματολογικό, το νευρολογικό, το ενδοκρινολογικό και το ρευματολογικό. Ταυτόχρονα, έχει λήξει η σύμβαση της μοναδικής οικογενειακής γιατρού και δεν έχει ανανεωθεί.

Έτσι, στην επιστολή του το Εργατικό Κέντρο σημειώνει:
«Μετά τη συγχώνευση του ΤΑΞΥ στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ από 1-8-2008 τόσο το Υποκατάστημα ΙΚΑ Ρεθύμνου όσο και το παράρτημα Περάματος καλούνται να εξυπηρετήσουν με το ήδη υπάρχον προσωπικό τους 20 χιλιάδες ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και τους 15 ασφαλισμένους του τ. ΤΑΞΥ.
Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Νομαρχιακή Μονάδα Υγείας λόγω έλλειψης γιατρών έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Η εικόνα της μονάδας είναι εικόνα διάλυσης, αφού τα περισσότερα τμήματα παραμένουν κλειστά, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες.
Δεν λειτουργούν τα τμήματα: ακτινολογικό (δεν λειτουργεί 7 χρόνια), μικροβιολογικό, δερματολογικό, νευρολογικό, ενδοκρινολογικό, ρευματολογικό.
Με σοβαρά προβλήματα λειτουργούν τα τμήματα: παθολογικό, παιδιατρικό, καρδιολογικό και το οφθαλμολογικό λόγω αυξημένων αναγκών και αδυναμίας των γιατρών να αντιμετωπίσουν αυτές τις ανάγκες.
Συγκεκριμένα έχει λήξει η σύμβαση της οικογενειακής γιατρού, κ. Μαυρογένη, από τις 2-3-2010, η οποία δεν ανανεώθηκε αν και έχει κάνει αίτηση ανανέωσης και ο δεύτερος παραιτήθηκε λόγω πρόσληψής του στο ΕΣΥ και έτσι δεν υπάρχει οικογενειακός γιατρός σήμερα στη μονάδα.
Επίσης, δεν αντικαταστάθηκε η παιδίατρος του ΙΚΑ, που έχει παραιτηθεί τώρα και δύο χρόνια, αν και υπάρχουν αιτήσεις δύο παιδιάτρων.

Οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του Ρεθύμνου, ασφαλισμένοι του ιδρύματος είναι αγανακτισμένοι εξαιτίας αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και τα δικαιολογημένα παράπονά τους είναι καθημερινό πλέον φαινόμενο.

Για το λόγο αυτό, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι του Ρεθύμνου απαιτούμε άμεσα:
Πλήρη στελέχωση της Ν.Μ. Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, κυρίως οικογενειακών γιατρών, ακτινολόγου, ενδοκρινολόγου, νευρολόγου, οφθαλμιάτρου, παιδιάτρου, μικροβιολόγου, δερματολόγου, επίσης και του παραρτήματος Περάματος με γιατρούς των βασικών ειδικοτήτων για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την ομαλή λειτουργία του συστήματος 184 (τηλεφωνικό ραντεβού), το οποίο σήμερα έχει αναμονή πάνω από τρεις μήνες στις περισσότερες ειδικότητες γιατρών.

Παρακαλούμε τη διοίκηση του ιδρύματος να σκύψει πάνω στα προβλήματα που σας εκθέσαμε και να δώσει τις αναγκαίες λύσεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση το κέντρο μας, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων και των συνταξιούχων ΙΚΑ θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εξαναγκαστεί η διοίκηση να λύσει τα προβλήματά μας».

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,35863,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου