Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ 13/05/2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΥΠΕ ΚΡΗΤΗΣ ΣΕ ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ΚΑΙ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Υπολειτουργεί το Κέντρο Αποκατάστασης Ατόμων με Αναπηρία
«Ανοιχτή πληγή» η έλλειψη προσωπικού
Πέμπτη, 13 Μαΐου 2010 - Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Ένα κτίριο 1.400 περίπου τ.μ. κατασκευάστηκε πριν από οχτώ χρόνια από την πολιτεία προκειμένου να εξυπηρετήσεις τις πολλαπλές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία. Αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά οι εκάστοτε πρόεδροι με υπομνήματα και διαβήματα έγιναν απλοί θεατές ενός κτιρίου-φαντάσματος. Με πέντε και μόνο μόνιμους υπαλλήλους το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ του Ρεθύμνου υπολειτουργεί. Ο οργανισμός του προβλέπει έντεκα μόνιμες θέσεις, αυτή τη στιγμή υπάρχουν πέντε και μόνο μόνιμοι εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι δέκα συμβασιούχοι, από τους οποίους δύο θα αποχωρήσουν εντός
 του 2010 καθώς λήγει η σύμβαση τους.

Το κτίριο παρουσιάζει εικόνες ερημιάς και εγκατάλειψης. Η υγρασία έχει ήδη προκαλέσει αρκετές φθορές στους χώρους. Οι τοίχοι φέρουν σημάδια της υγρασίας, κομμάτια της οροφής υποχωρούν κατά διαστήματα ως συνέπεια της διασταύρωσης, η πισίνα εκτός λειτουργίας, χώροι άδειοι και παραμελημένοι. Αυτή την εικόνα αντίκρισε και χθες ο νέος υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης που βρέθηκε στο χώρο και συζήτησε με τον νέο πρόεδρο Βασίλη Γουίβερτ, τους πέντε εργαζόμενους και τον πρόεδρο του σωματείου ΑΜΕΑ για τα σοβαρά αυτά προβλήματα που τείνουν να χρονίσουν σε βάρος ανθρώπων για τους οποίους η λειτουργία του κέντρου εκπαίδευσης επαγγελματικής κατάρτισης αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα.

Το φιλότιμο και οι υπεράνθρωπες προσπάθειας των λιγοστών εργαζομένων αναγνωρίζεται από όλους, όμως δυστυχώς δεν αρκεί για την κάλυψη των πολλαπλών αναγκών των ατόμων με αναπηρία που εδώ και οχτώ χρόνια περιμένουν την πολιτεία να σκύψει πάνω στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι των κοινωνικών δομών που αφορά στα άτομα με αναπηρία.

Τα αιτήματα γνωστά και χρόνια και τόσο ο νέος υποδιοικητής όσο και ο νέος πρόεδρος εξέφρασαν την αγωνία τους και δεσμεύτηκαν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στελέχωση του κέντρου με προσωπικό αλλά και για την αξιοποίηση των χώρων, ώστε να χρησιμοποιηθούν για το σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν.

Ειδικότερα ο Γιώργος Δελημπαλταδάκης, υποδιοικητής στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την επίσκεψη του στο κέντρο είπε: «Κάλεσα τον νέο πρόεδρο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ για να κάνουμε μια επιτόπια επίσκεψη στο κέντρο. Μείναμε ικανοποιημένοι από τις κτιριακές υποδομές με όποιες ελλείψεις και αδυναμίες υπάρχουν και τις οποίες εντοπίσαμε και θα κάνουμε όποια προσπάθεια είναι δυνατή και εφικτή μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε για να λειτουργήσει το κέντρο. Η πισίνα δεν λειτουργεί ούτε ο ξενώνας έξι ατόμων που βρίσκεται στον πρώτο όροφο. Το προσωπικό είναι μεγάλο «αγκάθι» γιατί και εκεί υπάρχει αναστολή διορισμών μέσα στο 2010 και επομένως οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι μικρότερες των προσδοκιών μας. Θα συντείνουμε σε αυτό το στόχο, υπόσχομαι ότι θα ασχοληθούμε έντονα με τις κοινωνικές δομές. Θα ενημερώσουμε και τις τεχνικές υπηρεσίες της υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης προκειμένου να μας ενημερώσουν για τα κοστολόγια και να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές».

Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος Βασίλης Γουίβερτ, ανέφερε: «Προσπαθούμε να αναζητήσουμε τρόπους για τη στελέχωση του κέντρου με προσωπικό και για τη χρηματοδότηση τόσο των προγραμμάτων όσο και των τεχνικών προβλημάτων της δομής. Θα κάνουμε ένα άνοιγμα στην τοπική κοινωνία για τις δυνατότητες που μπορεί να παρέχει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να εξοικονομήσουμε πόρους και να πάμε ένα βήμα παραπέρα».

Ο πρόεδρος του σωματείου ΑΜΕΑ Δημήτρης Τσαχάκης, τόνισε: «Εκφράζω για μια ακόμα φορά τη λύπη, την αγανάκτηση και την οργή των ανθρώπων με αναπηρία, καθώς οχτώ χρόνια μετά, το κτίριο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα από την κατασκευαστική εταιρία, στάζουν νερά, τα ασανσέρ δεν λειτουργούν γιατί υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος από το νερό και επίσης δεν υπάρχει προσωπικό. Θέσαμε τα προβλήματα με την ελπίδα να στελεχωθεί το κέντρο και να αποκατασταθούν οι ζημιές. Το σωματείο μας είναι αποφασισμένο να αγωνιστεί για τη λειτουργά του κέντρου με αιτήματα στο υπουργείο, τη ΔΥΠΕ και προς κάθε αρμόδιο για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ που δεν παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στα άτομα με αναπηρία».

Δυστυχώς, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζομένους βασικοί τομείς υπολειτουργούν ή δεν έχουν αναπτυχθεί καθόλου ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 1100 εγγεγραμμένα μέλη του σωματείου ΑμεΑ Ρεθύμνου υπάρχει η δυνατότητα να εξυπηρετούνται μόνο 30 -40 άτομα την εβδομάδα.



Αγωνία για την αποπεράτωση της νέας πτέρυγας του γηροκομείου


Στο επίκεντρο της χθεσινής πρώτης ενημερωτικής συνάντησης της νέας προέδρου του γηροκομείου Ζωής Μπριλάκη και του υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτη τέθηκε η νέα πτέρυγα του ιδρύματος. Ήδη υπάρχουν τρεις μελέτες για την επέκταση του ιδρύματος εκ των οποίων η μια προβλέπει το κομμάτι της πτέρυγας, η οποία έχει υλοποιηθεί (ένα διώροφο κτίριο και υπόγειο), η δεύτερη αφορά σε ένα κτίριο που προβλέπεται στο βόρειο τμήμα του γηροκομείου και η τρίτη αφορά την τροποποίηση του υφισταμένου κτιρίου προκειμένου να προσαρμοστεί με τα άλλα δύο. Προτεραιότητα της νέας προέδρου είναι να ξεκινήσουν οι εργασίες στην νέα πτέρυγα, οι οποίες έχουν σταματήσει και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθει σε επαφή με τον αρμόδιο εργολάβο προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που χρειάζονται για την αποπεράτωση του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Στο γηροκομείο σήμερα φιλοξενούνται 35 άτομα και υπάρχουν έξι κενές θέσεις. Υπάρχουν βέβαια αιτήσεις οι οποίες όμως δεν ήταν δυνατό να αξιολογηθούν λόγω έλλειψης διοικητικού συμβουλίου. Στο γηροκομείο εργάζονται είκοσι ένα άτομα εκ των οποίων αρκετοί θα συνταξιοδοτηθούν, άλλων οι συμβάσεις λήγουν και θα αποχωρήσουν με αποτέλεσμα το ίδρυμα να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες πρόβλημα με τη στελέχωση του.

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11302&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου