Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Η "ΟΔΥΣΕΙΑ" ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ 29/05/2010

Η "οδύσσεια" των Κέντρων Υγείας
29/05/10

«Αν θέλετε να κάνετε εύκολα ρεπορτάζ ασχοληθείτε με την υγεία και την παιδεία». Η ατάκα αυτή γιατρού, επί χρόνια εργαζόμενου στο ΕΣΥ, δηλώνει το οφθαλμοφανές σε όλους. Δε χρειάζεται να ψάξει κανείς πολύ για να κατανοήσει τα σοβαρά προβλήματα του ΕΣΥ. Είναι παντού μπροστά μας. Στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία και ταλαιπωρούν καθημερινά ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτές.

Με αφορμή περιστατικό όπου ασθενής στο Σπήλι
 περίμενε ασθενοφόρο από την Αγία Φωτεινή(!) αφού το Κέντρο Υγείας Σπηλίου δεν είχε ενεργή βάρδια οδηγού ασθενοφόρου εκείνη την ώρα, ήρθε στο φως η τραγική κατάσταση με τις ελλείψεις που μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας στην περιφέρεια.
Εν γνώσει της ΔΥΠΕ Κρήτης, τα Κέντρα Υγείας Αγίας Φωτεινής και Σπηλίου, επειδή οι ελλείψεις οδηγών είναι τέτοιες που δεν καλύπτονται όλες οι βάρδιες, συνεργάζονται, βγάζοντας περίπου ένα κοινό «πρόγραμμα». Όταν δηλαδή έχει κενές βάρδιες το Σπήλι, έχει ενεργές η Αγία Φωτεινή, ώστε αν συμβεί περιστατικό που χρειάζεται μεταφορά και νοσηλεία να μπορεί να γίνει και να μην μένει ο κόσμος αβοήθητος.

Όπως την Πέμπτη. Ένα έντομο τσίμησε έναν άνδρα στο Σπήλι ο οποίος εμφάνισε αλλεργία. Κλήθηκε ασθενοφόρο, δεν υπήρχε βάρδια στο Σπήλι, έτσι μετά από συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Σπηλίου επιστρατεύθηκε το ασθενοφόρο της Αγίας Φωτεινής το οποίο έκανε εικοσιπέντε λεπτά να φτάσει στο σημείο. Όσο βέβαια καθυστερούσε το ασθενοφόρο, η κατάσταση του ασθενή επιδεινώνονταν.
Όπως μας είπε και ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Σπηλίου, αν αργούσε το ασθενοφόρο και αν ο γιατρός που τον ανέλαβε δεν ήξερε να αντιμετωπίσει την κατάσταση γρήγορα, ο άνθρωπος αυτός ίσως να μην ζούσε.

Ο κ. Σασαρώλης που δίνει τη δική του μάχη με τους συναδέλφους του στο Κέντρο Υγείας επί πολλά χρόνια, δηλώνει ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει, γιατί καταρχήν ποτέ δεν ολοκληρώθηκε αλλά και γιατί διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις δεν στηρίχθηκε.
Ο ίδιος σημειώνει πως μόνο πέρυσι έστειλε 11 επιστολές στο ΕΚΑΒ ζητώντας πληρώματα για τα ασθενοφόρα, αλλά ούτε απάντηση ούτε προσωπικό έφτασε στο Κέντρο Υγείας.
Τρία άτομα εργάζονται ως οδηγοί στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου αυτόν τον καιρό, ενώ αντίστοιχος είναι ο αριθμός συν έναν συμβασιούχο στο Κέντρο Υγείας Αγίας Φωτεινής.
Και οι δύο διευθυντές τονίζουν πως χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα και επικουρικό προσωπικό στο κάθε Κέντρο για να λειτουργούν όλες οι βάρδιες αφού τα πληρώματα είναι ανά δύο. Τώρα είναι δύσκολο και άδειες να δοθούν και ρεπό, αφού με τους υπάρχοντες εργαζόμενους δεν «κλείνει» το πρόγραμμα.
Για παράδειγμα την εβδομάδα που διανύουμε, στο Σπήλι υπάρχουν 5 κενά οκτάωρα. Αυτά τα κενά καλύπτει το Κέντρο Υγείας της Αγίας Φωτεινής.

Το αξιοπερίεργο στην όλη υπόθεση είναι πως το Κέντρο Υγείας της Αγίας Φωτεινής διανύει την «καλύτερη του φάση σε ότι αφορά τα ασθενοφόρα», όπως μας είπε η διευθύντριά του, όχι επειδή έχει πολλούς οδηγούς βέβαια, αλλά επειδή έχει περάσει και χρόνια μόνο με έναν οδηγό!

Ελλείψεις και σε γιατρούς

Δεν είναι μόνο τα ασθενοφόρα όμως το προβλημα των Κέντρων Υγείας, αλλά και η στελέχωση σε γιατρούς.
Συνολικά πέντε ειδικευμένοι γιατροί υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Σπηλίου έναντι δύο ειδικευμένων στην Αγία Φωτεινή.
Στο παιδιατρικό τμήμα δηλαδή δεν υπάρχει γιατρός, ούτε οδοντίατρος λόγω συνταξιοδότησης και μη αντικατάστασης ακόμη.
Όσο για τα περιφερειακά ιατρεία λειτουργούν με αγροτικούς γιατρούς - με έναν τα περισσότερα – που έχουν και τις «πορείες» από χωριό σε χωριό.

«Το ΕΣΥ υπάρχει επειδή υπάρχουν και κάποιοι ευσυνείδητοι άνθρωποι. Πόσο θα αντέξουν όμως και αυτοί;». Η απορία αυτή βέβαια δεν είναι μόνο του κ. Σασαρώλη, αλλά όλων όσοι αναρωτιούνται πού θα καταλήξει ο τομέας της δημόσιας περίθαλψης.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36376,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου