Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια στη ΜΕΘ Ρεθύμνου 16/06/2010

Κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια στη ΜΕΘ Ρεθύμνου
16/06/10



Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Ρεθύμνου στην οποία λειοτυργούν επτά κρεβάτια, η πληρότητα φτάνει το 90% όλο το χρόνο και νοσηλεύονται ασθενείς και από άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτές τις ημέρες είναι ένας ασθενής από την Τήλο, νησί κοντά στη Ρόδο, που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ρεθύμνου γιατί δεν υπήρχε ελεύθερο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άλλων νοσοκομείων.

Την ίδια στιγμή όμως πέρα από τα προβλήματα με τις ελλείψεις
 αναλώσιμων, οι ελείψεις προσωπικού στη ΜΕΘ είναι τέτοιες που ενδεχομένως σε λίγο καιρό να «κλείσουν» δύο κρεβάτια στη Μονάδα.

«Οι τέσσερις συμβασιούχοι που έχουμε από τον προηγούμενο Δεκέμβρη και καταφέραμε να λειτουργήσουμε το έβδομο κρεβάτι που ήταν κλειστό, θα φύγουν γιατί λήγει η σύμβασή τους. Εκκρεμεί ο διορισμός επτά ατόμων από το υπουργείο εδώ και δυο χρόνια και αν δε γίνει διορισμος είναι πιθανό τέλος του Ιούλη να αναγκαστούμε να κλείσουμε δυο κρεβάτια. Δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς», δηλώνει χαρακτηριστικά ο Δ/ντης της ΜΕΘ, Χαράλαμπος Μαρκάκης.

Σε ό,τι αφορά τα αναλώσιμα σε αδιέξοδο είχε φτάσεις η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας τις προηγούμενες ημέρες, καθώς δεν υπήρχαν υγρά αναλώσιμα για να λειτουργήσουν οι αναλυτές αερίων αίματος και δανείστηκε από γειτονικό νομό για να μπορέσει να λειτουργήσει, αφού διαφορετικά δεν θα ήταν εφικτό αυτό.

Είχαν λάβει κάποιο έγγραφο από το Σύνδεσμο Ελλήνων Προμηθευτών στο οποίο αναφερόταν πως θα καλύπτουν τα νοσοκομεία για έκτακτα επείγοντα περιστατικά, αλλά αυτό προφανώς δεν είναι λύση.

Μεγάλο πρόβλημα, όπως επεσήμανε μιλώντας στον Team FM ο Δ/ντής της ΜΕΘ, Χαράλαμπος Μαρκάκης, υπάρχει με το μικροβιολογικό, όπου δεν είναι δυνατό να ταυτοποιηθούν τα μικρόβια με ότι συνεπάγεται αυτό. «Οι καλλιέργειες αίματος που ταυτοποιούν τα μικρόβια λόγω έλλειψης υλικών δεν μπορούν να ταυτοποιήσουν το είδος των μικρόβιων και το αποτέλεσμα της καλλιέργειας έρχεται στη ΜΕΘ χωρίς να ξέρουμε για ποιο μικρόβιο πρόκειται, έτσι χορηγούμε αντιβιοτικά παραπάνω από τα κανονικά το οποίο και μεγάλο κόστος είναι για το ταμείο του αρρώστου και πολλές φορες είναι άχρηστα για τον ασθενή ή μπορεί να δημιουργήσουν διάφορα προβλήματα. Πρέπει να βρεθεί άμεσα κεντρική λύση».

Οι χθεσινές εξελίξεις ήταν τελικά θετικές όπως όλα δείχνουν, μεταξύ υπουργείου και προμηθευτών, αλλά σε περίπτωση που λείψουν βασικά αναλώσιμα δεν θα είναι δυνατό να νοσηλευτούν ασθενείς, άρα η ΜΕΘ δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,36914,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου