Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010

Νοσοκομειακός Καλλικράτης-συγχώνευση νοσοκομείων

Θέμα μηνών αποτελεί το «λουκέτο» και η συγχώνευση νοσοκομείων ανά την Επικράτεια. Αυτό προβλέπει καταρχήν, το μνημονιακό πρόγραμμα περικοπών ύψους € 700 εκατ. του Προϋπολογισμού του 2011, πέραν της συνολικής περικοπής δαπανών για υγεία που θα ανέλθουν στα € 2,1 δις!
Οι σχετικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο μετά την εκπόνηση, του (κατ΄ ευφημισμόν) «Υγειονομικού Χάρτη» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΔΙΣΥ). Σύμφωνα με την Κυβέρνηση ο «Χάρτης», θα αποτυπώνει τις δημόσιες αλλά και τις ιδιωτικές (!!) μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας σε όλες τα βαθμίδες (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια), σε σχέση με κάποιον πληθυσμό αναφοράς (πχ ανά Δήμο).

Αυτός ο Χάρτης θα χρησιμοποιηθεί ως «εργαλείο», για το κλείσιμο δημοσίων μονάδων παροχής υπηρεσιών υγείας εφαρμόζοντας ουσιαστικά ένα «Νοσοκομειακό Καλλικράτη». Όλα αυτά, τη στιγμή που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, παρατηρείται αύξηση κατά 30% στη ζήτηση παροχής δημοσίων υπηρεσιών υγείας! Ακόμα λοιπόν, και ένα παιδί μπορεί να καταλάβει πως η Κυβέρνηση και η τρόικα έχουν ήδη πάρει τις σχετικές αποφάσεις τους και πως ο Χάρτης δεν αποτελεί τίποτα άλλο από ένα «φύλλο συκής»!
Το πλέον εξωφρενικό δε, είναι πως θα «προσμετρώνται» και οι ιδιωτικές μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, προκειμένου να «εξάγεται» ένας δείκτης πχ νοσοκομεία ανά κάτοικο! Το κλείσιμο δημοσιών μονάδων παροχής υπηρεσιών διαμέσου αυτής της διαδικασίας, είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα οδηγήσει σε δραματική αύξηση των ιδιωτικών δαπανών υγείας ή ακόμα και στην περαιτέρω επιβάρυνση ασφαλιστικών ταμείων!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου