Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Υποστελέχωση & προβλήματα Νοσηλευτικής υπηρεσίας Γεν.Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Σήμερα, με πρωτοβουλία της Διευθύντριας Νοσηλευτικής υπηρεσίας και μετά τα όσα διαδραματίζονται στους χώρους εργασίας μας το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της υποστελέχωσης όλων των τμημάτων του Νοσοκομείου (μηδενός εξαιρουμένου) πραγματοποιήθηκε στο χώρο της βιβλιοθήκης συνάντηση με τη Διοίκηση και τους Διευθυντές Ιατρούς των κλινικών προκειμένου να εκτεθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει και απειλούν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου,και να γίνει μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων για τα παραπάνω αλλά και γενικότερα για την καλύτερη και αποδοτικότερη συνεργασία.
Ανάμεσα σε άλλα συζητήθηκαν και τα παρακάτω:

1. Λειτουργία του ΤΕΠ, όπου οι Νοσηλευτές βρίσκονται ανάμεσα σε Ειδικούς και Ειδικευόμενους του Χειρουργικού τομέα για θέματα διεκπεραίωσης των περιστατικών.
Πολλές φορές γίνονται ο "σάκος του μπόξ"επειδή οι Γιατροί δεν μπορούν να δεχτούν και να εφαρμόσουν ένα κοινά αποδεκτό πρωτόκολλο διαχείρισης του ασθενούς.
Επίσης οι Νοσηλευτές καλούνται να εφαρμόσουν τηλεφωνικές οδηγίες σε ασθενείς που δεν έχουν εξεταστεί από Γιατρό εξαιτίας της δυσλειτουργίας που αναφέρθηκε κάτι που εκτός από αντιδεοντολογικό, είναι και παράνομο.
Για τα παραπάνω θέματα προτάθηκε αφού ο Γιατρός που παρευρίσκεται στο ΤΕΠ εξετάσει τον ασθενή και του παράσχει τις πρώτες βοήθειες ο ίδιος δηλαδή ο Γιατρός να επικοινωνήσει με την αντίστοιχο Ειδικό, στην περίπτωση που αυτός δεν παρευρίσκεται, και μετά να δοθούν οι οδηγίες γραπτώς στο Νοσηλευτή.Αυτά έως τη στελέχωση του ΤΕΠ με άλλους 2 Γενικούς Γιατρούς, (επικουρικούς) τους οποίους δεσμεύτηκε να ζητήσει ο Διοικητής,με την άφιξη των οποίων θα υπάρχει Ειδικευμένος σε 24ωρη βάση.
2. Υποστελέχωση των τμημάτων σε Νοσηλευτικό προσωπικό.
Επισημάνθηκε ότι, η στελέχωση των κλινικών βρίσκεται στη χειρότερη φάση από το 2000 όπου αναφέρθηκε το παράδειγμα του Παθολογικού τμήματος όπου το 2000 υπηρετούσαν 32 άτομα Νοσηλευτικού προσωπικού και σήμερα μόλις 18.Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στα υπόλοιπα τμήματα.
Η Διοίκηση ενημέρωσε ότι περιμένουμε να προσληφθούν μερικοί συνάδελφοι μέσα στο Δεκέμβριο οι οποίοι όμως δε θα δώσουν λύση στο πρόβλημα, αφού οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες από τις προσλήψεις.
Ζητήσαμε να γίνει προσπάθεια να γίνουν νέες προσλήψεις έστω και επικουρικές για να υπάρξει έστω μια παροδική ανάσα και να δοθεί η δυνατότητα να κάνουμε χρήση της οφειλόμενης κανονικής άδειας και των οφειλόμενων ρεπό.
Επίσης προτάθηκε και η λύση της αναστολής λειτουργίας κρεβατιών η και ολόκληρων τμημάτων προκειμένου να εργαστούμε με ασφάλεια για τον ασθενή αλλά και για τους εαυτούς μας.
Ζητήθηκε να γίνουν προτάσεις διαχείρισης του προβλήματος και προτάθηκαν τα παρακάτω:Η επίσκεψη των Γιατρών τις απογευματινές ώρες να γίνεται κατά τα πρότυπα της Παθολογικής κλινικής όπου δε συνοδεύει Νοσηλευτής αλλά οι οδηγίες και οι αλλαγές στην αγωγή δίνονται εγγράφως στους Νοσηλευτές.Όταν δεν υπάρχει δυνατότητα και επιβάλλεται να συνοδεύσει Νοσηλευτής, κατ'εξαίρεση, η επίσκεψη να γίνεται σε ώρες που δε συμπίπτουν με τη Νοσηλεία και σε καθορισμένη ώρα.
Επίσης προτάθηκε να τηρηθούν αυστηρά οι ώρες του επισκεπτηρίου έτσι ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός επισκεπτών που εμποδίζουν το Νοσηλευτικό έργο.Ο Διοικητής υποσχέθηκε την τοποθέτηση μηχανισμού στις κεντρικές εισόδους των κλινικών έτσι ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο επαγγελματίας υγείας με ειδική κάρτα.
3. Απασχόληση Νοσηλευτών με καθήκοντα άλλων κλάδων εργαζομένων.
Από τους Νοσηλευτές επισημάνθηκε ότι απασχολούνται με διάφορα καθήκοντα που είναι αρμοδιότητα άλλων υπαλλήλων (μεταφορά υλικών,εξεύρεσης προσφορών για παραγγελίες κ.α.) και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να το κάνουν θέτοντας τη Διοίκηση προ των ευθυνών της για την εξεύρεση λύσης στο θέμα αυτό.Ακροβατούμε καθημερινά μεταξύ νόμιμου και παράνομου καθώς για το θέμα των παραγγελιών και της εξεύρεσης προμηθευτών είμαστε νομικά ακάλυπτοι και στην περίπτωση "στραβοπατήματος" κάνείς δε θα βρεθεί να μας καλύψει.Επίσης εξαιτίας του αυξημένου φόρτου εργασίας είναι αδύνατο να ασχοληθούμε και με αυτό. Η Διοίκηση έδωσε την εντύπωση ότι κατανοεί.Μένει να δούμε και πράξεις έτσι ώστε να ασχοληθούν με το θέμα των παραγγελιών οι υπάλληλοι που πρέπει λόγω της ειδικότητας τους και να μας δοθεί η δυνατότητα να εργαστούμε χωρίς τις τελευταίες ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου