Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Έκτακτα μέτρα στο Νοσοκομείο Ρόδου

Στη λήψη «δραματικών μέτρων» για την αντιμετώπιση της αφόρητης καταστάσεως που δημιουργήθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, λόγω τη ελλείψεως επαρκούς προσωπικού, προέβη χθες η διοίκηση του Νοσοκομείου μετά και την κήρυξη του Ιδρύματος σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Της λήψεως των αποφάσεων προηγήθηκε συνάντηση του διοικητή κ. Μιχ. Κόκκινου με τους συντονιστές - διευθυντές των κλινικών και συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, ενώ την προσεχή Δευτέρα αναμένεται η συνεδρίαση του δ.σ. του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών.
Από την διοίκηση του ΓΝΡ εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση:

Σε συνέχεια της χθεσινής απόφασης του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου με την οποία κηρύχθηκε το Νοσοκομείο μας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, λαμβάνονται τα παρακάτω ειδικότερα μέτρα γιατί κρίνονται απολύτως αναγκαία για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου μας, λόγω της έλλειψης Νοσηλευτικού προσωπικού.
Συγκεκριμένα:
1. Μειώνονται οι χειρουργικές αίθουσες από τέσσερις (4) σε δύο (2) με αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης μόνο των έκτακτων χειρουργικών περιστατικών.
2. Μειώνονται οι θεραπευτικές κλίνες των μονάδων ΜΕΘ και ΜΕΠΕ (Μονάδα εντατικής θεραπείας - Μονάδα εμφραγμάτων).
3. Μειώνονται οι θεραπευτικές κλίνες όλων των κλινικών και των τμημάτων του Νοσοκομείου, με βάση το διαθέσιμο νοσηλευτικό προσωπικό.
4. Μετακινείται προσωπικό του Μικροβιολογικού εργαστηρίου στην αιμοδοσία προκειμένου να λειτουργήσει με ασφάλεια το συγκεκριμένο τμήμα με ταυτόχρονο περιορισμό στην πραγματοποίηση των τακτικών μικροβιολογικών εξετάσεων.
5. Θα χρησιμοποιηθεί διοικητικό προσωπικό για να συνδράμει βοηθητικά το έργο της νοσηλευτικής υπηρεσίας παρέχοντας βοηθητικές εργασίες.
6. Σε περίπτωση που ο αριθμός των επειγόντων περιστατικών ξεπερνά την ικανότητα και τις δυνατότητες μας για παροχή ασφαλών υπηρεσιών υγείας, αφού θα δίδονται οι πρώτες βοήθειες, οι συγκεκριμένοι ασθενείς θα διακομίζονται σε νοσοκομεία μέσω ΕΚΑΒ.
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Από τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εκδόθηκε χθες το ακόλουθο ψήφισμα:
Ολοι εμείς οι εργαζόμενοι του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, στη σημερινή 14/01/2011 Έκτακτη Γενική μας Συνέλευση
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ
1. Ότι ο Δήμος Ροδίων είχε τη δυνατότητα να προσλάβει με δίμηνη σύμβαση το απαραίτητο για την λειτουργία του Νοσοκομείου προσωπικό αφού:
α) ο ένας από τους δύο νομικούς συμβούλους του Δήμου που υπέγραψαν την τελικά αρνητική γνωμοδότηση, ήταν αυτός που σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Διοικητή του Νοσοκομείου υπέδειξε την σύναψη δίμηνης σύμβασης βάσει του ισχύοντος Καλλικρατικού νόμου.
β) ο άλλος νομικός σύμβουλος μαζί με τον νομικό σύμβουλο του Νοσοκομείου συνόδεψαν τον Διοικητή στην καθ' ύλη αρμόδια ελεγκτική αρχή (Πάρεδρο) και άκουσε τις θετικές του απόψεις, για την σύναψη προγραμματικής σύμβασης για την εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου.
2. ότι ο Δήμαρχος Ροδίων δεν πήρε καν ο ίδιος την πρωτοβουλία να ανακοινώσει στον Διοικητή μας την αρνητική του απόφασή, αλλά απέφυγε και να απαντήσει στις απελπισμένες και αλλεπάλληλες κλήσεις του. Τελικά την απόφαση του Δημάρχου, την γνωστοποίησε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου μας ο συνεργάτης του κ. Γονιδάκης (!) ενώ στον τύπο απεστάλη η γνωμοδότηση των νομικών συμβούλων και όχι δήλωση του Δημάρχου
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ
Τον Στρατό, τον τέως Δήμαρχο Ροδίων κ. Χατζηευθυμίου και τον τέως Νομάρχη και νυν Περιφερειάρχη κ. Μαχαιρίδη για το γεγονός ότι στήριξαν αλλά και στηρίζουν την λειτουργία του Νοσοκομείου μας, χωρίς να έχουν ζητήσει προηγουμένως γνωμοδοτήσεις από τις νομικές τους υπηρεσίες (!)

ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
1. δεσμεύουμε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας να μην ασχοληθεί στο μέλλον ξανά με τον Δήμο Ροδίων.
2. την συνέχιση της καταστρατήγησης κάθε εργασιακού δικαιώματος (παρακράτηση εβδομαδιαίων ρεπό κλπ) για μία ακόμα εβδομάδα δίνοντας περαιτέρω χρόνο στη Διοίκηση να βρει άλλη λύση.
Μετά από μία εβδομάδα θα επανέλθουμε με νέα Γενική Συνέλευση για τα περαιτέρω.
3. Την εξουσιοδότηση του Προεδρείου του Συλλόγου μας να αναλάβει εκ νέου πρωτοβουλίες τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΡΟΔΟΥ

Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κ. Μπούτσικος, μετά και τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Νοσοκομείο Ρόδου, κάλεσε στο γραφείο του για την προσεχή Δευτέρα, τον διοικητή του ΓΝΡ κ. Μιχ. Κόκκινο και το νομικό σύμβουλο του Δήμου Ρόδου κ. Θ. Παπαγεωργίου σε μια προσπάθεια αναζητήσεως νομικής φόρμουλας ώστε το Νοσοκομείο να ενισχυθεί με προσωπικό και να μην υποχρεωθεί σε νέα σύμπτυξη τμημάτων.

Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΡΟΔΟΥ
Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο νοσοκομείο Ρόδου εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού μετά και την αποχώρηση των τριάντα νοσηλευτών και την αδυναμία σύναψης προγραμματικής σύμβασης, ο δήμαρχος κ Στάθης Κουσουρνάς δήλωσε χθες τα ακόλουθα:
«Ζητήθηκε από το Διοικητή του Νοσοκομείου Ρόδου που πασχίζει πολύ να εξασφαλίσει το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί σωστά το Περιφερειακό Νοσοκομείο, να συναφθεί προγραμματική σύμβαση για την παραμονή των τριάντα νοσηλευτών αν και αυτό θα ήταν πρόσκαιρη λύση. Του αναγνωρίζω τις προσπαθειες που κάνει, άλλωστε μαζί πηγαίναμε στην Αθήνα για να λύσουμε το πρόβλημα. Πιστεύω ότι όλοι μας πρέπει να φροντίζουμε για να λειτουργεί το νοσοκομείο με επάρκεια. Ευχαρίστως ο δήμος Ρόδου θα μπορούσε να προσλάβει τους τριάντα νοσηλευτές που θα υποδείκνυε η διοίκηση του νοσοκομείου. Ετοιμάστηκε η προγραμματική σύμβαση και ετέθη στην κρίση του επιτρόπου. Παράλληλα ζήτησα από τους νομικούς μας που είχαν τις επιφυλάξεις τους, να ετοιμάσουν μια γραπτή εισήγηση και σε αυτή να αναλύσουν τις θέσεις, που παρέθεταν και στο δημοτικό συμβούλιο. Από τη γνωμοδότηση όμως προκύπτει ότι η προγραμματική σύμβαση θα δημιουργούσε προϋποθέσεις ακυρότητας και καταλογισμού και καταλαβαίνετε ότι δεν θεώρησα σκόπιμο να συζητηθεί το θέμα εκτάκτως στο Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκυμονεί ο κίνδυνος, η απόφαση να μην είναι νόμιμη και να καταλογιστούν οι δαπάνες για την πληρωμή των εργαζόμενων στο Δήμαρχο Ρόδου και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Και στο παρελθόν είχαν συναφθεί τέτοιες προγραμματικές συμβάσεις με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, μέσω της εταιρίας «Γαληνός» που ήταν μη κερδοσκοπική εταιρεία και με το Δήμο Ρόδου μέσω της «ΡΟΔΩΝ ΑΕ» . Δεν είχε συναφθεί ποτέ σύμβαση απευθείας με το Δήμο Ρόδου. Λυπάμαι για την εξέλιξη της υπόθεσης. Αν χρειαστεί θα προσπαθήσω και εγώ να βρούμε μια λύση που να μην υπάρχει κίνδυνος ακυρότητας της. Επιπλέον οι νομικοί μας σύμβουλοι υποδεικνύουν ότι ο νοσοκομείο μπορεί να προσλάβει το προσωπικό αυτό με δίμηνες συμβάσεις. Αν αυτό ισχύει δεν υπάρχει πρόβλημα. Θέλω να πιστεύω ότι θα δοθεί λύση για να μην μείνει το νοσοκομείο μας ακάλυπτο γιατί το τομέας της υγείας είναι ο πιο σημαντικός στη ζωή μας. Ο δήμος Ρόδου έχει τη δομή των ιατρείων μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας.

Αφού ενημερώθηκε ο κ Στάθης Κουσουρνάς για το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσαν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου με τον οποίο εμμέσως τον κατηγορούν για τη στάση που τήρησε, δήλωσε τα εξής:
«Είμαι δήμαρχος Ρόδου. Δεν έχω το αξίωμα του υπουργού ή του διοικητή του νοσοκομείου ούτε διοικώ το ΠΕΣΥ . Έχω συγκεκριμένες αρμοδιότητες που ορίζονται από τον Καλλικράτη. Δεν έχω καμία αρμοδιότητα, να προσλάβω υπαλλήλους που θα δουλεύουν στο νοσοκομείο. Και μόνο που το λέμε, είναι τελείως παράνομο. Σε ένα έλεγχο που θα γίνει η δαπάνη θα καταλογιστεί στη δημοτική αρχή. Αυτό λένε οι νομικοί και είναι σίγουροι. Είχα επαφές με τον κ Κόκκινο. Ο διοικητής ενημερώθηκε για τη γνωμοδότηση των νομικών. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση να μειώσω κανένα. Ο Δήμαρχος πολλές φορές δεν μπορεί να απαντήσει, ούτε καν στο τηλέφωνο του γιατί είναι απασχολημένος. Ως προς το θέμα αυτό και μαζί με άλλους πολιτικούς παράγοντες θα ζητήσουμε άμεσα να έρθει στη Ρόδο ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης να εξετάσει την κατάσταση και να δώσει επιτέλους λύση. Αν θυμάστε καλά τόσο ο Δήμος Ρόδου όσο και η Νομαρχία είχαν επισημάνει το πρόβλημα και τόνισαν ότι είναι ανάγκη να δοθεί οριστική λύση. Όταν διαιωνίζεται το πρόβλημα και δίνονται πρόσκαιρες λύσεις δεν καταλήγουμε πουθενά. Ως προς την ευαισθησία τονίζω ότι είναι κάτι που έχουμε όλοι . Δεν δέχομαι η πρώτη απόφαση της δημοτικής αρχής να μην εδράζεται στη νομιμότητα».
Σχετικά με τις δηλώσεις, για το ίδιο θέμα, του Περιφερειάρχη κ. Γιάννη Μαχαιρίδη στην ΕΡΑ Ρόδου ότι δεν ασκούν διοίκηση οι νομικοί, ο κ. Κουσουρνάς απάντησε τα εξής:
«Συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Μαχαιρίδη. Πράγματι δεν διοικούν οι νομικοί σύμβουλοι. Τους λαμβάνουμε όμως υπόψη και επειδή το νοσοκομείο, είναι και Περιφερειακό θα μπορούσε να υπογραφεί μια σύμβαση με την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Εγώ θέλω να βρεθεί λύση και θα προσπαθήσω για αυτό. Δεν σημαίνει ότι επειδή δέχθηκα κριτική από τους εργαζόμενους δεν νιώθω υπεύθυνος απέναντι στο νοσοκομείο και το ρόλο που μας έδωσε ο λαός. Θα προσπαθήσω να δοθεί λύση αλλά ο έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πιο αυστηρός από ό,τι στο παρελθόν. Μας κρίνουν τρεις αρχές. Δεν είναι η κατάσταση όπως το 2010».

ΔΗΛΩΣΗ Β. ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Ο πολιτευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ Βασίλης Υψηλάντης με αφορμή τα τεκταινόμενα στο Νοσοκομείο Ρόδου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
« Η ολοκληρωτική απαξίωση του Νοσοκομείου της Ρόδου, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες διοίκησης και προσωπικού, έχει επέλθει οριστικά, με αποκλειστική ευθύνη της ανάλγητης και αδαήμονος ελληνικής σοσιαλιστικής κυβέρνησης .
Και βέβαια ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου.
Η θλιβερή αυτή νοοτροπία και πρακτική, από πλευράς κυβέρνησης, αποτυπώνεται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στα λεγόμενα της προέδρου της 2ης Δ.Υ.Π.Ε Νοτίου Αιγαίου και Πειραιώς κ. Παπανικολάου, η οποία, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στο «Βουβάλειο» Γενικό Νοσοκομείο Καλύμνου, φέρεται να είπε σχετικά με το πρόβλημα των εκεί εφημεριών: «Έλα, δεν πειράζει να μείνουν και μερικές μέρες ανά μήνα κενές εφημερευόντων στο νοσοκομείο σας!!!».

Ποτέ, στην προ «Καλλικράτη» εποχή, εμείς οι Δωδεκανήσιοι επιτρέψαμε να τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Δωδεκανήσου. Σήμερα το βιώνουμε και αυτό. Υπενθυμίζουμε ακόμα και στους εργαζόμενους του νοσοκομείου μας, ότι με πρωτοβουλία της παράταξης μου, «Δωδεκανησιακή Ενωτική Κίνηση», τέθηκαν τα προβλήματα δομών υγείας στην περιοχή μας αλλά και ότι με τη δική μας ανάληψη ευθύνης, έναντι παντός ανευθυνο-υπεύθυνου, λειτουργούσαν σε ανεκτά επίπεδα οι μονάδες υγείας της περιοχής μας.!
Σήμερα όλοι εκείνοι που σιγόνταραν με λεονταρισμούς είτε κρύβονται, είτε φαίνονται ανίκανοι να δώσουν λύσεις, να αναλάβουν ευθύνες. Για ότι πολυτιμότερο έχει ο άνθρωπος, την υγεία.
Αλλο χρόνο για να χάσουμε δεν υπάρχει! Ας κινητοποιηθούν στο σύνολό τους οι φορείς του τόπου. Η κοινωνία μας. Το θέμα αυτό δεν αφορά απλά την κάλυψη κάποιων αναγκών μας. Αλλά την ίδια τη ζωή μας.»

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου