Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Το πόρισμα της ΕΔΕ στο ΠΑΓΝΗ για τη συναλλαγή με ιατρικό κέντρο

Να ελεγχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δύο νοσηλευτών του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρχε οικονομική συναλλαγή με το ιδιωτικό ιατρικό κέντρο το οποίο τους είχε συμπεριλάβει στην ομάδα του καρδιοχειρουργικού του Τμήματος (εν αγνοία τους όπως κατέθεσαν οι ίδιοι), προτείνει στο πόρισμα της ΕΔΕ που κατέθεσε στη διοίκηση του νοσοκομείου, ο καθηγητής Ηλίας Κουρούμαλης.

Οπως σημειώνει ο κ. Κουρούμαλης, αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί αν υπάρχει εργασιακή και οικονομική σχέση μεταξύ τους, κάτι που αρνήθηκαν στην ΕΔΕ τόσο οι ίδιοι, όσο και το ιδιωτικό κέντρο.


Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα έγινε με εντολή του διοικητή του νοσοκομείου Νίκου Κοκκίνη, μετά την δημοσιοποίηση από την “Π”, εγγράφου όπου τα ονόματα των δύο εργαζομένων (ο ένας είναι γνωστός συνδικαλιστής) βρίσκονταν στη λίστα των επαγγελματιών υγείας που απαρτίζουν την ιατρική ομάδα του καρδιοχειρουργικού Τμήματος, με την επισήμανση ότι οι συγκεκριμένοι νοσηλευτές δεν εργάζονται σε κλινικές του ΕΣΥ, κάτι που βέβαια δεν ισχύει.



Η θέση του ιατρικού κέντρου: “Ουδέποτε εργάστηκαν σε μας”

Το ιατρικό κέντρο, σε έγγραφό του προς την διοίκηση του νοσοκομείου για την υπόθεση, αναφέρει:

“Κατά το έτος 2007 το θεραπευτήριο μας αιτήθηκε την αναθεώρηση της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας του για την σύσταση και λειτουργία ΜΕΘ, Αιμοδυναμικού-Αγγειογραφικού Εργαστηρίου και Θωρακοχειρουργικού Τμήματος.

Μετά από την λήψη των σχετικών εγκρίσεων από τη Ν.Α. Ηρακλείου, τον Σεπτέμβριο του έτους 2008 καταθέσαμε αίτηση για την λειτουργία των παραπάνω τμημάτων, εργαστηρίων και μονάδων, μεταξύ των οποίων και για τη λειτουργία του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος. Στα σχετικά έγγραφά μας προς την Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Ν.Α. Ηρακλείου, εκτός των άλλων, καταθέσαμε και την λίστα των ονομάτων των ιατρών και των λοιπών συνεργατών της ομάδας που θα διενεργούσε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις.

Μετά από τεράστια ταλαιπωρία και καθυστέρηση, η Ν.Α. Ηρακλείου τον Φεβρουάριο του 2009 μας χορήγησε την σχετική άδεια λειτουργίας, η οποία ανεκλήθη τον Ιούνιο του 2009.

Προσφύγαμε στο ΣτΕ και λάβαμε προσωρινή διαταγή από το Τμήμα Αναστολών. Από το Φεβρουάριο του 2009 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2009 ουδεμία καρδιοχειρουργική επέμβαση διενεργήθηκε στην κλινική μας.

Στις 22 Ιανουαρίου 2010 διενεργήθηκε η πρώτη καρδιοχειρουργική επέμβαση και από τότε έως και σήμερα η τεχνολόγος Εξωσωματικής Κυκλοφορίας της καρδιοχειρουργικής ομάδας είναι η κυρία....

Ο κύριος... και ο κύριος... έως και σήμερα, ουδέποτε εργάστηκαν, παρείχαν υπηρεσίες ή απασχολήθηκαν με οποιασδήποτε μορφή έμμισθης ή άμισθης σχέσης στην εταιρεία μας”.

Το έγγραφο καταλήγει: “Τα έγγραφα της εταιρείας μας προς τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Ν.Α. Ηρακλείου σχετικά με την λίστα των ονομάτων των ιατρών και των λοιπών συνεργατών της ομάδας που θα διενεργούσε τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, αποστάληκαν με τη σύμφωνη γνώμη των κυρίων... και... και αφού εξαρτήθηκε η παροχή υπηρεσιών τους από τη λήψη σχετικής άδειας από το Υπηρεσιακό τους Συμβούλιο.

Αφʼ ης στιγμής το θεραπευτήριό μας εξυπηρετείται από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του Θωρακοχειρουργικού Τμήματος (...) από την κυρία... και δεν εξεδόθη σχετική άδεια από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του ΠΑΓΝΗ δεν χρειάστηκε να κληθούν οι ανωτέρω αναφερόμενοι”.



Τι γράφει στο πόρισμά του ο καθηγητής Κουρούμαλης

Στο πόρισμα της ΕΔΕ που διενήργησε ο καθηγητής Ηλίας Κουρούμαλης, αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης και τονίζει: “Κατόπιν των προεκτεθέντων, θεωρώ ότι με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορεί να θεμελιωθούν περαιτέρω διοικητικές ενέργειες εις βάρος των δύο εμπλεκομένων υπαλλήλων κ.κ..... και..., δεδομένου ότι είναι αδύνατον για την ΕΔΕ να αποδείξει το αληθές ή μη των ισχυρισμών τόσο των ενδιαφερομένων όσο και του ιατρικού κέντρου. Απλώς εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη επαγγελματισμού και οργάνωσης του ΠΑΓΝΗ όσον αφορά στην λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής.

Θεωρώ όμως ότι είναι απίθανο, έμπειροι διοικητικοί του ιδιωτικού τομέα να ήσαν τόσον ανεπαρκείς ώστε να εκθέσουν το Ιδρυμα τους σε ποινικές ευθύνες.

Πιστεύω λοιπόν ότι προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την περαιτέρω διερεύνηση της υποθέσεως εκ μέρους της διοικήσεως, δεδομένου ότι η αφέλεια που χαρακτηρίζει επισήμως τις πράξεις του ΙΚΑ και του ιατρικού κέντρου, υπερβαίνει τα όρια.

Συγκεκριμένα προτείνω ότι:

Α) Είναι υποχρέωση των εμπλεκομένων εν αγνοία τους (όπως βεβαιώνουν οι ίδιοι και το ιατρικό κέντρο), να στραφούν εναντίον του κέντρου. Σε περίπτωση αρνήσεώς τους, νομίζω ότι πρέπει να διερευνηθεί νομικά εάν το ΠΑΓΝΗ έχει έννομο συμφέρον να προχωρήσει σε δικαστική διερεύνηση της υποθέσεως κάνοντας μηνυτήρια αναφορά στο ιατρικό κέντρο.

Β) Δυστυχώς ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί εάν πραγματικά ή όχι υπήρξε οικονομική συναλλαγή των εμπλεκομένων με το κέντρο (σε περίπτωση που αρνηθούν να χρησιμοποιήσουν τη δικαστική οδό οι ίδιοι), είναι να ζητηθεί δικαστική συνδρομή από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ για τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών των υπαλλήλων.

Αλλως, τα ερωτηματικά που ευλόγως προκύπτουν θα παραμείνουν αναπάντητα, δεδομένου ότι η απόδειξη ή απόρριψή τους εκφεύγουν των δυνατοτήτων της παρούσης ΕΔΕ.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου