Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρόσληψη δώδεκα γιατρών στο ΙΚΑ Ρεθύμνου

Δώδεκα γιατροί θα στελεχώσουν την υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ Ρεθύμνου

Παρά το γεγονός ότι προσελήφθη ακτινολόγος, το τμήμα δεν μπορεί να πάρει τη σχετική άδεια λειτουργίας αφού δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ασφαλείας

Αρχές Μαρτίου καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να βρίσκονται στις θέσεις τους οι δώδεκα συνολικά γιατροί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την κάλυψη των αναγκών της υγειονομικής μονάδας του ΙΚΑ στο Ρέθυμνο.


Πρόκειται για έντεκα διαφορετικές ειδικότητες σε νευραλγικά τμήματα και χαρακτηριστικά η προκήρυξη αναφέρεται σε δύο παιδιάτρους, έναν παθολόγο ή γενικής ιατρικής, έναν καρδιολόγο, έναν οφθαλμίατρο, έναν ορθοπεδικό, έναν ΩΡΛ, έναν ακτινολόγο, έναν ψυχίατρο, έναν μικροβιολόγο, έναν ενδοκρινολόγο και έναν δερματολόγο. Οι θέσεις αυτές αφορούν στην προκήρυξη του περασμένου Νοεμβρίου η οποία έληξε στις 3 Δεκεμβρίου και αυτή την περίοδο οι αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος περνούν από υπηρεσιακό συμβούλιο και τις επόμενες ημέρες με την υπογραφή του αρμόδιου υπουργού θα ολοκληρωθούν.

Οι τραγικές ελλείψεις γιατρών ειδικοτήτων και η μη λειτουργία βασικών τμημάτων όπως είναι το ακτινολογικό και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο ασφαλισμένους και συνταξιούχους οι οποίοι έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για τις άθλιες συνθήκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είτε με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας αλλά και με σχετικά υπομνήματα στους αρμόδιους φορείς, αφού καλούνται να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να εξασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Οι δώδεκα προσλήψεις των γιατρών αναμένεται να δώσουν ανάσα στην υγειονομική μονάδα, να αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες αλλά κυρίως να δώσουν ένα τέλος στην αγωνία των ασφαλισμένων, οι οποίοι από τη μια περίμεναν μεγάλο χρονικό διάστημα για να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού, εάν φυσικά υπήρχε η ειδικότητα που χρειάζονταν, και από την άλλη, στην χειρότερη των περιπτώσεων, κατέφευγαν σε ιδιώτες γιατρούς ξοδεύοντας μια περιουσία για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να αλλάξει θεαματικά με τις προσλήψεις αυτές, οι οποίες όπως σημειώνεται μπορεί να μην είναι υπεραρκετές, ωστόσο καλύπτουν πάγιες ανάγκες των ασφαλισμένων. «Αν έρθουν οι δώδεκα αυτοί γιατροί μας λύνουν τα χέρια. Η κατάσταση είναι αφόρητη με την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων να είναι τεράστια και τις διαμαρτυρίες καθημερινές. Χρειάζεται να κλείνουν ραντεβού πολλές φορές ακόμα και για τη συνταγογράφηση. Έχουν ήδη σταματήσει και δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις των γιατρών του ΚΑΠΗ και δεν επιτρέπεται να γράφονται φάρμακα από ανειδίκευτους γιατρούς στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Η διοίκηση του ΙΚΑ επιτρέπει μόνο να γράφονται φάρμακα από γιατρούς του ΙΚΑ που εργάζονται μέσα στο ΙΚΑ. Έτσι, όλοι τώρα κλείνουν ραντεβού στο ΙΚΑ και για όσες ειδικότητες δεν υπάρχουν αναγκαστικά τα γράφω εγώ τα φάρμακα. Ωστόσο είναι απαραίτητη η συνταγή του εδικού γιατρού μετά από σχετική οδηγία της διοίκησης που προέκυψε λόγω ατασθαλιών που εντοπίστηκαν τον Νοέμβριο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ΙΚΑ Ρεθύμνου Νίκος Βαβουράκης.

Την ίδια στιγμή εντυπωσιακό είναι το γεγονός πως μετά από πέντε χρόνια προσελήφθη εδώ και δέκα ημέρες ακτινολόγος στο ΙΚΑ, ωστόσο το συγκεκριμένο τμήμα βρίσκεται εκτός λειτουργίας αφού ειδικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε πριν ένα μήνα απέδειξε πως το τμήμα δεν τηρεί τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές ασφαλείας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επιμελητή που έκανε αυτοψία στο χώρο διαπιστώθηκε πως χρειάζονται ειδικές πόρτες ασφαλείας και ειδικοί λαμπτήρες, οι οποίοι σήμερα δεν υπάρχουν.

Επιπλέον στο πόρισμα του ο ελεγκτής εμφανίζεται κατηγορηματικός για την ανάγκη απομόνωσης του υπόγειου χώρου του κτιρίου, στο οποίο στεγάζεται ένας πολιτιστικός σύλλογος, με κάποιες παρεμβάσεις, προκειμένου να χορηγηθεί η σχετική άδεια.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του τοπικού παραρτήματος του ΙΚΑ Νίκο Βαβουράκη, έχουν ήδη αποσταλεί σχετικά έγγραφα τόσο στην τεχνική υπηρεσία του ΙΚΑ όσο και στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου προκειμένου να προχωρήσουν στις αναγκαίες εκείνες παρεμβάσεις ώστε το ακτινολογικό τμήμα να παραλάβει την απαραίτητη άδεια και να τεθεί σε λειτουργία: «Ακτινολόγος έχει ήδη προληφθεί, όμως περιμένουμε να δοθεί άδεια από την πυροσβεστική υπηρεσία καθώς σήμερα το ακτινολογικό τμήμα δεν τηρεί τους όρους και τις προδιαγραφές. Ειδικότερα, ελεγκτής που βρέθηκε στο χώρο μας επεσήμανε την ανάγκη τοποθέτησης πυραντοχής πόρτας, ειδικά πορτάκια ασφαλείας, ειδικούς λαμπτήρες ενώ όπως τονίζει στο πόρισμα του πρέπει να απομονωθεί ο χώρος όπου σήμερα στεγάζεται ο πολιτιστικός σύλλογος.

Έχουμε ήδη ενημερώσει τη διοίκηση του ΙΚΑ και τις τεχνικές της υπηρεσίες να έρθουν να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, δηλαδή σε ό,τι αφορά τα φώτα, τα ασφαλιστικά, τους λαμπτήρες. Επιπλέον, ενημερώσαμε και την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ρεθύμνου, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου για τα όσα επισημαίνει ο ελεγκτής και αφορούν στο διαχωρισμό μέσω ενός τοίχου του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται το ακτινολογικό με το υπόγειο όπου στεγάζεται ο πολιτιστικός σύλλογος».

Υπενθυμίζεται ότι για την Κρήτη τον περασμένο Νοέμβριο είχαν προκηρυχθεί συνολικά 63 θέσεις γιατρών όλων των ειδικοτήτων, εκ των οποίων οι δώδεκα αφορούν το ΙΚΑ Ρεθύμνου, 19 το νομό Ηρακλείου, το νομό Χανίων δέκα θέσεις και το νομό Λασιθίου 22 θέσεις.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου