Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Μονάδα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ στο Ρέθυμνο

Μια κόλαση αναμονής περνούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, τελευταία το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Εξαρτήσεων αρχίζει το βηματισμό του και φαίνεται αρκετά φιλόδοξο, αρκεί να το συνοδεύσουν τα απαραίτητα κονδύλια και η εξασφάλιση προσωπικού για να υλοποιηθεί. Έτσι μπορεί σταδιακά να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί ο χρόνος αναμονής των χρηστών στις λίστες, να πραγματοποιηθεί δηλαδή ο στόχος.


Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το κόστος της υλοποίησής του για τη διετία 2011 – 2012 φτάνει τα 79.187.500 ευρώ από τα οποία τα 19.067.500 προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Μεταξύ άλλων το Σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την υλοποίηση 17 νέων μονάδων χορήγησης υποκατάστανων του ΟΚΑΝΑ, μία από αυτές και στο Ρέθυμνο η οποία θα λειτουργεί σε χώρο του νοσοκομείου, χωρίς ακόμη όμως να έχει συγκεκριμενοποιηθεί αυτός. Σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να παρθεί απόφαση και να κατατεθεί η πρόταση στον ΟΚΑΝΑ.

Άλλωστε πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και η λύση πρέπει να είναι ανάλογη της ιδιαιτερότητας της μονάδας.

Πάντως μια πιθανή λύση που είχε προταθεί αρχικά από τη Διοίκηση προς στην Τεχνική Υπηρεσία για να τη διερευνήσει, για προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, απορρίφθηκε από την υπηρεσία, με την αιτιολογία ότι ο ακάλυπτος χώρος είναι οριακός και δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κτήριο του παλιού παιδικού σταθμού, θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο, γιατί είναι σχετικά ανεξάρτητο και με δική του είσοδο, ωστόσο όλα τα πιθανά σενάρια θα συζητηθούν σήμερα στο Δ.Σ.

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, θεωρεί πως είναι απαραίτητη η μονάδα στο Ρέθυμνο, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι να φύγουν από αυτή τη «γάγγραινα», όπως χαρακτηρίζει την εξάρτηση και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες.

Τα τοξικοεξαρτημένα άτομα από το Ρέθυμνο αναγκάζονται να απευθύνονται στις μονάδες υποκατάστατων των Χανίων και πρόσφατα του Ηρακλείου, καθώς έχει ξεκινήσει και εκεί τη λειτουργία της η μονάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των ατόμων που είναι εξαρτημένα από την ηρωίνη στο Ρέθυμνο και έχουν κάνει αίτηση σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τους γειτονικούς νομούς, ωστόσο όπως πιστεύουν πάντα οι γιατροί, ακόμη και ένας να υπάρχει και να βοηθηθεί πρέπει να υπάρχουν οι δομές αφού είναι κέρδος για τον ίδιο τον άνθρωπο και την κοινωνία.

Άλλωστε, όπως μας είπε και ο ψυχίατρος, υπεύθυνος στον ΟΚΑΝΑ στα Χανιά, κ. Σταυρουλάκης, είναι θετικό να υπάρχει μια μονάδα που θα βρει ο ενδιαφερόμενος βοήθεια κοντά στο σπίτι του, γιατί έτσι θα τη χρησιμοποιήσει. Πέρα από το γεγονός δηλαδή ότι όσο λιγότερες μονάδες υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η λίστα της αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης, το γεγονός της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλη περιοχή για να το παρακολουθήσουν, για κάποιους ανθρώπους λειτουργεί αποτρεπτικά.

Σε ό,τι αφορά στο Ρέθυμνο υπάρχουν αιτήσεις στη Μονάδα των Χανίων, ατόμων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, σε μικρότερο ποσοστό όμως από τις αιτήσεις που υπάρχουν από την υπόλοιπη Κρήτη.

Με την έναρξη λειτουργίας και της Μονάδας του Ηρακλείου, η λίστα έγινε ενιαία και ο χρόνος αναμονής λιγότερος, ωστόσο κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμη και ένα ή ενάμισι χρόνο και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που περίμεναν και δύο χρόνια. Γι’ αυτό και έχει σημασία ή δημιουργία περισσότερων μονάδων, ώστε οι χρήστες που έχουν ανάγκη στήριξης και θεραπείας να την έχουν γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή περιμένοντας σε μια λίστα…

Προσλήψεις

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει σύμφωνα με πληροφορίες μια διαδικασία εσωτερικής ενημέρωσης υπαλλήλων στον ΟΚΑΝΑ για τις νέες μονάδες που προωθούνται, ώστε να στελεχωθούν με μετακινήσεις προσωπικού, αφού προφανώς το «πάγωμα» των προσλήψεων δεν ευνοεί δημιουργία νέων δομών με καινούριο προσωπικό. Ωστόσο εύλογη είναι η εξής απορία: εάν αποδυναμωθούν κάποιες μονάδες για να λειτουργήσουν κάποιες άλλες, τότε πως εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία όλων και η παροχή υπηρεσιών στους εξαρτημένους;

Αυτό μαζί με το θέμα της χρηματοδότησης των μονάδων, είναι ζητήματα που χρειάζονται απάντηση και που αναμένεται να διευκρινιστούν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Άλλωστε εάν αυτά δεν εξασφαλιστούν, τότε μιλάμε για «κενό γράμμα» εξαγγελιών.

Και οι χρήστες που εμφανίζουν το σθένος και την αποφασιστικότητα να φύγουν από την κόλαση πρέπει να έχουν συμμάχους στην πράξη. Και αυτούς τους δημιουργεί η πολιτική βούληση.

Τι προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο



- Τον Μάρτιο του 2011 αρχίζει η εκπαίδευση των δικαστικών λειτουργών, με στόχο την κοινή μεταχείριση των παραβατών και την εξομάλυνση των δικαστικών αποφάσεων στα ίδιας βαρύτητας αδικήματα. Επίσης, εντός του έτους δημιουργείται πιλοτικό πρόγραμμα υποκατάστασης σε Κορυδαλλό και Πάτρα. Η Ελλάδα μαζί με Κύπρο, Λιθουανία, Λετονία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν εφαρμόζουν προγράμματα υποκατάστασης στις φυλακές.

- Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αλλαγή του νόμου περί ναρκωτικών-, θα εφαρμοστεί πιλοτικό σχέδιο εναλλακτικών μέτρων φυλάκισης για μικροπαραβάτες του νόμου περί ναρκωτικών. Τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία φορέων των θεραπευτικών μονάδων με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα λειτουργήσουν προγράμματα κατάρτισης αστυνομικών. Ακολουθεί συνεργασία αστυνομικών αρχών με τα προγράμματα streetwork, προκειμένου οι αστυνομικοί να κατανοήσουν καλύτερα τα προβλήματα των χρηστών στους οποίους κατά εκείνους εξαντλούν μεθόδους βίας.

- Τον επόμενο Σεπτέμβριο προβλέπεται να υλοποιηθεί η πρόταση να βρεθούν κίνητρα προκειμένου να εντάσσονται σε προγράμματα απεξάρτησης όσοι ζητούν αναβολή θητείας λόγω χρήσης.

- Με φορέα υλοποίησης τον ΟΚΑΝΑ λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα δύο νέα Κέντρα Πρόληψης (Κ.Π.) στη Δράμα και το Λασίθι, όπου μαζί με τα 71 προϋπάρχοντα καλύπτεται η χώρα. Αμεσα ολοκληρώνεται και το θεσμικό πλαίσιο των Κ.Π. σε σχέση με τον «Καλλικράτη».

- Εντός του 2011, με πρόταση του ΚΕΘΕΑ, δημιουργείται πολυδύναμο κέντρο για έφηβους χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών στην Αθήνα. Επίσης, εντός του έτους υλοποιείται πρόταση του ΚΕΘΕΑ, της Αρχιεπισκοπής και της Νομαρχίας Αθηνών για να λειτουργήσει θεραπευτική κοινότητα βραχείας διαμονής για εφήβους και νέους ενήλικες στην πρωτεύουσα.

- Για την άδεια λειτουργίας θεραπευτικών προγραμμάτων θα απαιτείται η έκδοση προεδρικού διατάγματος και όχι απλής υπουργικής απόφασης.

- Ο ΟΑΕΔ θα αναλάβει να χρηματοδοτήσει με 3,5 εκατ. ευρώ την υλοποίηση προγράμματος αυτοαπασχόλησης για απεξαρτημένους.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου