Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Νέα κινητοποίηση και εκδήλωση για τις αλλαγές στην υγεία

Νέα κινητοποίηση ενάντια στο εισιτήριο της ντροπής όπως το χαρακτηρίζουν, διοργανώνουν τη Δευτέρα οι νοσοκομειακοί γιατροί και καλούν τους πολίτες σε κοινή διεκδίκηση, τονίζοντας πως η δωρεάν υγεία είναι δικαίωμα.


Παράλληλα την ερχόμενη Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο και το σύλλογο γιατρών ΙΚΑ συνδιοργανώνουν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τις δραματικές αλλαγές στην υγεία που δρομολογούνται με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή. Η Ένωση πάντως εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι οι τοπικοί φορείς και οι αιρετοί δεν έχουν ασχοληθεί με το θέμα της δημόσιας δωρεάν υγείας.

Σημειώνεται πως οι νοσοκομειακοί γιατροί στην πρόσφατη γενική συνέλευσή τους έλαβαν με οριακή πλειοψηφία απόφαση να εφημερεύουν κανονικά εάν εκπληρωθούν οι εξής προϋποθέσεις από τη διοίκηση:

1) Να εγκρίνει και να υλοποιήσει άμεσα πρόγραμμα εφημέρευσης τουλάχιστον ισοδύναμο του προγράμματος Δεκεμβρίου το οποίο είναι ήδη οριακό και κατώτερο των προτάσεων του επιστημονικού συμβουλίου.
2) Να διεκδικήσει από τη ΔΥΠΕ και το Υπουργείο την πλήρη αποζημίωση του προγράμματος εφημέρευσης καθώς και των δεδουλευμένων του Δεκεμβρίου.

«Τα λόγια είναι δύσκολο να εκφράσουν τα συναισθήματα πικρίας και αγανάκτησης για την εξαθλίωση στην οποία οδηγείται το ΕΣΥ.
Τα νοσοκομεία της περιφέρειας το ένα μετά το άλλο μένουν χωρίς εφημερεύοντες και την ίδια ώρα οι διοικητές δίνουν εξετάσεις στο μάθημα των περικοπών, ενώπιον του Λοβέρδου.

Το Νοσοκομείο μας από την Τετάρτη 19/1 αρχίζει να παρουσιάζει κενά σε βασικές ειδικότητες. Κανείς ''υπεύθυνος'' δεν ιδρώνει για την τύχη των ασθενών. Τα τραγικά αδιέξοδα, πού έχουν δημιουργηθεί από τό τυφλό, λογιστικό παραλογισμό του υπουργείου υγείας και του νόμου 3868/10, για μια ακόμη φορά πέφτουν στις πλάτες των νοσοκομειακών γιατρών.
Τα συναισθήματα είναι διχασμένα, το ίδιο και οι απόψεις. Για μιά ακόμη φορά δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές επειδή κάποιοι νοσοκομειακοί γιατροί ενεργοποιήθηκαν εθελοντικά, βιώνοντας συγχρόνως την απίστευτη αδιαφορία και ανικανότητα του επίσημου κράτους.
Το θέμα δεν είναι η αποπληρωμή κάποιων δεδουλευμένων, αλλά η εφημεριακή επάρκεια ενός νοσοκομείου που δοκιμάζεται σε όλα τα επίπεδα.

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ!

Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι, οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή στα προγράμματα εφημέρευσης θα δημιουργήσει σοβαρότατο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των επειγόντων. Θα συνεχίσουμε να εφημερεύουμε εφ’ όσον οι παραπάνω προϋποθέσεις εκπληρωθούν στο ακέραιο. Σε αντίθετη περίπτωση η διοίκηση θα φέρει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την εφημεριακή διάλυση του νοσοκομείου και τη συνακόλουθη υποβάθμισή του σε μια κρίσιμη περίοδο ανακατατάξεων του υγειονομικού τοπίου.

Εκφράζουμε την πικρία αλλά και την αγανάκτησή μας γιατί θα περιμέναμε περισσότερα από όλους τους τοπικούς φορείς, οι οποίοι είχαν ενημερωθεί έγκαιρα. Τοπικοί βουλευτές, δήμαρχοι, αντιπεριφέρεια και περιφερειακό συμβούλιο πρέπει να απαιτήσουν τώρα την ασφαλή εφημεριακή κάλυψη των νοσοκομείων και των ΚΥ της Κρήτης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου