Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη του κ. Λοβέρδου στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας

«Δεν τίθεται θέμα συγχώνευσης των νοσοκομείων της Λάρισας» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι βρέθηκε στη Λάρισα προκειμένου να επισκεφθεί, τόσο το Πανεπιστημιακό όσο και το Γενικό Νοσοκομείο, που περιλαμβάνονται μεταξύ 35 νοσοκομείων της χώρας που επιτηρούνται από το μνημόνιο. Ο υπουργός Υγείας επισκέφθηκε καταρχήν τα λογιστήρια των νοσοκομείων, συναντήθηκε με τις διοικήσεις τις οποίες επαίνεσε για την πορεία των οικονομικών στόχων για να επαναλάβει την πρόθεση της κυβέρνησης «τα νοσοκομεία να παρέχουν καλές υπηρεσίες και παράλληλα να περιοριστεί η σπατάλη».
 Η επίσκεψη του κ. Λοβέρδου ήταν σαφώς προσανατολισμένη στα οικονομικά των νοσοκομείων γι’ αυτό και επισκέφθηκε και μίλησε ο ίδιος με τους εργαζόμενους στα λογιστήρια των νοσοκομείων ενώ με αφορμή και τον αιφνιδιαστικό της χαρακτήρα, δεν προέβλεπε συναντήσεις με συλλόγους ιατρών ή εργαζομένων στα δυο νοσοκομεία.
Ο κ. Λοβέρδος με δηλώσεις του μετά και τις επισκέψεις του στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας για το πολυσυζητημένο πόρισμα ελέγχου επιθεωρητών του ΣΕΥΥΠ στο Πανεπιστημιακό, σημειώνοντας πως είναι «ενήμερος» και πως «έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει» ενώ στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων παρέπεμψε στους «αρμοδίους», για «οποιαδήποτε λεπτομέρεια επί του θέματος». Παρέπεμψε επίσης στο πολυνομοσχέδιο, που κατατίθεται την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, όπου περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις εφημερίες υπέρ των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας πλην της Αθήνας, απελευθερώνεται το επάγγελμα των φαρμακοποιών, με τη διαβούλευση να ολοκληρώνεται στη σημερινή συνάντηση με τον ΠΦΣ. Την επόμενη εβδομάδα επίσης, θα υπάρξουν ανακοινώσεις για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ
Η χθεσινή επίσκεψη του κ. Λοβέρδου στα δυο νοσοκομεία της Λάρισας ήταν αιφνιδιαστική, προκειμένου όπως διευκρίνισε «να δούμε τα νοσοκομεία στην πλήρη λειτουργία τους και όχι όπως θέλουν να τα παρουσιάζουν όσοι τα διοικούν». Ο κ. Λοβέρδος έδωσε έμφαση στα οικονομικά των νοσοκομείων για αυτό και επισκέφθηκε αρχικά τα λογιστήρια, καθώς έχουν οριοθετηθεί οι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν στο πλαίσιο του μνημονίου. Στις επαφές με τις διοικήσεις των νοσοκομείων (στο ΠΝΛ συναντήθηκε και με αντιπροσωπεία γιατρών με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Κων. Μαλίζο) ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε τον βασικό στόχο της κυβέρνησης, να βελτιωθούν οι υπηρεσίες υγείας με περιορισμό παράλληλα της σπατάλης.
ΠΟΡΙΣΜΑ
Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Λοβέρδος πλαισιωμένος από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας Π. Τομάρα, σε δηλώσεις του σε ξενοδοχείο της Λάρισας, τόνισε την ανάγκη να επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου με αφορμή και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ερωτηθείς για το πόρισμα ελέγχου που διενήργησαν επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας (ΣΕΥΥΠ) στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας τόνισε πως «είμαι ενήμερος και στο ΠΓΝΛ είχα τη δυνατότητα να μιλήσω με τη διοίκηση και με τους συντελεστές του νοσοκομείου. Θέλω να ενημερώσω ότι έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες που ο νόμος προβλέπει και τα σχετικά έγγραφα κοινοποιούνται. Οι πτυχές του ελληνικού κράτους ενεργοποιούνται ανάλογα με την αρμοδιότητα της καθεμιάς και όλα θα γίνουν όπως τα λέει ο νόμος. Να γνωρίζετε ότι είμαι ενήμερος. Για οποιαδήποτε λεπτομέρεια επί του θέματος να απευθυνθείτε στους αρμοδίους. Το υπουργείο γνωρίζει». Για το ίδιο θέμα πάντως ο κ. Τομάρας διευκρίνισε επίσης ότι η 5η ΥΠΕ δεν έχει ακόμη στη διάθεσή της το σχετικό πόρισμα.
Για το θέμα των εφημεριών ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε πως «υπήρξε ένα πρόβλημα με τις εκτιμήσεις των γιατρών της περιφέρειας που είναι διαφορετικές από αυτές των γιατρών της Αθήνας», τονίζοντας ότι στο πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη Τετάρτη θα περιλαμβάνεται ρύθμιση για τις εφημερίες προς όφελος των νοσοκομείων της περιφέρειας διευκρινίζοντας ακόμη ότι για τις εφημερίες, τα νοσοκομεία «στη Λάρισα, πάνε καλά».
ΜΑΦ –
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ
Για το θέμα της συγχώνευσης των δυο νοσοκομείων της Λάρισας ο κ. Λοβέρδος, παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχει ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του ΕΣΥ, απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο όπως και για τα νοσοκομεία που διαθέτουν αριθμό κλινών μεγαλύτερο από 500 (σ.σ. όπως το ΠΝΛ) ενώ για το θέμα της συνδιοίκησης ο κ. Λοβέρδος μίλησε για συνεργασία των σημερινών διοικήσεων. Ασαφής ήταν ο κ. Λοβέρδος στο ερώτημα γιατί καθυστερεί η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του έργου της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας του ΓΝΛ με αφορμή και το γεγονός ότι ο υφυπουργός Υγείας κ. Τιμοσίδης είχε δεσμευθεί στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου πως άμεσα θα καταβαλλόταν το ποσό των 400.000 ευρώ. Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε πάντως πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί και θα ολοκληρωθεί.
ΕΚΑΒ
Να σημειωθεί τέλος ότι αντιπροσωπεία εργαζομένων του ΕΚΑΒ Λάρισας, που περίμενε τον κ. Λοβέρδο στο ξενοδοχείο, του παρέδωσε υπόμνημα στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται στοιχεία που αφορούν τόσο στα προβλήματα των ελλείψεων προσωπικού στα Κέντρα Υγείας και τις ακάλυπτες βάρδιες των ασθενοφόρων, όσο και στην εκμετάλλευση ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ για την εξυπηρέτηση αναγκών ιδιωτικών κλινικών και μονάδων της περιοχής που διαθέτουν οχήματα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου