Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Ανοιχτό παραμένει το θέμα με τις εφημερίες στο νοσοκομείο

Η υπέρβαση που παρατηρείται στις εφημερίες των νοσοκομείων σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, δεν επιτρέπει προς το παρόν την οριστική αποκατάσταση του ζητήματος που έχει δημιουργηθεί. Χθες, στα γραφεία της Δ.Υ.ΠΕ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, κατά την οποία έγινε γνωστό πως τα νοσοκομεία του νησιού έχουν συμπληρώσει ποσοστό 11.8% σε πρόσθετες εφημερίες για τον μήνα Δεκέμβριο, αν και η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας αναφέρει ότι το ποσοστό αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά το 9%σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας.


Κάτι που σημαίνει ότι εξακολουθεί να αναζητείται λύση στο ζήτημα της πληρωμής των εφημεριών των νοσοκομειακών γιατρών για τον μήνα Δεκέμβριο, καθώς το υπουργείο Υγείας, δια στόματος του γενικού γραμματέα κ. Πολύζου κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κρήτη, έχει διαβεβαιώσει πως θα πληρώσει μονάχα για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο, άρα τα ταμεία των νοσοκομείων θα πρέπει να καλύψουν τις πρόσθετες εφημερίες του Δεκεμβρίου.

Στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης, δεν προσδιορίστηκε το ακριβές ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα από την υπέρβαση (κατά 2,8% συνολικά) του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες, ωστόσο ο διοικητής του νοσοκομείου Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μοσχοβάκης που ήταν παρών στη Δ.Υ.ΠΕ, εκτιμά ότι επειδή το νούμερο που αναλογεί στο Γ.Ν.Ρ. δεν είναι μεγάλο, θα βρεθεί λύση και τα τμήματα θα λειτουργήσουν κανονικά και μετά τις 20 Ιανουαρίου. Τότε τοποθετείται χρονικά η απόφαση των νοσοκομειακών γιατρών να μην συνεχίσουν να πραγματοποιούν πρόσθετες εφημερίες, παρά μόνο όσες ορίζει ο νόμος.

Σύμφωνα με τον κ.Μοσχοβάκη, η Δ.Υ.ΠΕ θα πρέπει άμεσα καταρχήν να κατανείμει το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε νοσοκομείο της Κρήτης και εφόσον το υπουργείο Υγείας δεν δεχτεί να καλύψει τελικά τις εφημερίες του Δεκεμβρίου, τότε τα χρήματα θα διατεθούν από το ταμείο του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Σε μια τέτοια περίπτωση, η διοίκηση του νοσοκομείου θα εξετάσει το ενδεχόμενο της περικοπής χρημάτων από τις εφημερίες που έχουν πραγματοποιήσει οι γιατροί και αυτό είναι πιθανό να το ζητήσει από τους ίδιους ο κ. Μοσχοβάκης, στη συνάντηση που θα έχουν τη Δευτέρα.

«Σε επίπεδο Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης έχουμε υπέρβαση από το 9% των εφημεριών, καθώς το ποσοστό μας είναι 11,8%. Δεν έγινε ακριβής κατανομή του ποσού ανά νοσοκομείο, όμως πιστεύωότι θα βρούμε λύση γιατί το ποσό που αναλογεί σε μας για τις εφημερίες του Δεκεμβρίου δεν είναι μεγάλο» είπε στα «Ρ.Ν.» ο κ. Μοσχοβάκης και συνέχισε: «Την Δευτέρα θα έχω συνάντηση με τους γιατρούς, στην οποία θα τους ενημερώσω αναλυτικά για όσα συζητήσαμε στηΔ.Υ.ΠΕ. Η δική μου αίσθηση είναι ότι επειδή εμείς σαν νοσοκομείο δεν παρουσιάζουμε μεγάλη υπέρβαση, το ποσό θα είναι μικρό και θα βρούμε λύση. Εφόσον το υπουργείο Υγείας δεν αναλάβει τελικά να πληρώσει και τις εφημερίες του Δεκεμβρίου, τότε είναι αναγκασμένο να το κάνει το νοσοκομείο και σε μια τέτοια περίπτωση δυστυχώς θα πρέπει να συζητήσουμε με τους γιατρούς την πιθανότητα των περικοπών. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει καλή θέληση και συνεργασία ώστε να λήξει θετικά αυτό το θέμα».

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου από την πλευρά της, χαρακτηρίζει θολό το τοπίο μετά και την χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Δ.Υ.ΠΕ και περιμένει επίσημη ενημέρωση από τον διοικητή του νοσοκομείου τη Δευτέρα για να αποφασίσει πως θα κινηθεί. Οι νοσοκομειακοί γιατροί θα συνεδριάσουν για το θέμα πιθανότατα την Τρίτη, οπότε και θα πάρουν την οριστική τους απόφαση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου