Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Νέα απάτη με αναπηρικές συντάξεις στο ΙΚΑ

Ενώ εξελίσσεται σε σκάνδαλο - μαμούθ η υπόθεση με τις παράνομες συνταγογραφήσεις διατροφικών σκευασμάτων
Και αναπηρικές συντάξεις - μαϊμού έχει το «μενού» των σκανδάλων που αποκαλύπτονται καθημερινά στο ΙΚΑ Ηρακλείου. Μάλιστα, φαίνεται να προκύπτουν σοβαρές ευθύνες, αλλά και πολλά ερωτηματικά, που πρέπει να απαντηθούν, καθώς δίνονταν αναπηρικές συντάξεις κατά παράβαση του νόμου και ενώ υπήρχαν αρνητικές αποφάσεις από τις αρμόδιες Υγειονομικές Επιτροπές, στις οποίες εξετάζονταν οι ασφαλισμένοι από ειδικούς γιατρούς!

Την ώρα όμως που οι Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές του ΙΚΑ Ηρακλείου απέρριπταν αιτήματα ασφαλισμένων, οι τελευταίοι προσέφευγαν με αιτήσεις θεραπείας στην Τοπική Διοικούσα Επιτροπή, η οποία εξέταζε τις ενστάσεις τους. Σε πολλές περιπτώσεις η ΤΔΕ έδινε το επιπλέον ποσοστό αναπηρίας του 17% που χρειαζόταν ο δικαιούχος για την αναπηρική σύνταξη. Υπάρχουν ακόμη και περιπτώσεις που η ΤΔΕ έχει λάβει απόφαση για τη χορήγηση σύνταξης ειδικής πάθησης (σε περιστατικά ατυχήματος, ψυχιατρικής νόσου κ.ά.), κάτι που δεν δικαιούται εκ του νόμου να κάνει. Πόσο μάλλον όταν την ίδια ώρα τέτοια απόφαση δεν έχει ληφθεί από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή, που αποτελείται από ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι έχουν εξετάσει τους ασφαλισμένους.
Ζημιά εκατοντάδων χιλιάδων
Σημειώνεται πως οι ΤΔΕ είναι θεσμοθετημένα όργανα του ΙΚΑ που αποτελούνται από δύο στελέχη της Επιθεώρησης Εργασίας, ένα εκπρόσωπο των εργαζομένων και ένα των εργοδοτών, ενώ ο διευθυντής κάθε υποκαταστήματος συμμετέχει, χωρίς όμως να έχει δικαίωμα ψήφου. Είχε όμως μέχρι πρότινος δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης στο Διοικητικό Πρωτοδικείο. Παρ' όλο που σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχε ένσταση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κατά των περιπτώσεων από τον πρώην διευθυντή των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ, εκτιμάται ότι από την παράνομη έγκριση συντάξεων το ΙΚΑ τα προηγούμενα χρόνια έχει ζημιωθεί με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Την ώρα πάντως, που αποκαλύπτεται η νέα αυτή υπόθεση, ήδη από τις 17 Δεκεμβρίου οι διευθυντές των κατά τόπους καταστημάτων έχουν χάσει το δικαίωμα προσφυγής κατά των αποφάσεων των ΤΔΕ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου