Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

«Συρρικνώνεται» αντί να αναπτύσσεται η Μ.Ε.Θ του ΠΑΓΝΗ

Η μονάδα ελλείψει προσωπικού λειτουργεί με δύο κρεβάτια λιγότερα, είναι «κορεσμένη» και αδυνατεί να νοσηλεύσει άλλο άτομο, με συνέπεια να κινδυνεύει κόσμος κατά τις ημέρες γενικής εφημερίας του νοσοκομείου, όπως η χθεσινή.
 Ο «πονοκέφαλος» για τους γιατρούς της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ όμως είναι καθημερινός. Όπως λέει ο διευθυντής της Μονάδας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Δημήτρης Γεωργόπουλος κάθε μέρα αναβάλλονται 1-2 προγραμματισμένα χειρουργεία που μετεγχειρητικά θα χρειάζονται νοσηλεία στη ΜΕΘ και κάθε πρωί οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με μια εσωτερική «λίστα αναμονής» περιστατικών τα οποία νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και καλούνται να τα διαχειριστούν, έχοντας στη διάθεσή τους μόνο αυτά τα 11 κρεβάτια. Και ούτε λόγος για... υποδοχή περιστατικού από άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, στα οποία οι σχετικές αρνήσεις «πέφτουν βροχή».

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα, όταν στα τέλη Δεκεμβρίου έληξαν οι ετήσιες συμβάσεις των επτά νοσηλευτών που είχαν προσληφθεί για την κάλυψη των περιστατικών της νέας γρίπης. Όμως οι νοσηλευτές αυτοί, εκπαιδεύτηκαν, κάλυψαν τις ανάγκες της Μονάδας για μερικούς μήνες και έφυγαν. «Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλα νοσοκομεία αναφοράς της νέας γρίπης στην υπόλοιπη χώρα. Σ' ό,τι αφορά τη δική μας Μονάδα, είχαμε 13 κρεβάτια, όμως πλέον αδυνατούμε να λειτουργήσουμε πάνω από 11 και αν εμφανιστεί ένα ακόμη περιστατικό νέας γρίπης ή αν σήμερα, που εφημερεύει το νοσοκομείο, γίνει κάποιο σοβαρό τροχαίο, δε μπορούμε να παρέχουμε νοσηλεία», αναφέρει ο κ. Γεωργόπουλος. Ο ίδιος, προσθέτει ότι για το πρόβλημα έχει ενημερωθεί τόσο η διοίκηση του νοσοκομείου όσο και το υπουργείο Υγείας.

Αν και αναμένονται το επόμενο διάστημα νέοι νοσηλευτές με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το πρόβλημα παραμένει, καθώς θα πρέπει κι αυτοί να εκπαιδευτούν. Ακόμη κι έτσι, όμως, προκειμένου να αναπτυχθεί η Μονάδα και να λειτουργήσει με 20 κρεβάτια, όπως είναι ο στόχος, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Γεωργόπουλο να διοριστούν 32 μόνιμοι νοσηλευτές. «Πρέπει να έχουμε μόνιμο νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευμένο για τις ανάγκες της Μονάδας. Δε μπορούμε να μιλάμε για παροχή υπηρεσιών υγείας, όταν η ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου λειτουργεί με 11 μόνο κρεβάτια» τονίζει.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου