Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Τα προβλήματα της υγείας στη Ρόδο συζητήθηκαν στο Δημοτικό συμβούλιο

Μόνιμη, οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου με το απαραίτητο προσωπικό διεκδικεί ο Δήμος Ρόδου ενώ θα επιχειρηθεί και παρέμβαση, για να αντιμετωπιστούν και τα άλλα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζει ο τομέας Υγείας στο νησί. Σε αυτή την απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, κατέληξε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ μετά από αίτημα που κατατέθηκε απο την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού που ταλανίζει το νοσοκομείο.

Για το σκοπό αυτό είχαν προσκληθεί και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, οι οποίοι μάλιστα τοποθετήθηκαν και ενημέρωσαν το Δημοτικό Συμβούλιο για τις νέες εξελίξεις. Συγκεκριμένα, παρόντες ήταν ο πρόεδρος του Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Κόκκινος, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Χρήστος Μαντάς και ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών κ. Βασ. Κινούς, οι οποίοι και τοποθετήθηκαν, ενώ ανάμεσα στους ακροατές βρίσκονταν και αρκετοί ακόμα ενδιαφερόμενοι για το θέμα. Την συνεδρίαση παρακολούθησαν επίσης ο επικεφαλής της ΔΩΔΕΚ κ. Βασίλης Υψηλάντης και ο κ. Μιχάλης Μπαριανάκης.
Από τις τοποθετήσεις του δημάρχου Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, των επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας Γιώργου Χατζημάρκου, Δημήτρη Γάκη και Τάκη Πότσου προέκυψαν διαφωνίες ενώ δεν έλειψαν και οι λεκτικές αντιπαραθέσεις με αφορμή την εμπλοκή στελεχών του ΠΑΣΟΚ και γενικά την κομματικοποίηση της υπόθεσης για την οποία κατηγορήθηκε η Δημοτική Αρχή. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να κατηγορηθεί η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας για άκρατο λαϊκισμό.
Οπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο σχετικά με το θέμα του νοσοκομείου συμφωνήθηκε να συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Ρόδου και να πάρει αποφάσεις, για τα αιτήματα που θα θέσει στο υπουργείο, ώστε στη συνέχεια να επισκεφθεί το υπουργείο κλιμάκιο από τη Ρόδο με επικεφαλής τον Δήμαρχο και να του θέσει και προφορικά τα αιτήματα που θα έχουν συνδιαμορφωθεί κατά τη συνεδρίαση του σώματος. Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το νοσοκομείο ήδη απεστάλη σχετική επιστολή του δημάρχου Ρόδου προς τον κ. Λοβέρδο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις που κατέθεσε ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς μετά από τρίωρη συζήτηση του θέματος. Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:
- Να διεκδικήσει ο Δήμος Ρόδου μόνιμη, οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα της στελέχωσης του νοσοκομείου (με νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό), με προκήρυξη των θέσεων που απαιτούνται, κάτι που είναι ευκολότερο, όπως τονίστηκε, με την ύπαρξη πλέον οργανισμού λειτουργίας του ιδρύματος
- Να προχωρήσει η αναβάθμιση του νοσοκομείου και στον τομέα του εξοπλισμού
- Να δοθεί λύση στο κτιριακό πρόβλημα του ΙΚΑ, ώστε να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες του
- Να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του ΕΚΑΒ
- Να δοθεί άμεσα λύση για το θέμα της ζώνης που υπάγονται το νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας του νησιού (από ζώνη Β που είναι σήμερα να γίνουν ζώνη Γ)
- Για την προώθηση όλων αυτών των αιτημάτων να γίνει μία διεκδικητική επίσκεψη στο Υπουργείο με τη συμμετοχή, εκτός του δημάρχου, του περιφερειάρχη, των βουλευτών του νομού, των επικεφαλής της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Αν, παρά ταύτα, δεν δοθούν οι μόνιμες λύσεις που διεκδικεί η Ρόδος, τότε θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς, προσθέτοντας πως δεν υιοθετεί την πρόταση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργος Χατζημάρκος, για το κλείσιμο του δήμου Ρόδου και όλων των υπηρεσιών του επί διήμερο μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του μηνός Φεβρουαρίου. Ο κ. Χατζημάρκος πρότεινε την έκδοση ψηφίσματος σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την στάση που τήρησε στην υπόθεση το υπουργείο Υγείας και την ανάληψη πρωτοβουλίας από τη Δημοτική Αρχή, προκειμένου εγκαίρως και προ του Μαρτίου να υπάρξει μέσω νομικού προσώπου, κάλυψη της ανάγκης επαναπρόσληψης των 30 νοσηλευτών αφού ούτε και τον Απρίλιο αναμένεται να δοθεί λύση με την τοποθέτηση στο νοσοκομείο ακόμη 40 συμβασιούχων. Επιπλέον ο κ Χατζημάρκος τόνισε ότι θα πρέπει να περιληφθεί στους σκοπούς ενός εκ των νομικών προσώπων του νέου δήμου η στήριξη των δομών Υγείας του νησιού.
Ο κ. Χατζημάρκος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι δήλωσε απλά τόσο καιρό ηχηρά την απουσία της από ένα τόσο σοβαρό θέμα και έφθασε να βάλει ψηλότερα από τα συμφέροντα του τόπου την κομματική αλληλεγγύη. «Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Εμείς δεν δεχόμαστε να αποφασίζουν κομματικά όργανα για μας. Δεν θα ανεχθούμε την υποβάθμιση μας σε ρόλο δεύτερο και υποστηρικτικό της οποιασδήποτε ανάγκης τήρησης ισορροπιών», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, αναφερόμενος στην εμπλοκή στην υπόθεση του Γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Τέλη Ηρακλείδη γεγονός που όπως είπε, υποβαθμίζει την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου. Ιδιαίτερα σκληρός με τη δημοτική αρχή ήταν στην τοποθέτηση του και ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ Στέργος Στάγκας.
Στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της Υγείας στην περιοχή της Νότιας Ρόδου αναφέρθηκε ο σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Φιλήμων Ζαννετίδης τονίζοντας πως η κοινότητα Κατταβιάς θα μείνει για ενάμιση μήνα μόνο με ένα γιατρό! Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα Υγείας κ. Ανδρέας Κούκουλας που υπενθύμισε, πως το συγκεκριμένο θέμα δεν έρχεται για πρώτη φορά προς συζήτηση αφού το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού χρονολογείται από το 1999 που μεταφέρθηκε το νοσοκομείο στο νέο κτήριο. «Το ποιος υπέδειξε τη λύση δεν μας αφορά. Δεν είναι κακό να υποδεικνύει κάτι κάποιος πολιτικός παράγοντας», τόνισε ο κ. Κούκουλας, ενώ θύμισε και πόσες φορές ο σημερινός δήμαρχος ως αντινομάρχης αλλά και ο ίδιος ως νομαρχιακός σύμβουλος ψήφισαν αποφάσεις που κινήθηκαν στην κόψη της νομιμότητας για το ίδιο θέμα. Οι αιτίες που δημιούργησαν το πρόβλημα σύμφωνα με το κ. Κούκουλα ήταν η μεταστέγαση του νοσοκομέιου στο νέο κτήριο και η ανάπτυξη νέων κλινικών και τμημάτων, οι αποσπάσεις αλλά και το μνημόνιο που απαιτεί πλέον λιγότερες προσλήψεις προσωπικού. Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του δήμου Ρόδου τόνισε ότι απο τις 519 οργανικές θέσεις του νοσοκομείου είναι μάχιμες μόνο οι 159!
Ο κ. Κούκουλας πρότεινε να γίνει:
- Η κάλυψη όλων των κενών θέσεων μέσω ΑΣΕΠ με αδρή μοριοδότηση της εντοπιότητας και επιμήκυνση της ρήτρας για υποχρεωτική παραμονή των εργαζομένων στη Ρόδο.
- Νομοθετική ρύθμιση για την δυνατότητα χρήσης ευέλικτων μορφών εργασίας
- Υπογραφή συμβάσεων με νομικά πρόσωπα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της ΥΠΕ.
- Δημιουργία αυτοτελούς τμήματος επειγόντων περιστατικών με εξειδικευμένους γιατρούς
- Οργάνωση του συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης για τη μείωση των ασθενών που προσέρχονται στο νοσοκομείο
- Εκσυγχρονισμός του θεσμού της αποκλειστικής βάρδιας με οργάνωση και αξιοποίηση του εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού των συμβασιούχων.
Η αναφορά όμως του κ. Κούκουλα σε «ευέλικτες μορφές εργασίας» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, που τον κατηγόρησε για τη συγκεκριμένη θέση που εξέφρασε αλλά και για όσα είπε, περί μνημονίου. Ακολούθησε η απάντηση του Κούκουλα που κάλεσε τον κ Χατζημάρκο να επισκεφθεί το ΙΚΑ για να δει τον αγώνα που δίνουν οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι για να αποκτήσουν τα φάρμακα τα οποία δεν μπορούν να πληρώσουν. «Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις σας μπορεί πράγματι να μην έχω το πνευματικό επίπεδο να τις αντιληφθώ.
Οσο για τα ψηφίσματα για το θέμα έχουμε εκδώσει πολυάριθμα τα τελευταία χρόνια», είπε ο κ. Κούκουλας. «Δεν δέχομαι καμία αναφορά περί πνευματικού επιπέδου», ήταν η απάντηση που έδωσε ο κ. Γιώργος Χατζημάρκος.
Την άποψη ότι το δημοτικό συμβούλιο εγκλωβίστηκε σε ενδοπαραταξιακές ίντριγκες και σκοπιμότητες εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Γάκης που μίλησε και για τον αγώνα που εδώ και καιρό δίνουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου για να λειτουργήσει όπως πρέπει. «Στο μόνο που συμφωνούμε είναι ότι πρόκειται για πρόβλημα πολιτικό και διαχρονικό. Δεν υπάρχει έλλειμμα πολιτικής βούλησης. Απλά δόθηκε πολιτική κατεύθυνση», τόνισε ο επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας κ . Πότσος που κατηγόρησε τον κ Χατζημάρκο για υποκρισία αφού άλλες απόψεις εξέφραζε ως πρόεδρος του ΕΒΕΔ. Στις διαστάσεις που πήρε το πρόβλημα αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χρήστος Μαντάς αλλά και ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Κινούς που αναφέρθηκε και στις 3000 ώρες ανάπαυσης που οφείλονται στους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Στις προσπάθειες που έγιναν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αναφέρθηκε και ο διοικητής του νοσοκομείου κ Κόκκινος τονίζοντας πως τον χαροποιεί το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο είναι τελικά συμπαραστάτης.
Η επιστολή του δημάρχου Ρόδου στον υπουργό Υγείας
Ο δήμαρχος Ρόδου κ. Στ. Κουσουρνάς απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας κ. Α. Λοβέρδο, την ακόλουθη επιστολή:
Στην Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, που πραγματοποιήθηκε την 24η Ιανουαρίου 2011 συζητήθηκαν τα θέματα Υγείας που απασχολούν το Νομό και ειδικότερα η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου της Ρόδου.
Στο πλαίσιο της απόφασης που ελήφθη, αποφασίσθηκε να σας επισκεφθεί αντιπροσωπεία του Δήμου Ρόδου προκειμένου να θέσει υπόψη σας τα σοβαρά θέματα που ταλανίζουν τον τομέα Υγείας του νησιού της Ρόδου.
Σας αποστέλλουμε συνημμένο Απόσπασμα Πρακτικού της ανωτέρω Συνεδρίασης, όπου αναλυτικά περιγράφονται τα αιτήματά μας και παρακαλούμε να καθορισθεί ημερομηνία συνάντησής μας ώστε να σας τα εκθέσουμε.
Με Τιμή
Ο Δήμαρχος Ρόδου
Κουσουρνάς Στάθης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου