Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Αναζητείται επειγόντως λύση στο Νοσοκομείο Ρόδου

Κινητικότητα παρατηρείται προκειμένου να βρεθεί λύση στη στελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου με την επαναπρόσληψη των 30 εποχιακών νοσηλευτών. Το Νοσοκομείο της Ρόδου από την περασμένη Παρασκευή έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γεγονός που προκάλεσε την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνου Μπούτσικου.

Προσπάθειες για να βρεθεί λύση καταβάλλει και ο δήμαρχος της Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς . Πρόθεσή του είναι η όποια λύση δοθεί να μην είναι παράτυπη, ούτε και να ενέχει τον κίνδυνο του καταλογισμού ευθυνών προς τη δημοτική αρχή. Προχθές το βράδυ, ο δήμαρχος συναντήθηκε με τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινό και Νίκο Ζωίδη, όπου συζητήθηκαν όλες οι εναλλακτικές λύσεις για την επαναπρόσληψη των 30 εποχιακών νοσηλευτών.

Μάλιστα, ο κ. Κουσουρνάς θα συναντηθεί αύριο στην Αθήνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο μετά από παρέμβαση του κ. Κρεμαστινού. Η συνάντηση θα γίνει στο περιθώριο της συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Κρεμαστινός.
Σε ανοιχτή γραμμή με τους βουλευτές Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ εξετάζεται η δυνατότητα επαναπρόσληψης των 30 νοσηλευτών μέσω του Ν.Π.Δ.Δ. του ίδιου του υπουργείου Υγείας που είναι το ΚΕΛΠΝΟ και ως έσχατη λύση μέσω του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας.
Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν με τον κ. Μπούτσικο, ενημέρωσαν τον κ. Κουσουρνά οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου Ρόδου Θεόδωρος Παπαγεωργίου και Δημήτρης Σαλαμαστράκης.
«Στον κ. Μπούτσικο εξηγήθηκαν όλες οι παράμετροι της υπόθεσης. Ο κ. εισαγγελέας κατάλαβε πώς έχει στη νομική του βάση το θέμα. Μετά τη συνάντηση που είχε ο δήμαρχος με τους κ. Κρεμαστινό και Ζωίδη εξετάζεται η δυνατότητα πρόσληψης των νοσηλευτών μέσω του ΝΠΔΔ (ΚΕΛΠΝΟ)του ίδιου του υπουργείου Υγείας που έχει το πρόβλημα. Θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση και εφόσον δεν καταφέρουμε τίποτα με εντολή δημάρχου και σε συνεννόηση με τον Εισαγγελέα ο οποίος μας είπε ότι από ποινικής πλευράς διαπιστώνει ότι υπάρχει μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Νοσοκομείο» τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε:
«Οσον αφορά το νομικό κομμάτι, μπορεί να μην θεωρηθούν υπεύθυνοι αυτοί που θα διαπράξουν παρατυπίες. Βέβαια, αυτό δεν αντιμετωπίζει το θέμα του καταλογισμού. Αν δεν καταφέρουμε τίποτα με το ΚΕΛΠΝΟ, με εντολή δημάρχου θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια. Ηδη, εξετάζουμε αν θα μπορούσε να είναι φορέας υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης ο ΔΟΠ ως ίδρυμα, δεδομένου ότι έχει φυσικό και νομικό αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών σε τέτοιες δομές, όπως τα ιατρεία. Θα κοιτάξουμε να μην υπάρχουν ψεύδη στην προγραμματική σύμβαση, να φανεί δηλαδή ότι οι εργασίες των νοσηλευτών γιΆ αυτό το μικρό διάστημα θα παρέχονται εναλλακτικά στο Νοσοκομείο».
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκαν οι νομικοί σύμβουλοι του Δήμου για τη γνωμοδότησή τους που ήταν αρνητική για την πρόσληψη των 30 εποχιακών νοσηλευτών μέσω του Δήμου, ο κ. Παπαγεωργίου δικαιολόγησε τη γνωμοδότησή τους λέγοντας:«Ποτέ δεν έγινε σύμβαση με ΝΠΔΔ. Η προγραμματική σύμβαση που υπέγραφε η πρώην Νομαρχία, είχε φορέα υλοποίησης Ανώνυμη Εταιρία, κάτι που τώρα δεν προβλέπεται. Συνεπώς, όλα όσα ακούγονται ότι θα μπορούσε ο Δήμος, δεν έχουν βάση.
Αν μπορεί ο Δήμος θα μπορεί και η Περιφέρεια. Κανένας όμως δεν μπορεί. Με καλή πίστη και από τις δύο πλευρές και χωρίς κορώνες πολιτικές να αφήσουν εμάς του νομικούς να κάνουμε τη δουλειά μας γιατί στο τέλος τους νομικούς καλούν οι πολιτικοί για να τους ξελασπώσουν».

AΙΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
“Να βρεθεί η χρυσή τομή”

Στο γραφείο του Εισαγγελεά Πρωτοδικών Ρόδου, Κωνσταντίνου Μπούτσικου παρουσιάσθηκαν χθες το πρωί ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Μιχάλης Κόκκινος και οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου Ρόδου, Σάββας Παπαγεωργίου και Δημήτρης Σαλαμαστράκης, μετά από πρόσκλησή του, προκειμένου να συζητήσουν για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νησιού μας και αν αναζητήσουν λύσεις.
Ο Εισαγγελέας ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία και να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να δοθούν το ταχύτερο δυνατό λύσεις και να μην κινδυνεύσει καμία ανθρώπινη ζωή, λόγω των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων του νοσοκομείου. Όπως είναι γνωστό, οι νομικοί σύμβουλοι του δήμου Ρόδου είχαν αποφανθεί ότι η πρόσληψη των συμβασιούχων νοσηλευτών μέσω του Δήμου θα ήταν παράτυπη.
Επειδή όμως οι λύσεις που θα διεκδικηθούν από την Αθήνα πιθανότατα θα καθυστερήσουν, ο κ. Μπούτσικος ζήτησε να βρεθούν τρόποι, ώστε στο πλαίσιο των νόμων να στελεχωθεί άμεσα το νοσοκομείο με προσωπικό. Οι κ. Παπαγεωργίου και Σαλαμαστράκης εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους, όλες όμως οι πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια που παρέχουν οι νόμοι για να στελεχωθεί το Νοσοκομείο άμεσα.


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΟΔΟΥ
Ξεσηκώνονται
και οι
νοσοκομειακοί
γιατροί

Πίστωση χρόνου μέχρι τη Δευτέρα 24 του μηνός, ώστε να βρεθεί λύση στη στελέχωση του Νοσοκομείου της Ρόδου αποφάσισαν να δώσουν στους αρμόδιους, οι νοσοκομειακοί γιατροί.
Οπως αποφάσισαν στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους, αν μέχρι την προσεχή Δευτέρα δεν δοθεί έστω και προσωρινή λύση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις υπό μορφή επίσχεσης εργασίας και συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο Δήμο και στην Περιφέρεια.
Η μορφή των κινητοποιήσεων θα αποφασιστεί στη γενική συνέλευση των Νοσοκομειακών Γιατρών που θα πραγματοποιηθεί πιθανόν την προσεχή Δευτέρα και κατόπιν συνεννόησης με τον Σύλλογο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Ρόδου.
«Το Νοσοκομείο μας έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που σημαίνει ότι εμείς, λόγω της υψηλής ευθύνης που έχουμε απέναντι στους ασθενείς αποφασίσαμε να βοηθήσουμε για να μην διακινδυνεύσει η νοσηλεία των ασθενών σε κλινικές και τμήματά του», δήλωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο πρόεδρος του συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Ρόδου Βασίλης Κινούς.
Πρόγραμμα εφημεριών με βάση την υπουργική απόφαση του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες αποφάσισαν χθες να καταθέσουν οι νοσοκομειακοί γιατροί για τον μήνα Φεβρουάριο, αν δεν υπάρξουν επιμέρους τροπολογίες κατάργησης του 9%.
Αυτό σημαίνει, όπως εξήγησε ο κ. Κινούς, ότι από τις 15 Φεβρουαρίου, σε αρκετές κλινικές και τμήματα πρώτης γραμμής δεν θα υπάρχουν για όλο το μήνα εφημερεύοντες γιατροί.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ
«Συνεχίζεται ο μαρασμός»

Στην ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Ρόδου, μεταξύ άλλων, αναφέρει τα εξής:
«Στα μέσα του Δεκεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επέβαλε πλαφόν στον αριθμό αυτών των πρόσθετων εφημεριών (9% ) αφήνοντας πρακτικά χωρίς εφημερεύοντες την πλειοψηφία των τμημάτων των Νοσοκομείων της περιφέρειας, ανάμεσα σε αυτά και το δικό μας, και απλήρωτους τους γιατρούς για τις επιπλέον εφημερίες που πραγματοποίησαν από 1ης Οκτωβρίου μέχρι σήμερα. Επιπλέον ο συνεχόμενος μαρασμός του Νοσοκομείου μας που έχει ως βασική αιτία την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση με μείωση των προσλήψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τη συνεχή τροποποίηση της λειτουργίας του κατά το δοκούν του εκάστοτε διορισμένου τεχνοκράτη συμβαδίζει με την ανθρωπιστική κρίση που διέρχεται η ελληνική κοινωνία αυτή την χρονική στιγμή. Από την άλλη μόνο το στοιχείο της αύξησης κατά 30% στην επισκεψιμότητα του Νοσοκομείου αρκεί να αποτρέψει κάθε σκέψη συγχωνεύσεων κλινικών και τμημάτων. Θα πρέπει λοιπόν να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων και να προχωρήσουν αποφασιστικά στις προσλήψεις του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο κανείς από τους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά την εισήγηση της νοσηλευτικής υπηρεσίας για τις δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού.
Οδηγός επιβίωσης για το Νοσοκομείο και τα Κ.Υ είναι τα παρακάτω άμεσα αιτήματα:

α) απόσυρση της αναλογίας 5/1 για τις προσλήψεις στην Υγεία,
β) απόσυρση της υπουργικής απόφασης του 9% για τις πρόσθετες εφημερίες,
γ) επιχορήγηση των πρόσθετων εφημεριών για την ασφαλή λειτουργία του συστήματος περίθαλψης,
δ) προσλήψεις του αναγκαίου ιατρικού κα νοσηλευτικού προσωπικού επικουρικού και μόνιμου,
ε) άμεση υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας για τοποθέτηση του νοσοκομείου και των Κ.Υ και φυσικά των μικρών νησιών μας στην Γ΄ζώνη ώστε να δοθούν κίνητρα σε συναδέλφους να έρθουν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ακριτική περιοχή μας.

Αποφάσεις:

α) Μετά την εισήγηση της νοσηλευτικής υπηρεσίας για τις δραματικές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού και αισθανόμενοι το υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νοσηλευόμενους ασθενείς και αφου ο εργοδότης δεν εκπληρώνει τις νόμιμες ή συμβατικές του υποχρεώσεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις από 24-1-2011 υπό μορφή επίσχεσης εργασίας συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στο Δήμο και στην Περιφέρεια εάν μέχρι τότε δεν έχει βρεθεί έστω και προσωρινή λύση.
β) Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ρόδου αφού υπέστησαν κι αυτοί την μνημονιακή λαίλαπα όπως και όλοι οι μη μετέχοντες στο φαγοπότι της εξουσίας πολίτες, παρεμποδίζονται τώρα με νόμο να είναι στο πλευρό των ασθενών πολιτών σε 24ωρη βάση. Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να πληροφορήσουμε τους συμπολίτες μας ότι για λόγους αξιοπρέπειας αδυνατούμε να παρέχουμε σε εθελοντική βάση υψηλού επιπέδου εφημεριακό έργο και ενημερώνουμε ότι εάν δεν υπάρξουν επιμέρους τροπολογίες κατάργησης του 9% για τις επιπλέον εφημερίες και ένταξη στην ΓΆζώνη θα κατατεθούν προγράμματα για τον μήνα Φεβρουάριο με βάσει τον νόμο του κράτους που σημαίνει ότι σε αρκετές κλινικές και τμήματα πρώτης γραμμής δεν θα υπάρχουν για όλο τον μήνα εφημερεύοντες γιατροί με τον κινδυνο τα επείγοντα περιστατικά να παραπέμπονται στα Νοσοκομεία της Α' Ζώνης. Σαν υπευθύνους γιΆ αυτό μπορούν να αναζητήσουν τους εκλεγμένους των αντιπροσώπους δηλ τους βουλευτές και τους Υπουργούς της κυβέρνησης οι οποίοι νομοθετούν και οι οποίοι προκαλούνται δημοσίως να εξηγήσουν στους πολίτες τα αποτελέσματα των επιλογών τους».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου