Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

"Λουκέτο" στη Μονάδα Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων

Ανεστάλη σήμερα η λειτουργία της Μονάδας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων μετά τις παραιτήσεις τεσσάρων νεογνολόγων και της ειδικευόμενης γιατρού της μονάδας.

Τα μακροχρόνια παράπονα της κοινωνίας των Χανίων για την μετ'εμποδίων λειτουργία της μονάδας δεν ...έπιασαν τόπο, με αποτέλεσμα να μην αντέξει το βάρος των αναγκών που καλούνταν να καλύψει.


Οι προσπάθειες τώρα στρέφονται στην κατεύθυνση της εκ νέου οργάνωσης της Μονάδας σε σωστή βάση με στόχο τη μόνιμη λειτουργία της.

Οι κ.Κουβέλης και Λεβέντης κατέθεσαν σήμερα στη Βουλή την εξής ερώτηση:

Η Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων ανέστειλε την λειτουργία της έπειτα από τις παραιτήσεις των τεσσάρων Νεογνολόγων και της ειδικευόμενης γιατρού. Η αρνητική αυτή εξέλιξη αποτελεί συνέπεια της ολιγωρίας του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα γνωστό, χρόνιο πρόβλημα με την επαρκή στελέχωση της Μονάδας και τη μετατροπή της σε Μονάδα Εντατικής Νεογνών.
Εδώ και χρόνια η Μονάδα υπολειτουργεί, με συνέπεια τα νεογνά που γεννιούνται στα Χανιά και χρήζουν άμεσης νοσηλείας, να πρέπει να μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Αθήνα), με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τη ζωή τους. Και αυτό διότι το προσωπικό της Μονάδας στα Χανιά δεν επαρκεί για τις αυξημένες απαιτήσεις που προκύπτουν, ενώ οι αντίστοιχες Μονάδες του Ηρακλείου (Βενιζέλειο Νοσοκομείο), είναι υπερκορεσμένες.
Με δεδομένο ότι το ζητούμενο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων και κατάλληλων υποδομών, ώστε η Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων να μπορεί να λειτουργεί ως ενδιάμεσο στάδιο νοσηλείας, με στόχο να μετατραπεί σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας,
ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να επαναλειτουργήσει άμεσα η Μονάδα Νεογνών του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων;
Ποιο το χρονοδιάγραμμα μετατροπής της Μονάδας Νεογνών σε Μονάδα Εντατικής Νεογνών;
Θα μεριμνήσει για την εύρυθμη λειτουργία της Μονάδας μέσω της κάλυψης των αυξημένων αναγκών της από ικανό αριθμό εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού(παιδίατροι, νεογνολόγοι), αλλά και της εξασφάλισης των απαιτούμενων υποδομών;
1.3.2011
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου