Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Κραυγή αγωνίας για το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ!

Ανενεργό, σχεδόν κτήριο «φάντασμα» είναι το μοναδικό για την Κρήτη Κέντρο Εκπαίδευσης Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία στο Ρέθυμνο, αφού από τη μέρα που παραδόθηκε προς χρήση πριν οκτώ χρόνια μέχρι και σήμερα, η πολιτεία δεν φρόντισε ποτέ για την επαρκή στελέχωσή του.


Το θέμα έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τα τοπικά ΜΜΕ, όχι όμως και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Αλληλεγγύης, γι’ αυτό οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών ανακινούν το ζήτημα διεκδικώντας λύση.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαίρη Λιονή, το Σωματείο ΑμεΑ του νομού αλλά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία στέλνουν κραυγή αγωνίας για το μέλλον του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ με επιστολές τους προς την ηγεσία του υπουργείου υγείας, ζητώντας την ενίσχυσή του με προσωπικό, όπως επίσης και χρηματοδότηση για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης.
Το θέμα φέρνει στη Βουλή και η βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη με ερώτησή της στον υπουργό υγείας.

Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ υπολειτουργεί και τα άτομα με αναπηρία του νησιού να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αφού μόνο πέντε υπάλληλοι εργάζονται σε αυτό – από τους 11 που προβλέπει ο Οργανισμός του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ – εκ των οποίων οι δύο έχουν ζητήσει τη μετακίνησή τους και ένας ακόμη εργάζεται με τρίμηνη απόσπαση η οποία λήγει σε λίγες ημέρες. Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, δε, είναι «ακέφαλο» τους τελευταίους μήνες, μετά την παραίτηση του Προέδρου του.
Παράλληλα το κτήριο, του οποίου η κατασκευή κόστισε εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζει σχεδόν από την αρχή της λειτουργίας του σοβαρά λειτουργικά προβλήματα (ακατάλληλη πισίνα, διαρροές νερού, χαλασμένος ανελκυστήρας κ.α) με αποτέλεσμα πολλές δραστηριότητες να μην γίνονται λόγω αυτών.
Όλα αυτά αναφέρονται στις επιστολές προς το υπουργείο και περιμένουν απάντηση.

Ζητούμενο άλλωστε για το Ρέθυμνο αλλά και όλη την Κρήτη είναι να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες και προγράμματα στα άτομα με αναπηρία που επί πολλά χρόνια περιμένουν να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία και να κάνει το χρέος της απέναντί τους.

Μ. Λιονή: "Παράλογο να μην μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικές δομές"

Στην επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου αναφέρει:
«Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου προκαλώντας αναστάτωση στην τοπική κοινωνία καθώς και έλλειμμα εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης.

Πριν από οκτώ χρόνια, αυτό το έργο που κόστισε εκατομμύρια ευρώ, παραδόθηκε προς χρήση στην Κρήτη και το Ρέθυμνο, χωρίς ωστόσο να έχει τεθεί ποτέ σε ουσιαστική λειτουργία. Από το 2007 αντιμετώπιζε σωρεία τόσο τεχνικών (διαρροές υδάτων κλπ) όσο και λειτουργικών προβλημάτων λόγω ελλείψεως προσωπικού, που παρεμποδίζουν τη λειτουργία του, καθώς απαιτούνται συγκεκριμένες εργασίες συντήρησης του κτηρίου.

Ο Οργανισμός λειτουργίας του Ιδρύματος, που εγκρίθηκε το 2009, προέβλεπε 11 θέσεις μόνιμου προσωπικού και σήμερα μετά την αποχώρηση και των τελευταίων συμβασιούχων του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου εργάζονται σε αυτό μόνο πέντε μόνιμοι υπάλληλοι, εκ των οποίων οι δύο έχουν ζητήσει την μετακίνησή τους σε άλλες μονάδες, ενώ μία ακόμη υπάλληλος εργάζεται με τρίμηνη απόσπαση.

Είναι πλέον σαφές ότι η έλλειψη του προσωπικού καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του Ιδρύματος, το οποίο συν τοις άλλοις τελεί "ακέφαλο" διοικητικά μετά την παραίτηση του Προέδρου και τον αιφνίδιο θάνατο του Αντιπροέδρου.
Σε μια τέτοια ατυχή οικονομικά και αναπτυξιακά συγκυρία για τη χώρα μας, είναι τουλάχιστον παράλογο να μην μπορούν να λειτουργήσουν κοινωνικές δομές, που κόστισαν εκατομμύρια ευρώ, για να προσφέρουν στις τοπικές κοινωνίες και τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, που τις έχουν ανάγκη.

Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οφείλει να δώσει λύση στα προβλήματα του μοναδικού ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης, αυτό του Ρεθύμνου, ώστε να μην αποτελεί πλέον ένα κτήριο "φάντασμα", αλλά έναν αρωγό και κοινωνικό συμπαραστάτη των συνανθρώπων μας με Αναπηρία, που χρόνια τελούν σε αναμονή.
Ευελπιστούμε στη θετική σας ανταπόκριση και αναμένουμε την απάντησή σας».

Όλγα Κεφαλογιάννη: "Έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του"

Στην ερώτηση που κατέθεσε η κα Κεφαλογιάννη προς τον υπουργό Ανδρέα Λοβέρδο στην οποία περιγράφεται η πραγματική κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Εκπαίδευσης – Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία Ρεθύμνου και ακολούθως ερωτάται για το ποιος είναι ο σχεδιασμός που υπάρχει για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που καταγράφονται και την οργάνωση κανονικής λειτουργία του Κέντρου.

Συγκεκριμένα αναφέρει:
«Στο Ρέθυμνο κατασκευάστηκαν πριν δέκα χρόνια και εγκαινιάστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις για να λειτουργήσει ένα σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης – Κοινωνικής Υποστήριξης & Κατάρτισης Ατόμων με Αναπηρία.
Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, είναι το μοναδικό, το οποίο υπάρχει στην Κρήτη και έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε σοβαρές ανάγκες των ατόμων με αναπηρία, καλύπτοντας ευρύ φάσμα δράσεων εκπαιδευτικού και θεραπευτικού χαρακτήρα.
Ωστόσο, το Κέντρο αυτό έχει ανακαταληφθεί στην τύχη του, και δυστυχώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε επαρκώς.

Σήμερα τα κυριότερα προβλήματα είναι:
1ον Το κτήριο παραλήφθηκε το 2003 χωρίς να έχουν αντιμετωπιστεί σοβαρά λάθη και παραλήψεις στην κατασκευή του, με αποτέλεσμα, να είναι αδύνατη η λειτουργία της θεραπευτικής πισίνας και να παρατηρείται εισροή υδάτων από την οροφή σε διάφορους χώρους, γεγονός, που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία τους. Μεταξύ αυτών ένας ανελκυστήρα, που έχει απομονωθεί λόγω κινδύνου ηλεκτροπληξίας ή βραχυκυκλώματος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
2ον Από τις έντεκα θέσεις μόνιμου προσωπικού, παραμένουν κενές οι έξι ενώ εκ των πέντε υπαλλήλων του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, οι δυο έχουν ζητήσει την μετακίνηση τους σε άλλες μονάδες και μια τρίτη εργάζεται εκεί με τρίμηνη απόσπαση και θα επιστρέψει στη θέση της, άρα οι κενές θέσεις σύντομα θα αυξηθούν.
3ον Το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ ουσιαστικά παραμένει χωρίς διοίκηση καθώς ο πρόεδρος του Δ.Σ. που ορίστηκε μετά τον Οκτώβριο του 2009 παραιτήθηκε από τη θέση του και πρόσφατα απεβίωσε αιφνίδια ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται εδώ και μήνες αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, παραμένει «κτήριο φάντασμα», όπως πολύ συχνά το χαρακτηρίζουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και τα άτομα με αναπηρία στερούνται αδικαιολόγητα τις υπηρεσίες ενός ιδρύματος που θα μπορούσε να καλύψει πολυσήμαντες ανάγκες βελτίωσης της καθημερινότητας τους.
Κατόπιν των παραπάνω:
ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Τι προτίθεται να κάνει για τον άμεσο διορισμό νέας διοίκησης στο ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ Ρεθύμνου, πως προτίθεται να καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό και γενικότερα ποιος είναι ο σχεδιασμός για την πλήρη λειτουργία του».

Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Η υπολειτουργία του Κέντρου και γενικότερα η προβληματική λειτουργία των 24 ιδρυθέντων ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ της χώρας οφείλεται σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ στην έλλειψη πολιτικής για την χρηματοδότησή τους στο πλαίσιο της χρόνιας υποχρηματοδότησης του προνοιακού συστήματος.
«Κύριε υπουργέ, ζητάμε την άμεση παρέμβαση σας ώστε να ικανοποιηθούν τα παρακάτω αιτήματα του Σωματείου ΑμεΑ του νομού Ρεθύμνου και της ΕΣΑμεΑ:
Άμεση στελέχωση με προσωπικό, άμεση συντήρηση και ανακατασκευή των κτιριακών υποδομών του, διορισμός νέας διοίκησης», αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Συνομοσπονδία.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου