Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

Εγκύκλιος του υπ.υγείας για την παροχή υπηρεσιών απο τις αποκλειστικές νοσοκόμες.

Δείτε την εγκύκλιο (9/3/2011) του υπουργείου υγείας σχετικά με την παροχή υπηρεσιών από τις αποκλειστικές νοσοκόμες:

Εγκύκλιος του Υπουργείου Υγείας


Όπως σας είναι ήδη γνωστό η νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων παρέχεται αποκλειστικά από το οικείο νοσηλευτικό προσωπικό. Σε περιπτώσεις ασθενών όμως που λόγω της κατάστασής τους αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν, όπως παθολογικά, χειρουργικά, ορθοπεδικά περιστατικά, πολυτραυματίες κ.α. είναι δυνατό να παρέχεται επιπλέον στήριξη με αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες.


Οι αποκλειστικές αδελφές νοσοκόμες έχουν εργοδότη τον ασθενή και πρέπει να είναι εφοδιασμένες με άδεια εργασίας και να συμπεριλαμβάνονται στον ονομαστικό πίνακα που είναι αναρτημένος σε κάθε Νοσηλευτικό Ίδρυμα σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.6 της αριθμ. 11120/1999 «Καθορισμός αποδοχών αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων όλης της χώρας» (ΦΕΚ 461/Β /99) Κοινής

Υπουργικής Απόφασης.

Ο ονομαστικός πίνακας θα καταρτίζεται από τριμελή επιτροπή η οποία θα αποτελείται από ένα μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου, τη Δ/ντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και έναν εκπρόσωπο από το σωματείο των αποκλειστικών το οποίο έχει τα περισσότερα ψηφίσαντα μέλη (άρθρο 6 παρ.2 Ν. 1876/1990, ΦΕΚ Α΄27).

Η ανωτέρω επιτροπή θα έχει και το δικαίωμα ελέγχου των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων για τυχόν παραπτώματά τους καθώς και της αντικατάστασής τους σε περιπτώσεις που ασθενής υποβάλει σχετικό αίτημα.

Η διάθεση των αποκλειστικών αδελφών νοσοκόμων στους ασθενείς γίνεται μόνο από τον ονομαστικό πίνακα και δεν επιτρέπεται να εισέρχονται στα Νοσοκομεία τα Ιδιωτικά Γραφεία Συμβούλων Εργασίας (Ι.Γ.Σ.Ε.), προκειμένου να διαθέτουν αποκλειστικές νοσοκόμες σε απευθείας συνεννόηση με τον εργοδότη – ασθενή.

Οι αποκλειστικές νοσοκόμες θα πρέπει να φέρουν σε εμφανές σημείο κονκάρδα η οποία θα αναγράφει το ονοματεπώνυμό τους, την ιδιότητά τους (Αποκλειστική αδελφή νοσοκόμα) και θα φέρει φωτογραφία τους.

Στις περιπτώσεις περιστατικών, όπου κατά την κρίση του Δ/ντη του τμήματος είναι απαραίτητη η παραμονή ενός συνοδού για τον ασθενή, θα δίνεται άδεια παραμονής η οποία θα πρέπει να υπογράφεται από τον θεράποντα ιατρό και την Προϊσταμένη του Τμήματος ή την (τον) αναπληρωτή και η οποία θα φέρει το ονοματεπώνυμο του ασθενή.

Κάθε άλλο άτομο που δεν πληροί τις αναφερόμενες στις σχετικές διατάξεις προϋποθέσεις, δεν νομιμοποιείται να παρέχει νοσηλευτικές φροντίδες σε ασθενείς, διότι έτσι διασφαλίζεται η δημόσια υγεία στο Νοσοκομείο (τήρηση κανόνων υγιεινής για την αποφυγή λοιμώξεων, διάδοσης νοσημάτων κ.α.).

Την ευθύνη για την τήρηση των ανωτέρω έχουν το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου και η προϊσταμένη του νοσηλευτικού τμήματος.

Ο έλεγχος των υπευθύνων και η επιβολή κυρώσεων γίνεται από τον Διοικητή ή άλλο μέλος του Δ.Σ. που ορίζεται από αυτόν.

Μετά τα ανωτέρω παρακαλούμε να δοθούν αυστηρές οδηγίες, για την πιστή εφαρμογή τους.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΑΝ. ΛΟΒΕΡΔΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου