Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Η αδιαφορία για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρόδου συνεχίζεται

Παίζουν» ακόμη με την Υγεία μας

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η γνωστοποίηση της εισήγησης της 2ης ΥΠΕ που ζητά να παραμείνει το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου στην Β΄ζώνη γεγονός που σηματοδοτεί όχι μόνο την υποβάθμιση του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αλλά και των Δωδεκανησίων, οι οποίοι παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια την αδιαφορία αλλά και την απραξία όσων πέρασαν από καίριες θέσεις και είχαν τη δυνατότητα, να διεκδικήσουν και να δρομολογήσουν λύσεις για τον τομέα υγείας.


Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ρόδου προειδοποιούν για ομαδικές παραιτήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και δηλώνουν πλέον αποφασισμένοι να τηρήσουν κατά γράμμα το πρόγραμμα των εφημεριών για τα Νοσοκομεία της Β΄ζώνης, γεγονός που όπως επισημαίνουν θα διαταράξει την εύρυθμη λειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος αφού δεν θα πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εφημερίες αλλά μόνον εκείνες για τις οποίες προβλέπονται χρήματα.
Οι θέσεις των Νοσοκομειακών Γιατρών της Ρόδου μετά την εισήγησή της 2ης ΥΠΕ αναρτήθηκαν στο ιστολόγιό τους. Στο κείμενο το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Βασίλης Κινούς και ο αναπληρωτής Γραμματέας Μ. Γεωργανάς ξεχειλίζει η οργή και η αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν στο Νοσοκομείο της Ρόδου. Στο κείμενο που αναρτήθηκε αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η 2η Υ.ΠΕ. με κριτήριο «άγνωστο»(ΠΙΘΑΝΩΣ την οριστική υπαγωγή της Υγείας στο ασφυκτικό πλαίσιο των περικοπών του Μνημονίου) αλλά με σαφή και διαφαινόμενη εμπάθεια, παρακάμπτοντας τον πρόσφατο νόμο συνεχίζει να μας αντιμετωπίζει με την ίδια αδιαφορία.
Κρίμα, κομματικοί τεχνοκράτες, που προτείνετε στα προϊστάμενα κομματικά σας όργανα την υποβάθμιση της υγείας του τόπου μας. Εμείς, οι νοσοκομειακοί γιατροί, έως αυτή την στιγμή, καλύψαμε με προσωπικό κόστος τα κενά που προέκυψαν στο εφημεριακό καθεστώς του νοσοκομείου. Κενά που προκλήθηκαν από την δική σας αμέλεια και που δεν στοίχισαν ζωές συνανθρώπων μας γιατί εμείς δεν αφήσαμε να συμβεί. Ως εδώ όμως. Κρύβεστε πίσω από εισηγήσεις του συρμού, για να εξυπηρετήσετε αυτούς που σας διόρισαν. Δεν έχετε το δικαίωμα να παίζετε με την υγεία του Δωδεκανησιακού λαού, κολοκυθιά, σαν σχολιαρόπαιδα. Δεν έχετε το δικαίωμα να μας εμπαίζετε συνεχώς, υποσχόμενοι λύσεις που προτείνατε αλλά δεν υλοποιήσατε. Για παράδειγμα τα χρήματα από τις επιπλέον εφημερίες των τελευταίων μηνών του 2010 ακόμα τα περιμένουμε, τους διορισμούς του εποχιακού και μόνιμου ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού τους ακούσαμε πολλάκις αλλά δεν τους είδαμε ακόμα.
Απ' την άλλη μας κοροϊδεύετε ζητώντας μας να εντάξουμε το νοσοκομείο στην ολοήμερη λειτουργία … με ποιο τρόπο δεν μας είπατε όμως.


Θα σας βγάλουμε λοιπόν από την δύσκολη θέση και θα σας πούμε τον τρόπο.
Θα εφαρμόσουμε τον νόμο όπως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα. Εφημερεύουμε λοιπόν για αυτό που μας πληρώνετε και τις υπόλοιπες ημέρες θα στέλνουμε τους δυστυχείς ασθενείς αλλού και τους συγγενείς στα γραφεία σας για να τους παρηγορήσετε. Επίσης χωρίς να θέλουμε να βιάσουμε καταστάσεις, άλλωστε δεν έχουμε δικαίωμα να εκβιάσουμε ως ήδη βιασθέντες, θα καταθέσουμε την ομαδική μας παραίτηση στην διάθεση των προϊστάμενων αρχών συντόμως. Έτσι για να καταλάβετε επιτέλους ότι δεν είμαστε εξυπνάκηδες και ευκαιριακοί. Είμαστε οικογενειάρχες, επιστήμονες με πληθώρα τίτλων οι περισσότεροι, οι οποίοι αποφάσισαν να υπηρετήσουν τον συνάνθρωπο από αυτή την θέση του νοσοκομειακού ιατρού ενός επαρχιακού νοσοκομείου το οποίο με την απόφασή σας το σβήνετε από τον υγειονομικό χάρτη.
Ο άτυπος Καλλικράτης στην υγεία εδώ δεν θα περάσει.
Να αναθεωρήσετε την θέση σας άμεσα ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τον Δωδεκανήσιο-Ροδιακό λαό για τη περιπέτεια στην οποία τον βάζετε. Επίσης σας καλούμε άμεσα να παραιτηθείτε από τις θέσεις σας ως ανίκανοι να διαχειριστείτε τα προβλήματα που εσείς οι ίδιοι δημιουργήσατε και μεγαλώσατε. Ζητούμε από όλους τους πολιτικούς εκπροσώπους μας να σταθούν δίπλα μας στην απόφασή μας για ομαδική παραίτηση. Όχι με συνεντεύξεις και διαβήματα, φτάνουν αυτά χορτάσαμε, άλλα με έργα δηλαδή παραίτηση και αυτών από τα αξιώματά τους δείχνοντας έτσι ότι σωστά μας αντιπροσωπεύουν. Η υγεία είναι αγαθό και δεν διαπραγματεύεται».


Δ ΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Εντονες οι αντιδράσεις

Γιώργος Τριάντος, χειρουργός – διευθυντής ΕΣΥ

«Απορώ πραγματικά γιατί έχετε αγανακτήσει με την εισήγηση της 2ης ΥΠΕ ώστε να παραμείνει το Νοσοκομείο Ρόδου και τα ΚΥ και Περ. Ιατρεία στη Β' Ζώνη. Ποιά δείγματα δηλαδή είχαμε έως τώρα, ώστε να μπορούμε να ελπίζουμε οτι θα ήταν αρωγός και συμπαραστάτης στην προσπάθεια και τη προσφορά μας; Όταν η κ. Παπανικολάου τόλμησε να πει στη συγκέντρωση στο γραφείο του Διοικητή "ας πεθάνει και κανένας"; Όταν ο κ. Ζώτος, με τρόπο απροσχημάτιστα προκλητικό συμπεριφέρεται σε γιατρούς και νοσηλευτές και σε Διοίκηση ως να επρόκειτο για δουλοπάροικους και υπηκόους υποανάπτυκτης αφρικανικής χώρας.
Οταν οι εκ Δωδεκανήσων ορμώμενοι Υποδιοικητές παριστάνουν τους απολογητές της ξεδιάντροπης εφαρμογής πολιτικής απαξίωσης του Νοσοκομείου της Ρόδου και των υπολοίπων νησιών; Και αν κάποια στιγμή αναρωτηθούμε που είναι οι βουλευτές μας και οι υπόλοιποι άρχοντες, μη βασανίζεστε πολύ για να βρείτε τη λύση. Αν δείτε και ξαναδιαβάσετε τι έκαναν όταν το φάσμα της χρεωκοπίας της υγείας σε τοπικό επίπεδο είχε κάνει την εμφάνισή του, η απάντηση είναι εύκολη. Ένα ΤΙΠΟΤΑ. Ούτε γένια ξανά άφησαν, ούτε με παραιτήσεις ξανά απείλησαν ούτε στο Νοσοκομείο ξανά φάνηκαν. Λυπάμαι αγαπητοί συνάδελφοι, αλλά όσες παραιτήσεις και να υποβάλλουμε δεν πρόκειται να ιδρώσει το αυτί κανενός. Πρέπει αυτή η κοροϊδία να πάρει τέλος. Και το μόνο που φοβούνται είναι η δημόσια απαξίωσή τους. Το κοινώς λεγόμενο "κράξιμο". Αυτό φοβούνται, αυτό λογαριάζουν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Τριάντος.

Φώτης Χατζηδιάκος, χωρικός αντιπεριφερειάρχης

Ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Φώτης Χατζηδιάκος με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έχει ήδη ξεκινήσει ως νομάρχης και συνεχίζει ως περιφερειάρχης ο Γιάννης Μαχαιρίδης. Όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηδιάκος, ο Γιάννης Μαχαιρίδης βρίσκεται συνεχώς σε επαφή με τον βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Κρεμαστινό που έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να προωθήσει την ένταξη του νοσοκομείου στη Γ ζώνη. «Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση καμίας υγειονομικής μονάδας της περιοχής μας και θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο και με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού» υποστήριξε ο κ. Φώτης Χατζηδιάκος.



KΑΜΙΑ ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ


Στα όριά τους οι εργαζόμενοι

Δεν θα αποδεχθεί πλέον καμία έκπτωση στην ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών στο Νοσοκομείο της Ρόδου, ξεκεθαρίζει σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσηλευτικού μας ιδρύματος. Να σημειωθεί πως χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση του συλλόγου, ξεκαθαρίζοντας ότι από την 1η Απριλίου όλα τα προγράμματα εργασίας στις κλινικές θα συντάσσονται με βάση τις ισχύουσες διατάξεις, ενώ μέχρι την οριστική επίλυση του θέματος ζητούν μεταξύ άλλων την αναστολή των τακτικών χειρουργείων, τακτικών ιατρείων και εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών καθώς και το κλείσιμο μιας αίθουσας του χειρουργείου.
Τα αιτήματα των εργαζομένων του Νοσοκομείου περιγράφονται στην επιστολή την οποίαν απέστειλαν προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Νοσηλευτικού Ιδρύματος της Ρόδου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Αποφασίσαμε πιστεύοντας ότι με τις ενέργειές μας προασπίζουμε πρώτιστα το δημόσιο συμφέρον αλλά και την ατομική μας αξιοπρέπεια και ασφάλεια, πρώτον να μην αποδεχθούμε πλέον καμία έκπτωση στην ασφάλεια των νοσηλευόμενων ασθενών μας καθώς και στη ψυχική και σωματική μας υγείας και δεύτερον να σας ενημερώσουμε ότι δεν θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πλέον με τους ίδιους εξοντωτικούς ρυθμούς και εις βάρος της υγείας μας. Σας προτείνουμε μάλιστα τα παρακάτω μέχρι εξευρέσεως οριστικής λύσης των προβλημάτων:

ΝΑ ΓΙΝΕΙ:

- Αναστολή των τακτικών χειρουργείων, τακτικών ιατρείων και εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών
- Κλείσιμο της μίας αίθουσας του χειρουργείου
- Κλείσιμο της έβδομης κλινικής της ΜΕΘ
- Δημιουργία κανονισμού λειτουργίας του χειρουργείου και ενεργοποίηση της επιτροπής αυτού
- Κατάργηση της νυκτερινής βάρδιας στο γραφείο Κίνησης
- Ενίσχυση της Διοικητικής Υπηρεσίας από τον Καλλικράτη
- Ολα ανεξαιρέτως τα προγράμματα εργασίας στις κλινικές θα συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ. 88/99 και 76/05 και των κοινοτικών οδηγιών 93/104 Ε.Κ. Τα προγράμματα αυτά θα προωθούνται ανυπόγραφα στον διοικητή προκειμένου να φροντίσει για την κάλυψη των κενών. Προς διευκόλυνση της διοίκησης ο σύλλογος θα καταθέσει με την παρούσα επιστολή ενδεικτικά προγράμματα εργασίας των τμημάτων που κατά την άποψή μας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου εγκαίρως η διοίκηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες
- Επίσης θα σταλεί αναλυτικό υπόμνημα στο γραφείο του Πρωθυπουργού και έντονη διαμαρτυρία στην ΠΟΕΔΗΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου