Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Εκρυθμη η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου

Την προσεχή Τρίτη, 22 Μαρτίου, θα ληφθεί η οριστική απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Ρόδου, για το θέμα της ένταξης του νοσηλευτικού ιδρύματος του νησιού μας στην Γ Ζώνη. Με αφορμή την εισήγηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς - Αιγαίου που δημοσιοποιήθηκε προχθές σύμφωνα με την οποία το νοσοκομείο της Ρόδου
, κρίνεται ότι πρέπει να παραμείνει στη Β ζώνη του συστήματος, πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη στο γραφείο του διοικητή κ. Μιχάλη Κόκκινου. Στην σύσκεψη συμμετείχε και ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ. Λάμπης Πλάτσης. Ωστόσο πλην της επισήμανσης ότι το νοσοκομείο του νησιού μας, θα πρέπει να ενταχθεί στην Γ ζώνη για να τύχει ενίσχυσης με επιστημονικό προσωπικό, δεν ελήφθη απόφαση. «Θα έχω συνάντηση με τον υπουργό Υγείας κ. Α Λοβέρδο την προσεχή Δευτέρα, 21 Μαρτίου. Οι ανακοινώσεις του για το θέμα αυτό θα αποτελέσουν και το αντικείμενο της σύσκεψης, που θα πραγματοποιηθεί και πάλι στο γραφείο μου την Τρίτη, 22 Μαρτίου. Στόχος μας ήταν και παραμένει η ένταξη του νοσοκομείου μας στην Γ Ζώνη», δήλωσε στη «δ» ο διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μιχάλης Κόκκινος.

Ερωτηθείς για το ίδιο θέμα, που προβληματίζει τους πάντες, ο υποδιοικητής της 2ης ΥΠΕ κ.Λάμπης Πλάτσης δήλωσε στη «δ» πως ουδέποτε υπήρξε εισήγηση που φέρει την δική του υπογραφή για την παραμονή του νοσοκομείου στην Β ζώνη. «Αυτό που υπήρχε ήταν κάποιες συζητήσεις που έγιναν στη 2η ΥΠΕ πολύ πριν αναλάβω τα καθήκοντα μου. Θεωρώ ότι το νοσοκομείο της Ρόδου πρέπει να ενταχθεί στη Γ ζώνη. Επιπλέον στόχος μου είναι να έρθει στα Δωδεκάνησα όσο περισσότερο προσωπικό γίνεται για την στελέχωση των νοσοκομείων», δήλωσε ο κ. Λάμπης Πλάτσης.
Ωστόσο, όμως, η εισήγηση που είδε το φως της δημοσιότητας, εξόργισε τους γιατρούς του ΓΝΡ που θεώρησαν πως κάποιοι τους κορόιδεψαν και ετοιμάζονται να θέσουν τις παραιτήσεις τους, στη διάθεση των αρμοδίων αρχών, γιατί όπως επεσήμαναν και ο εμπαιγμός έχει όρια. Επιπλέον με ανακοίνωση την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ.Β Κινούς και ο αναπληρωτής Γραμματέας κ. Μ Γεωργανάς, καθιστούν σαφές πως οι γιατροί θα κάνουν τις εφημερίες με βάση τους πόρους που θα λαμβάνουν.
«Απ' την άλλη μας κοροϊδεύετε ζητώντας μας να εντάξουμε το νοσοκομείο στην ολοήμερη λειτουργία ... με ποιο τρόπο δεν μας είπατε όμως.
Θα σας βγάλουμε λοιπόν από την δύσκολη θέση και θα σας πούμε τον τρόπο.
Θα εφαρμόσουμε τον νόμο, όπως ορίζει το Ελληνικό Σύνταγμα. Εφημερεύουμε, λοιπόν, για αυτό που μας πληρώνετε και τις υπόλοιπες ημέρες θα στέλνουμε τους δυστυχείς ασθενείς αλλού και τους συγγενείς τους στα γραφεία σας για να τους παρηγορήσετε. Επίσης χωρίς να θέλουμε να εκβιάσουμε καταστάσεις, άλλωστε δεν έχουμε δικαίωμα να εκβιάσουμε ως ήδη βιασθέντες, θα θέσουμε την ομαδική μας παραίτηση στην διάθεση των προϊστάμενων αρχών συντόμως», επισημαίνουν οι κ.κ. Β. Κινούς και Μ. Γεωργανάς, προσθέτοντας πως οι αρμόδιοι που δημιούργησαν το πρόβλημα θα πρέπει να παραιτηθούν και να ζητήσουν συγνώμη από τους Δωδεκανησίους για την ταλαιπωρία. Την άποψη ότι οι παραιτήσεις δεν είναι η λύση εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Νοσοκομειακών Γιατρών Γ. Τριάντος, με ανακοίνωση την οποία ανάρτησε στο διαδίκτυο.
«Δεν είναι η ομαδική παραίτηση η λύση. Και το ξέρουμε πολύ καλά γιατί δεν είναι και γιατί δεν πρόκειται να γίνει. Πρέπει αυτή η κοροϊδία να πάρει τέλος. Και το μόνο που φοβούνται είναι η δημόσια απαξίωσή τους. Το κοινώς λεγόμενο "κράξιμο". Αυτό φοβούνται, αυτό λογαριάζουν. Το τοπικό πολιτικό κόστος. Το μέλλον τους.
Εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε, όχι πλέον γενικά και αόριστα. Επώνυμα, με όνομα, διεύθυνση και φωτογραφίες. Και πρόσκληση σε δημόσιο διάλογο. Μπροστά σε γιατρούς, νοσηλευτές, ασθενείς, δημοσιογράφους, κάμερες και φώτα», τόνισε ο κ. Γ. Τριάντος.
Με δηλώσεις του για το θέμα αυτό ο αντιπεριφερειάρχης κ. Φώτης Χατζηδιάκος τόνισε πως θα γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να μην υποβαθμιστεί το νοσοκομείο της Ρόδου. «Πρόκειται για ένα θέμα που ο Περιφερειάρχης το είχε θέσει εδώ και καιρό. Θα στηρίξουμε τις προσπάθειες και των εργαζομένων και των γιατρών. Δεν θα επιτρέψουμε την υποβάθμιση της υγειονομικής μας μονάδας. Έχει αναλάβει το ζήτημα και ο βουλευτής κ. Δ. Κρεμαστινός», δήλωσε ο κ. Χατζηδιάκος.
Η έλλειψη προσωπικού
Ωστόσο «αγκάθι» συνεχίζει να αποτελεί η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο. Οι εργαζόμενοι ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά και έχουν ήδη ξεπεράσει τα όρια τους. Για το λόγο αυτό πήραν σημαντικές αποφάσεις στη Γενική τους Συνέλευση τις οποίες ήδη δημοσιοποίησαν. Έτσι αναστέλλουν τα τακτικά ιατρεία και χειρουργεία, κλείνουν μία αίθουσα χειρουργείου, μια κλίνη της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και εφαρμόζουν όλες τις οδηγίες και τους κανονισμούς της χώρας μας και της ΕΕ.
Συγκεκριμένα, πιστεύοντας, ότι με τις ενέργειες τους προασπίζουν πρωτίστως το δημόσιο συμφέρον αλλά και την ατομική τους αξιοπρέπεια και ασφάλεια αποφάσισαν:
- Αναστολή των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών ιατρείων και την εξυπηρέτηση μόνο των επειγόντων περιστατικών
-Κλείσιμο της μίας (1) αίθουσας του χειρουργείου
κλείσιμο της έβδομης κλίνης της ΜΕΘ
-Δημιουργία κανονισμού λειτουργίας του χειρουργείου και ενεργοποίηση της επιτροπής αυτού
- Κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στο Γραφείο Κίνησης
-Ενίσχυση της Διοικητικής Υπηρεσίας από τον Καλλικράτη
επιπλέον από 1/4/2011
- Όλα ανεξαιρέτως τα προγράμματα εργασίας στις κλινικές θα συντάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις των Π.Δ. 88/99 και 76/05 και των Κοινοτικών οδηγιών 93/104/Ε.Κ.
-Τα προγράμματα αυτά θα προωθούνται ανυπόγραφα στον Διοικητή προκειμένου να φροντίσει για την κάλυψη των δημιουργούμενων κενών και την εύρυθμη λειτουργία των κλινικών.
-Προς διευκόλυνση της Διοίκησης ο Σύλλογος θα καταθέσει ενδεικτικά προγράμματα εργασίας των τμημάτων που κατά την άποψή μας χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής προκειμένου εγκαίρως η Διοίκηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες (πρόσληψη προσωπικού κλπ)
Επίσης θα σταλεί αναλυτικό υπόμνημα στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και έντονη διαμαρτυρία στην ΠΟΕΔΗΝ.Για τις αποφάσεις θα ενημερωθεί πλήρως ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου κ. Κ Μπούτσικος.
Νέα προκαταρκτική για το Νοσοκομείο Ρόδου
Τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως του αδικήματος της έκθεσης από αρμόδιους της 2ης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου και της κεντρικής διοίκησης του Υπουργείου Υγείας παρήγγειλε χθες σε Πταισματοδίκη των Αθηνών ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ Κ. Μπούτσικος.
Αφορμή για την προκαταρκτική εξέταση αποτέλεσαν στοιχεία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί με τη λειτουργία κλινικών στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου που υπέβαλαν στον Εισαγγελικό λειτουργό τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εργαζομένων.
Η έλλειψη προσωπικού, όπως έγραψε η "δ", εκτός από ανίατη ασθένεια γίνεται και πρόβλημα που εγκυμονεί κινδύνους πλέον για το νοσοκομείο.
Οι αναφορές αφορούν συγκεκριμένα τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, της Ορθοπεδικής κλινικής, του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών, της Μονάδας Εμφραγμάτων, της Α΄Παθολογικής και της Ωριλά.
Η λειτουργία του νοσοκομείου, όπως φαίνεται, εγκυμονεί κινδύνους είτε για τους εργαζόμενους που έφθασαν στα όρια τους είτε για τους ασθενείς ή για όλους.

Σε Πταισματοδίκη των Αθηνών διαβιβάζεται όμως και η προκαταρκτική δικογραφία που σχηματίστηκε με επείγοντα χαρακτήρα για τη διερεύνηση τυχόν τελέσεως των αδικημάτων της έκθεσης, της παράβασης καθήκοντος και της υπεξαίρεσης μετά από αναφορά συνταξιούχου, καρκινοπαθή, συμβεβλημένου με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) που αδυνατεί να εξασφαλίσει την αγορά φαρμάκων για τη θεραπεία της επαράτου νόσου εξαιτίας των οφειλών του ασφαλιστικου φορέα στα φαρμακεία!!!
Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ρόδου αποφάσισε να διακόψει από την 1η Φεβρουαρίου 2011 την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους λόγω της αδικαιολόγητης πολύμηνης καθυστέρησης εξόφλησης των οφειλόμενων λογαριασμών στους φαρμακοποιούς κατά παράβαση συστηματικά διατάξεων σχετικών Προεδρικών Διαταγμάτων και των όρων και προϋποθέσεων των συλλογικών συμβάσεων. Σημειώνεται ότι οι οφειλές του ΟΠΑΔ σε φαρμακοποιούς του νησιού ανέρχονται σήμερα σε 3,5 εκατ. ευρώ.
Από καταθέσεις που ελήφθησαν αρμοδίως στη Ροδο προκύπτει ότι στον ΟΠΑΔ δεν έχουν καταβληθεί οι προβλεπόμενες πιστώσεις για την εξόφληση οφειλών σε ντόπιους φαρμακοποιούς.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου