Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Συνεχής η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με πιο πρόσφατο και σοβαρότερο αυτό της ανεπαρκούς λειτουργίας του ακτινολογικού τμήματος.

Δύο αναρρωτικές άδειες ήταν αρκετές για να βγάλουν νοκ άουτ ένα νευραλγικό τμήμα του νοσηλευτικού ιδρύματος, έτσι την προηγούμενη Κυριακή η μια βάρδια δεν έγινε και υπόλοιπες δυο επιμηκύνθηκαν αναγκαστικά για να καλύψουν όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο.


Για μια ολόκληρη βάρδια όμως δεν υπήρχε δυνατότητα να βγουν ακτινογραφίες αφού δεν υπήρχε τεχνολόγος και ευτυχώς δεν έτυχε κάτι σοβαρό, όπως ένα τροχαίο ατύχημα που θα αποδείκνυε την τραγική έλλειψη.

Το πρόβλημα για τις επόμενες ημέρες λύθηκε εκ των ενόντων καθώς και με προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας, όπως δηλώνει ο Διοικητής του Ιδρύματος Γιώργος Μοσχοβάκης, τονίζοντας πως δόθηκε η συγκριμένη άδεια από τους Διευθυντές των Κ. Υ.

Από τις σάρκες του τρέφεται άλλωστε ο χώρος της δημόσιας υγείας στο Ρέθυμνο εδώ και καιρό, με μεταφορά εργαζομένων από το ένα υποστελεχωμένο τμήμα στο άλλο.

Στο συγκεκριμένο τμήμα οι εργαζόμενοι, μετά την αποχώρηση δυο συμβασιούχων, είναι έξι. Ούτως ή άλλως είναι οι ελάχιστοι για να μπορούν να παίρνουν ρεπό και άδειες και να καλύπτονται οι βάρδιες, πήραν τώρα αναρρωτική άδεια δυο εξ αυτών και το τμήμα σχεδόν διαλύθηκε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Γιάννης Σαριδάκης, καταγγέλλει πως ο Διοικητής ακολούθησε τακτικές «που θυμίζουν άλλες εποχές» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ενοχλώντας στα σπίτια τους εργαζόμενους, προσπαθώντας εξαναγκαστικά να τους πείσει να καλύψουν τις κενές βάρδιες.

Το γεγονός της ενόχλησης αυτής μάλιστα δεν αρνείται ο Διοικητής, στην έσχατη προσπάθειά του, όπως τονίζει, να βρεθεί λύση.

Μόνη πραγματική λύση πάντως για να σταματήσουν τα «μπαλώματα», είναι οι προσλήψεις. «Με το επικουρικό προσωπικό που έχουμε ζητήσει εν μέρει λύνεται το πρόβλημα. Έχω στείλει υπόμνημα με τις ανάγκες μας ξανά στη ΔΥΠΕ, θα στείλω και στον γενικό γραμματέα του υπουργείου, δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο», υπογραμμίζει ο κ. Μοσχοβάκης.

Κάτω από το μέσο όρο στην υποστελέχωση

Το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι γνωστό. Το ότι όμως είναι και κάτω του μέσου όρου σε στελέχωση επί του συνόλου των νοσοκομείων της Ελλάδας, είναι καινούριο.

Το πρόβλημα αυτό βέβαια οδηγεί σε περικοπή ρεπό και αδειών των εργαζόμενων για να μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ακτινολογικό το Νοσοκομείο χρωστάει 4 μήνες άδεια, όπως παραδέχεται ο κ. Μοσχοβάκης.

Το παράλογο του ζητήματος είναι ότι για παράδειγμα το Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει μόνο 5% περισσότερους εργαζόμενους από το Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, τη στιγμή όμως που προσφέρει 150% περισσότερες υπηρεσίες. Τα δεδομένα έχει εξετάσει ο Διοικητής κάνοντας μια σχετική μελέτη.

Γιατί όμως έχει φτάσει το Νοσοκομείο σε αυτήν την κατάσταση;

Μια από τις εξηγήσεις που δίνει ο κ. Μοσχοβάκης είναι πως είχε πολλά άτομα να εργάζονται με καθεστώς stage και όταν αυτό καταργήθηκε κι έφυγαν από τις θέσεις τους, το ίδρυμα «βούλιαξε» εφόσον δεν υπήρξε αντικατάσταση παρά μόνο η ελάχιστη.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου