Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Εντονότατη αντίδραση των εργαζομένων στο Γ.Ν.Ρόδου

Συνεδρίασε χθες εκτάκτως το δ.σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου και εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:
Σήμερα Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 ο Σύλλογος εργαζομένων σε έκτακτο Διοικητικό του Συμβούλιο με αφορμή την παρουσία του Υποδιοικητή της 2ης Υ.ΠΕ κ. Ζώτου στη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας στις 23 Μαρτίου ως ¨εντεταλμένου αντιπροσώπου¨ της 2ης Υ.ΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου καθώς και τις "λύσεις" των προβλημάτων που εξήγγειλε για το Νοσοκομείο μας
αποφάσισε
 αρχικά
1. Να εκφράσει απορία και έκπληξη γιατί δεν υπάρχει πληροφόρηση για τις κρίσιμες για το Νοσοκομείο επαφές που είχαν τοπικοί παράγοντες, δηλαδή ΡΟΔΙΤΕΣ, στη Σύρο με τον Υφυπουργό κ. Τιμοσίδη, αλλά ανατέθηκε η ενημέρωση για το αύριο της στελέχωσης του Νοσοκομείου Ρόδου στον κ. Ζώτο.
Τον κ. Υποδιοικητή της 2ης Υ.ΠΕ για την οποία όλοι γνωρίζουμε το πόσο "υποστηρικτικά και δημιουργικά" έχει σταθεί διαχρονικά δίπλα στα προβλήματα του Νοσοκομείου (αποδεδειγμένη άνιση μεταχείριση στην στελέχωση έναντι άλλων Νοσοκομείων, αποψίλωση του λιγοστού εναπομείναντος προσωπικού κλπ),
Τον κ. Υποδιοικητή που έστειλε σ' όλους τους εργαζόμενους ένα (1) εξώδικο και στην Πρόεδρο του Συλλόγου μας δύο (2) εξώδικα, αλλά κυρίως
Τον κ. Υποδιοικητή που στην πρώτη του επίσκεψη στο Νοσοκομείο μας στις 21 / 4 / 10 δεσμεύθηκε για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.
Τον κ. Υποδιοικητή που και πάλι στις 14 / 5 / 10 δεσμεύθηκε την άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου μας με μόνιμο προσωπικό,
Τον κ. Υποδιοικητή που στις 6 / 9 / 10 δεσμεύθηκε εγγράφως, για την προκήρυξη (εντός του Σεπτεμβρίου 2010) και πρόσληψη εξήντα (60) συγκεκριμένων θέσεων μόνιμου προσωπικού (διαφόρων κλάδων μεταξύ των οποίων οι 40 νοσηλευτικό προσωπικό), καθώς και τριάντα επτά (37) θέσεων από συνταξιοδότηση-παραίτηση υπαλλήλων (πρόσληψη εντός α΄ εξαμήνου 2011)
ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ
ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΥΛΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ
2. να δηλώσει απερίφραστα ότι για όλους τους προαναφερόμενους λόγους και όχι μόνο, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ τον κ. Υποδιοικητή της 2ης Υ.ΠΕ διότι δεν αντιπροσωπεύει την βούληση του Υπουργού Υγείας για τα Δωδεκάνησα (η άποψή μας επιβεβαιώνεται - δικαιώνεται και από επίσημες δημόσιες δηλώσεις σε ΜΜΕ του βουλευτή Δωδεκανήσου και καθηγητή κ. Κρεμαστινού, ο οποίος κατ' επανάληψη έχει δηλώσει ότι η "2η ΥΠΕ είναι απλά ένας γραφειοκρατικός μηχανισμός, σαν ένα απλό «υπηρεσιακό γραφείο»" του Υπουργείου Υγείας και οι απόψεις του αυτές ουδέποτε διαψεύσθηκαν από τον Υπουργό Υγείας), αλλά της 2ης Υ.ΠΕ ούτε ότι αυτά που με ωραία λόγια εξήγγειλε θα δώσουν τις πολυπόθητες λύσεις που περιμένει το Νοσοκομείο μας.
Και επειδή ο Σύλλογος Εργαζομένων μιλά πάντα με στοιχεία, παραθέτουμε τις εξαγγελίες του κ. Ζώτου αλλά και την πραγματική αλήθεια πίσω από αυτές.
Ο κ. Υποδιοικητής λοιπόν εξήγγειλε την:
Α. ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ 15 ΑΤΟΜΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (από αντικατάσταση παραιτηθέντων) ΜΕΣΩ ΚΥΛΙΟΜΕΝΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ.
Γι' αυτούς που δεν γνωρίζουν, οι προσλήψεις προσωπικού μέσω κυλιόμενων πινάκων σημαίνει προσλήψεις ΧΩΡΙΣ ΕΝΤΟΠΙΟΤΗΤΑ. Για το λόγο αυτό μάλιστα ορθώς το ΑΣΕΠ εφάρμοζε τις προσλήψεις αυτές μόνο στα Νοσοκομεία εκτός Παραμεθορίων περιοχών, αλλά στη συνέχεια επί Υπουργίας κ. Αβραμόπουλου με σχετική απόφασή του, το 2008 δόθηκαν προσλήψεις και σε παραμεθόριες περιοχές μέσω κυλιόμενων πινάκων με το επιχείρημα της επίσπευσης των διαδικασιών.
Αποτέλεσμα: στο Νοσοκομείο Ρόδου διορίστηκαν μέσω κυλιόμενων πινάκων από το 2008 μέχρι σήμερα δεκαεπτά (17) νοσηλευτές αλλά τελικά εργάζονται μόνο έντεκα (11) νοσηλευτές (όλοι οι άλλοι αποχώρησαν με παραίτηση) ενώ από αυτούς, οι τρεις (3) ζητούν εγγράφως απόσπαση στον τόπο καταγωγής τους και η μία (1) έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί (!).
Το γεγονός αυτό έχει επανειλημμένως τεθεί τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τη Διοίκηση (Κοσσιώρης, Κόκκινος) υπ' όψιν της 2ης Υ.ΠΕ, η οποία όπως αποδεικνύεται για ακόμα μία φορά, δεν ενδιαφέρεται για μόνιμες και οριστικές λύσεις αλλά για προσχηματικές και μη ουσιαστικές παρεμβάσεις στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ρόδου.
Επιπρόσθετα, αν ο κ. Υποδιοικητής δεν δίστασε να δεσμευθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι από τώρα και στο εξής το Νοσοκομείο της Ρόδου "θα πάρει την μερίδα του λέοντος" σ' όλες τις προκηρύξεις, εν τούτοις στην πραγματικότητα εξήγγειλε μόνο την πλήρωση 15 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού μέσω κυλιόμενου πίνακα, αποκρύπτοντας ότι οι κενές θέσεις από παραίτηση είναι 45 νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό.
Είναι ολοφάνερη η κοροϊδία προς το Νοσοκομείο και τους Ροδίτες, αφού ούτε καν τις (37) κενές θέσεις από παραίτηση που είχε δεσμευθεί η 2η ΥΠΕ εγγράφως τον Σεπτέμβριο του 2010 ότι θα προκηρυσσόνταν τότε δεν υλοποιούν, ρίχνοντας μας το "κόκκαλο" για (15) θέσεις. Δηλαδή η "μερίδα του λέοντος" κατά τον κ. Ζώτο είναι να μας περικόπτουν ακόμα και τις θέσεις που αυτοδίκαια εκ του νόμου έπρεπε εδώ και πολύ καιρό να είχαν καλύψει;
Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο τύπου της 6/9/2010: «στο ίδιο χρονικό διάστημα (Σεπτέμβριος 2010) προκηρύσσονται και οι υπόλοιπες θέσεις μονίμου προσωπικού από παραιτήσεις οι οποίες ανέρχονται συνολικά τον αριθμό των 37 εργαζομένων».
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Β. ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ (60 ΘΕΣΕΙΣ)
Ως γνωστόν οι συγκεκριμένες προσλήψεις έχουν εξαγγελθεί τουλάχιστον τρεις φορές:
Μία φορά κατά την εδώ παρουσία των Υποδιοικητών της 2ης Υ.ΠΕ (κ. Ζώτου, κ. Κασσάρα) στις 21 Απριλίου του 2010.
Δεύτερη φορά κατά την εδώ σύσκεψη με όλη την ηγεσία της 2ης Υ.ΠΕ στις 14 Μαϊου 2010.
Τρίτη φορά με το δελτίο τύπου της ηγεσίας της 2ης Υ.ΠΕ. στις 6 Σεπτεμβρίου 2010 "εντός μηνός Σεπτεμβρίου 2010 προκηρύσσονται από το Υπουργείο 60 θέσεις συνολικά μονίμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων για το Νοσοκομείο της Ρόδου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του".
Για τον λόγο αυτό μάλιστα ο κ. Υποδιοικητής απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα κατά την παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αυτές οι (60) θέσεις (σύμφωνα με τις προηγούμενες δηλώσεις του οι 40 είναι νοσηλευτικό και οι υπόλοιπες παραϊατρικό και λοιπό προσωπικό. Τώρα μας τις παρουσιάζει όλες σαν νοσηλευτικό) σύμφωνα με το δελτίο τύπου της 6/9/10 έπρεπε ήδη να είχαν προκηρυχθεί στο 2010 και το α΄ εξάμηνο του 2011 θα είχαν προσληφθεί για να στελεχώσουν το Νοσοκομείο της Ρόδου! Φεύγει ο Μάρτιος του 2011, και ακόμα μας υπόσχονται ότι θα προκηρυχθούν αυτές οι θέσεις (!) και έχουν την απαίτηση να τους πιστέψουμε και πάλι, να τους ευχαριστήσουμε λες και μας κάνουν χάρη, όταν ολοφάνερο είναι ότι η αδιαμφισβήτητη καθυστέρησή τους όσο περνάει ο καιρός επιδεινώνει τα προβλήματά μας, αφού οι (37) θέσεις νοσηλευτικού - παραϊατρικού από παραιτήσεις που υπήρχαν τον Σεπτέμβριο του 2010, τον Μάρτιο του 2011 έχουν γίνει 45.
Γ. ΣΥΝΕΧΙΣΗ
ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ
ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΜΗΝΕΣ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Τα χρήματα που έχουν σταλεί στις 17 Μαρτίου δεν επαρκούν για την πλήρως ενεργή παρουσία τους στο Νοσοκομείο (υπερωριακή απασχόληση, νυχτερινά, αργίες) και για το λόγο αυτό η Διοίκηση του Νοσοκομείου αποφάσισε την ανανέωση της δίμηνης σύμβασής τους για ένα (1) και όχι για δύο (2) μήνες, όπως έχει προβλεφθεί αρχικά.
Πέραν των ανωτέρω, ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει ήδη ειδοποιήσει εγκαίρως την Διοίκηση του Νοσοκομείου ότι η συγκεκριμένη κατάσταση αποτελεί την προσωρινή κάλυψη των επιτακτικών αναγκών του Νοσοκομείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνεχισθεί η κατάσταση αυτή επ' αόριστον.
Δηλαδή είναι στον αέρα, οποιαδήποτε υπόσχεση συνέχισης των διμήνων συμβάσεων, διότι πέραν ότι ο άνθρωπος που το υποσχέθηκε, έχει υποσχεθεί μόνιμο προσωπικό τουλάχιστον τρεις φορές και μέχρι σήμερα ουδόλως κράτησε τον λόγο του, αλλά κυρίως γιατί η συνέχισή τους ή όχι δεν είναι μόνο θέμα επαρκούς επιχορήγησης.
Το γεγονός αυτό ο Διοικητής μας το γνωρίζει από πρώτο χέρι και επομένως ΔΕΝ δικαιούται να προσπαθεί να καθησυχάσει τους εργαζομένους επικαλούμενος ότι "τώρα ο κ. Ζώτος θα τηρήσει τις υποσχέσεις του".
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : Η παρουσία - θεατρική παράσταση του κ. Υποδιοικητή στο Δημοτικό Συμβούλιο ήταν για να "ρίξει στάχτη στα μάτια" των εργαζομένων.
Οι εργαζόμενοι που στις 14 Μαϊου 2010 αθώοι και ανυποψίαστοι
- πιστέψαμε την ηγεσία της 2ης ΥΠΕ (Παπανικολάου, Ζώτος, Κασσάρας) και όταν μας ζήτησαν "να δείξουμε κατανόηση γιατί ήδη είχαν ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια, ώστε να δρομολογηθούν και να εφαρμοσθούν το ταχύτερον δυνατόν λύσεις",
αγνοήσαμε την σωματική μας κούραση, και συνεχίσαμε να δουλεύουμε με τις ίδιες σκληρές συνθήκες,
ξεχάσαμε τις οικογένειές μας και παραμείναμε στο Νοσοκομείο για όσες ώρες παραπάνω υπήρχε ανάγκη χωρίς να τηρούμε ωράρια,
σφίξαμε τα δόντια και κλείσαμε τα μάτια στους θανάτους και τις βαριές ασθένειες που χτύπησαν τους συναδέλφους μας.
ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΧΡΟΝΟ
ΣΤΗΝ 2Η ΥΠΕ
Και έρχεται σήμερα ο κ. Ζώτος, ένα χρόνο μετά
- Χωρίς να έχει προκηρυχθεί ούτε μία θέση μονίμου προσωπικού
- Χωρίς να έχει εφαρμόσει βιώσιμη και μόνιμη λύση για την υποστελέχωση του Νοσοκομείου
να εξαγγείλει τα ίδια ακριβώς που είχαν εξαγγείλει πριν ένα χρόνο αλλά και με επιπλέον περικοπές.
Αν αυτό δεν είναι εμπαιγμός τότε τι είναι;
Αν δεν είναι εμπαιγμός το ότι κάποιοι συμβιβάστηκαν με την κοροϊδία αυτή τότε τι είναι;
Επιπρόσθετα θα πρέπει να κάνουμε ειδική μνεία, για την υποστελέχωση της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου μας, για την οποία ο κ. Ζώτος ουδεμία νύξη έκανε.
Θα πρέπει λοιπόν να γνωρίζουν ότι στην υποστελεχωμένη Διοικητική Υπηρεσία έχουν παραιτηθεί 26 άτομα ενώ επίκεινται μέχρι τέλος του χρόνου οι παραιτήσεις 5 ατόμων. Έχει αναρωτηθεί κανείς λοιπόν πως οι εναπομείναντες λιγοστοί Διοικητικοί θα ανταπεξέλθουν στον μεγάλο όγκο της επιπλέον εργασίας του μνημονίου, πως θα είναι σε θέση να γίνονται εγκαίρως όλες αυτές οι πολύπλοκες διαδικασίες προμηθειών που ορθώς μεν εφαρμόζονται αλλά απαιτούν περισσότερο αριθμό προσωπικού, όταν φτάσαμε να στελεχώνεται ένα ολόκληρο τμήμα από ένα υπάλληλο ο οποίος παράλληλα είναι και προϊστάμενος - έχει δηλαδή επιπλέον δουλειά αλλά και επιπλέον ευθύνες.
Μάλιστα τους τελευταίους μήνες προκειμένου να τηρήσουμε τους όρους του μνημονίου, συνάδελφοι της Διοικητικής - Οικονομικής Υπηρεσίας και Πληροφορικής του Νοσοκομείου, παρέμεναν από το πρωί μέχρι το βράδυ (ακόμα και τα Σαββατοκύριακα) στο Νοσοκομείο κάνοντας δουλειά τουλάχιστον διπλασίου αριθμού υπαλλήλων με ορατό τώρα πλέον τον κίνδυνο να μην μπορέσουν να αποζημιωθούν ούτε υπερωριακά αφού το Υπουργείο έκοψε αναδρομικά από 1/1/11 μεγάλο ποσό υπερωριακής αποζημίωσης για το Νοσοκομείο Ρόδου.
Ούτε εδώ δεν μέτρησε η τραγική υποστελέχωση που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο μας ούτε τα ωραία λόγια περί "μερίδας του λέοντος" εφαρμόσθηκαν.
Τελειώνοντας θεωρούμε χρέος μας απέναντι στους εαυτούς μας, στην μέχρι σήμερα στάση μας και στους ανώνυμους ανθρώπους που όλο αυτό τον καιρό ήταν δίπλα μας, να δηλώσουμε απερίφραστα, ρητά και κατηγορηματικά ότι :
- ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ, ΟΙ ΑΝΤΟΧΕΣ ΜΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΟΠΩΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΚΑΙ Η ΠΙΣΤΩΣΗ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.
- ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΥΤΕ ΚΡΥΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ Ή ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ (πολιτικές, οικονομικές, προσωπικές κλπ)
Εξάλλου το έχουμε μέχρι σήμερα αποδείξει ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες, τα αξιώματα, ούτε ποια πρόσωπα είναι στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα από όλα αυτά που με πάθος διεκδικούμε, ούτε χαμηλώσαμε ή υψώσαμε (ανάλογα με τις περιστάσεις) την φωνή μας.
- ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΡΥΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΑΣ όταν αυτές τις ημέρες είδαμε να καταθέτουν τα όπλα:
οι άνθρωποι που έχουν την εκ του νόμου αρμοδιότητα,
οι άνθρωποι που έχουν την εξουσία και την δύναμη να βοηθήσουν,
όλοι αυτοί που συνειδητά επέλεξαν να είναι αόρατοι, απομακρυσμένοι από τα προβλήματα του Νοσοκομείου,
όλοι αυτοί που αντίθετα θα έπρεπε να ενωθούν και να βοηθήσουν εμάς, τους ασθενείς μας και γενικά το Νοσοκομείο της Ρόδου,
όλοι αυτοί που το 2009 συμπαραστεκόντουσαν με την ενεργή παρουσία τους και τις δηλώσεις τους στα ΜΜΕ στο Νοσοκομείο μας.
Eτσι λοιπόν ευχαριστούμε τους ανθρώπους που απέμειναν δίπλα μας που αν και δεν είναι αρμόδιοι και δεν έχουν την εξουσία εν τούτοις έχουν το ίδιο όνειρο με μας να κρατήσουμε ψηλά με νύχια και με δόντια το Νοσοκομείο μας και να συνεχίσουμε με ασφάλεια να προσφέρουμε σωστές υπηρεσίες στους ανθρώπους που καταφεύγουν σ' αυτό.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου
Εργαζομένων
Καλαμάτα - Κούρτη Λουκία
Ζιώγας Βασίλειος
Αυγερινού Μαρία
Γιαννικάκης Παναγιώτης
Κετσετζή Γεωργία
Τζίνη Χρύσα
Φουρναράκη Νίκη

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου