Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Ενιαίο μισθολόγιο.Περικοπές έως 35% στις αποδοχές των Δημοσίων υπαλλήλων

Μειώσεις έως 35% στις αποδοχές 700.000 υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου, ώστε να προσεγγίσουν τα πολύ πιο χαμηλά επίπεδα των μισθών του ιδιωτικού τομέα, καθώς και αυξήσεις-φωτιά στους έμμεσους και άμεσους φόρους προβλέπουν τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που θα ληφθούν, για να διασωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός του 2011 από τον πλήρη εκτροχιασμό.

Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι επικεφαλής της τρόικας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίοι έφυγαν προσωρινά από την Αθήνα την περασμένη Πέμπτη, για να αφήσουν την κυβέρνηση... ήσυχη να οριστικοποιήσει το νέο μνημόνιο, συναποφάσισαν έναν νέο γύρο επιδρομής στα εισοδήματα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών, βασισμένο στη γνωστή συνταγή που προβλέπει περικοπές μισθών και αυξήσεις φόρων.

Το σχέδιο για 700.000 υπαλλήλους
Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών αποφάσισαν να θέσουν σε εφαρμογή από τη 1 Ιουλίου 2011 νέες επαχθείς ρυθμίσεις για 450.000 πολιτικούς υπαλλήλους και 250.000 λειτουργούς του δημοσίου. Ενδεικτικό των προθέσεων της κυβέρνησης είναι το ακόλουθο απόσπασμα από την ομιλία του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στο συνέδριο του “Economist” την περασμένη Τετάρτη: “Θα πάμε σε έναν πιο ορθολογικό τρόπο αμοιβών στον δημόσιο τομέα, που καταργεί σημερινές ανισότητες, που φέρνει τις αποδοχές πιο κοντά σε αυτές του ιδιωτικού τομέα”.

Τα μισθολόγια
Για την επίτευξη του στόχου αυτού οι υπουργοί Οικονομικών και Εσωτερικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Ι. Ραγκούσης θα προωθήσουν εντός του Ιουνίου για ψήφιση στη Βουλή τις νέες ρυθμίσεις για τα μισθολόγια του στενού δημόσιου τομέα, οι οποίες θα προβλέπουν:

1) Την κατάργηση όλων των ειδικών και κλαδικών επιδομάτων, των αποζημιώσεων, των πρόσθετων αμοιβών, καθώς και των επιδομάτων εορτών και αδείας που λαμβάνουν οι 450.000 πολιτικοί δημόσιοι υπάλληλοι (εργαζόμενοι στα υπουργεία, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης) από τη 1-7-2011.
Στόχος των ρυθμίσεων αυτών θα είναι η πλήρης απλοποίηση του συστήματος αμοιβών των δημοσίων υπαλλήλων κατά τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να εισπράττει τον βασικό μισθό και το πολύ τρία επιδόματα: το επίδομα θέσης ευθύνης, το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών και την οικογενειακή παροχή. Από τα 99 υπό κατάργηση ειδικά και κλαδικά επιδόματα μόνο ένα ποσό 142 ευρώ τον μήνα, το οποίο λογίζεται ως “προσωπική διαφορά”, καθώς αποτελεί το απομεινάρι του παλαιού επιδόματος των 176 ευρώ, και αποτελεί συντάξιμο τμήμα των συνολικών αποδοχών, προβλέπεται να ενσωματωθεί στους βασικούς μισθούς ή να διατηρηθεί ως ξεχωριστό σταθερό ποσό επιδόματος.
Το κίνητρο απόδοσης, το οποίο κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ τον μήνα, θα αντικατασταθεί από ένα μεγαλύτερο ποσό, το οποίο θα ονομαστεί “επίδομα παραγωγικότητας” και θα καταβάλλεται στους υπαλλήλους μόνο υπό αυστηρές προϋποθέσεις που θα συνδέονται με το κατά πόσο οι εργαζόμενοι πληρούν ορισμένα κριτήρια αποδοτικότητας.
Περισσότερο ζημιωμένοι από τις αλλαγές αυτές θα είναι οι υπάλληλοι των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωτεχνικοί), Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Εξωτερικών, οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα τα υψηλότερα ποσά ειδικών και κλαδικών επιδομάτων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:

•Από τα ποσά της αποζημίωσης ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι εφοριακοί και οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τα οποία κυμαίνονται από 809 έως 1.758 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία (ΥΕ, ΔΕ,Τα Ε ή ΠΕ) και τα έτη υπηρεσίας κάθε υπαλλήλου, θα διατηρηθεί ως σταθερά καταβαλλόμενο ποσό μόνο η “προσωπική διαφορά” των 142 ευρώ. Τα εναπομείναντα ποσά (από 667 έως 1.616 ευρώ) θα περικοπούν σημαντικά και το υπόλοιπο που θα απομείνει θα ονομαστεί “επίδομα παραγωγικότητας”, το οποίο θα καταβάλλεται μόνο σε όσους εφοριακούς και υπαλλήλους του ΓΛΚ κρίνονται “παραγωγικοί” ή “αποδοτικοί” βάσει συγκεκριμένων αντικειμενικών κριτηρίων μέτρησης της “παραγωγικότητας” που θα καθοριστούν.
•Από τα ποσά της αποζημίωσης ΔΕΤΕ, τα οποία λαμβάνουν οι τελωνειακοί και τα οποία κυμαίνονται από 925 έως 1.710 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με την κατηγορία (ΥΕ, ΔΕ, ΤΕ ή ΠΕ) και τα έτη υπηρεσίας κάθε υπαλλήλου, θα διατηρηθεί ως σταθερά καταβαλλόμενο ποσό μόνο η “προσωπική διαφορά” των 142 ευρώ. Τα εναπομείναντα ποσά (από 783 έως 1.568 ευρώ) θα περικοπούν σημαντικά και το υπόλοιπο που θα απομείνει θα αποτελεί το “επίδομα παραγωγικότητας”.

2) Περικόπτονται κατά 10%-20% τα ειδικά επιδόματα και καταργούνται πλήρως τα επιδόματα εορτών και αδείας που λαμβάνουν 250.000 λειτουργοί του δημοσίου (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, δικαστικοί, πανεπιστημιακοί, καθηγητές ΤΕΙ, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί του ΕΣΥ κτλ.)

3) Αυξάνεται ο χρόνος ωρίμανσης των βασικών μισθών όλων των υπαλλήλων και λειτουργών του δημοσίου. Σήμερα η μισθολογική ωρίμανση, δηλαδή η αύξηση των αποδοχών κάθε υπαλλήλου σε υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο, γίνεται ανά διετία. Αυτό σημαίνει ότι κάθε δύο χρόνια ο υπάλληλος ανεβαίνει σε νέο υψηλότερο μισθολογικό κλιμάκιο και ο βασικός μισθός του αυξάνεται. Αυτό το χρονικό διάστημα θα αυξηθεί πάνω από δύο, στα τρία ή τέσσερα χρόνια, ώστε οι ωριμάνσεις των βασικών μισθών να γίνονται βραδύτερα, δηλαδή οι βασικοί μισθοί να παραμένουν παγωμένοι για μεγαλύτερα διαστήματα.


Τι αλλάζει με τα επιδόματα

•Καταργούνται:
•Όλα τα ειδικά και κλαδικά επιδόματα
•Οι αποζημιώσεις
•Οι πρόσθετες αμοιβές
•Τα επιδόματα εορτών και αδείας


•Διατηρούνται:
•Το επίδομα θέσης ευθύνης
•Το επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών
•Η οικογενειακή παροχή


•Ποιοι χάνουν τα περισσότερα
•Οι υπάλληλοι των υπουργείων
•Οικονομικών
•Περιφερειακής Ανάπτυξης
•Αγροτικής Ανάπτυξης (γεωτεχνικοί)
•Δικαιοσύνης
•Εσωτερικών
•Περιβάλλοντος
•Υποδομών
•Εξωτερικών

ΠΗΓΗ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου