Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Στον "αέρα" 40 εργαζόμενοι του Γ.Ν. Κρεστένων

Φωτιές έχει ανάψει στο νοσοκομείο Κρεστένων μια καραμπόλα αποφάσεων που αφορά σε 40 εργαζόμενους, οι οποίοι φαίνονται να βρίσκονται στον «αέρα» και να νοιώθουν τον άμεσο τον κίνδυνο ακόμα και να χάσουν τη δουλειά τους.
Με αυτό το πρόβλημα και πολλά ακόμα, βρέθηκε αντιμέτωπος ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Δημήτρης Κατσικόπουλος που επισκέφθηκε τον Πύργο και είχε συνάντηση συνεργασίας με τη γενική διοίκηση των νοσοκομείων του νομού, τους διευθυντές ιατρικής υπηρεσίας και κλινικών, καθώς και τους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Οι εντάσεις δεν έλειψαν καθώς το θέμα του νοσοκομείου Κρεστένων που υπήρξαν σημαντικές αλλαγές «καίει» αυτή την ώρα τόσο την ΥΠΕ όσο και τη διοίκηση των μονάδων υγείας της Ηλείας. Η αλλαγή του οργανισμού στο Γ.Ν. – Κ.Υ. Κρεστένων μείωσε τις οργανικές θέσεις από 91 σε 31. Σε άλλες εποχές το πλεονάζον προσωπικό θα μετατίθετο σε άλλες υπηρεσίες και στην περίπτωση της Ηλείας, στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας όπου τα κενά ούτως ή άλλως είναι μεγάλα.
Έτσι είχε προγραμματιστεί να γίνει, όμως οι διαδικασίες καθυστέρησαν και ήρθαν οι νέες διατάξεις για την Υγεία που καταργούν από τους οργανισμούς των νοσοκομείων, όσες οργανικές θέσεις είναι κενές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι θέσεις στις οποίες θα τοποθετούνταν οι 40 (ήταν λιγότερο το προσωπικό από τις οργανικές θέσεις) «παραπανίσιοι» εργαζόμενοι του Γ.Ν. Κρέστενας… καταργήθηκαν και στον Πύργο και στην Αμαλιάδα.
Έτσι βρίσκονται στον «αέρα», αγωνιώντας και αναμένοντας τις εξελίξεις και τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κεντρικά το υπουργείο Υγείας, αφού και πραγματικές ανάγκες υπάρχουν στα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας και από την άλλη, οι 40 αυτοί εργαζόμενοι κινδυνεύουν από μια «καραμπόλα» διατάξεων να βρεθούν άνεργοι…
Ο κ. Κατσικόπουλος σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στο στόχο που υπάρχει για τα νοσοκομεία της Ηλείας, μέσα από το νέο σχεδιασμό του υπουργείου. «Προσπαθούμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό, καθώς τα τρία νοσοκομεία πλέον είναι διασυνδεόμενα που σημαίνει ότι είναι ένα νοσοκομείο» τόνισε συμπληρώνοντας πως ολοκληρώνονται οι διαδικασίες ενιαίας διοίκησης που αφορούν στο διορισμό των υπόλοιπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.
«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι αντιμετωπίζουμε τα θέματα παροχής υπηρεσιών Υγείας ενιαία και ότι τα τρία νοσοκομεία του νομού αποτελούν ένα φορέα. Δεν πρέπει κανείς να θεωρεί πως υπάρχει αντιπαλότητα ανάμεσα στα νοσοκομεία, υπήρχε μια τέτοια αντίληψη και πρέπει να εκλείψει. Βρισκόμαστε σε δύσκολους καιρούς οικονομικά και υπάρχει περιορισμός των δαπανών, το προσωπικό είναι δεδομένο είτε ιατρικό, είτε νοσηλευτικό, είτε διοικητικό. Αυτά έχουμε, αυτά θα διαχειριστούμε προς την κατεύθυνση της καλύτερης παροχής υπηρεσιών Υγείας.
Σε αυτή τη βάση συζητήσαμε και παρά τις τριβές που υπήρξαν ο στόχος είναι ένας και θα πρέπει να υπηρετήσουμε τον ασθενή, τον πάσχοντα συνάνθρωπο μας και σε αυτό δεν πρέπει να διαφωνεί κανένας» εξήγησε ο κ. Κατσικόπουλος, ενώ είχε προηγηθεί ένας κύκλος έντασης μέσα στη σύσκεψη κυρίως για το θέμα του νοσοκομείου Κρεστένων.
«Το νοσοκομείο της Κρέστενας ήταν ένα από τα θέματα της συζήτησης. Με το νέο οργανισμό έχουν μειωθεί τα κρεβάτια και έχουν μείνει δέκα. Άποψη του υπουργείου και δική μου, είναι ότι θα πρέπει να καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής, αλλά όχι όπως πριν. Υπάρχει τάση φυγής προσωπικού από αυτό το νοσοκομείο και εμείς θέλουμε να κάνουμε μια τέτοια διαχείριση που να επιτρέπει στην περιοχή να αισθάνεται ότι καλύπτει όλες τις ανάγκες της, ενώ παράλληλα το προσωπικό που θα φύγει από εκεί να κατανεμηθεί με τέτοιο τρόπο και να καλύπτει κενά και όχι την προσωπική επιδίωξη του καθενός» ανέφερε για το θέμα ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ.
Αναφερόμενος στο θέμα των κενών τόσο στις εφημερίες όσο και σε απαραίτητες ιατρικές ειδικότητες όπου δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός, ο κ. Κατσικόπουλος είπε πως τα κενά είναι γνωστά στην ηγεσία και γίνεται προσπάθεια για να καλυφθούν. Τόσο στο θέμα των εφημεριών με αλληλοστήριξη των τριών νοσοκομείων, όσο και για τα κενά σε θέσεις ιατρικού προσωπικού, που θα καλυφθούν είτε μετά από διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη (γιατροί ΜΕΘ), είτε με επικουρικούς.
«Καταλαβαίνετε τα προβλήματα που υπάρχουν, προσπαθούμε να διαχειριστούμε τα πράγματα όσο το δυνατόν καλύτερο, πιέζουμε και εμείς και προσπαθούμε να τα καλύψουμε τα κενά. Θεωρώ ότι δεν θα τα πετύχουμε όλα, αλλά κάποια από αυτά να βοηθήσουμε την περιοχή» τόνισε.
Σχολιάζοντας και το θέμα της εφαρμογής και λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Κατσικόπουλος είπε πως κάθε αρχή έχει τις δυσκολίες της, «κάθε νέα κίνηση κάθε καινούργιο που «σπάει τα αυγά» φέρνει αντιδράσεις. Θεωρώ ότι η πολιτική του υπουργείου Υγείας είναι σε σωστή κατεύθυνση μπορεί να υπάρχουν προβλήματα, όμως σιγά – σιγά θα εμπεδωθεί και θα αποδώσει. Γίνεται μια προσπάθεια να καλυτερέψουν τα πράγματα».

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου