Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Το ΓΝ Κέρκυρας πάσχει από την έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού

Ίσως είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι ενός νοσοκομείου προειδοποιούν ότι τα χειρουργεία δε θα λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εργαλειοδοτών.
 Στην Κέρκυρα, με έγγραφο που αποκαλύπτει το protothema.gr, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι από την ερχόμενη εβδομάδα η απουσία του προσωπικού θα οδηγήσει σε «black out».
«Μετά από τις συνεδριάσεις του χειρουργικού τομέα και μέχρι σήμερα 3/1/12 λύση στο μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργαλειοδοτών χειρουργείου η διοίκηση του δεν έχει δώσει. Το χειρουργείο από Δευτέρα, 9/1/12 μπορεί να λειτουργήσει μόνο για επείγοντα περιστατικά των οποίων η ζωή κρίνεται άμεσα. Παρακαλείται η διοίκηση, όπως προέβη σε άμεση λύση του ανωτέρου προβλήματος», αναφέρει το σχετικό έγγαρφο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε κάθε χειρουργικό τραπέζι είναι αναγκαίο να υπάρχει τουλάχιστον ένας εργαλειοδότης, αφού χωρίς αυτόν δε μπορεί να λειτουργήσει.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας άλλαξε κτίριο πριν από έναν σχεδόν χρόνο και μεταφέρθηκε σε έναν νεόκτιστο και υπερσύγχρονο χώρο. Ανέκαθεν, ο τομέας της Υγείας και ειδικά το νοσοκομείο αποτελούσαν «πληγή» για την κερκυραϊκή κοινωνία, όμως αυτή η φορά είναι η πρώτη που δε θα γίνονται τακτικά χειρουργεία στο νησί μέχρις ότου να βρεθεί λύση. Σχετικές πληροφορίες μετέδωσε και το τοπικό κανάλι Corfu Channel.
«Αδυνατούμε να λειτουργήσουμε τμήματα και κλινικές»
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του Γ.Ν.Κέρκυρας και Κ.Υ, κ. Ντίνα Ιωάννου, το νοσοκομείο δεν πάσχει τόσο από ιατρούς, όσο από νοσηλευτικό προσωπικό, και αν δεν αντικατασταθούν οι 50 επικουρικοί η σύμβαση των οποίων λήγει το Φεβρουάριο και το Μάρτιο, τότε το ίδρυμα κινδυνεύει να αντιμετωπίσει εξαιρετικά σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας.
Δεν είναι, εντούτοις, το μοναδικό πρόβλημα του νοσοκομείο, αφού στο κτίριο διατίθεται μεν μαγνητικός τομογράφος εδώ και ένα χρόνο, αλλά «σκουριάζει», αφού δεν υπάρχει εξειδικευμένος ακτινολόγος, για να μπορέσει να το θέσει σε λειτουργία. Ο μαστικός τομογράφος, επίσης, λειτουργεί μόνο κάθε Παρασκευή και στην καλύτερη δύο φορές μέσα στην εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Καθημερινά, λόγω των ελλείψεων, στέλνουμε ασθενείς μας σε άλλα νοσοκομεία, όπως στα Ιωάννινα, για εξειδικευμένες θεραπείες, γιατί δεν έχουμε ούτε ογκολογική κλινική, ούτε αιμοδυναμικό τμήμα, αλλά ούτε νεογνολογικό τμήμα που αυτό σημαίνει ότι δε μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρά περιστατικά και να βοηθήσουμε νεογέννητα που έχουν ανάγκη περαιτέρω περίθαλψης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν από τέσσερα χρόνια, εξαιτίας αυτής της έλλειψης, πέθαναν τρία νεογνά», λέει χαρακτηριστικά η κ. Ιαωάννου.

Ακόμη, το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν. Κέρκυρας και Κ.Υ. εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στο νέο σχεδιασμό του αρμόδιου Υπουργείου σύμφωνα με τον οποίο πρόκειται να καταργηθούν 21 κλίνες από τον οργανισμό του Νοσοκομείου, όπως αυτός τροποποιήθηκε το 2006.

«Αυτό που προκύπτει ως βέβαιο είναι ότι με την κατάργηση των 21 κλινών του μοναδικού Γενικού Νοσοκομείου στην Νησιωτική περιοχή της Κέρκυρας- Παξών και Διαποντίων Νησιών δεν θα υπάρξει καμία αναπτυξιακή, καμία βιώσιμη προοπτική για την απρόσκοπτη λειτουργία του. Αντιθέτως, καθημερινά βλέπουμε να υποβαθμίζονται ήδη οι υπάρχουσες λειτουργίες και παροχές του», τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Μεγάλο το πρόβλημα και στα διαπόντια νησιά

Παράλληλα, μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα διαπόντια νησιά, τα οποία έχουν μείνει χωρίς αγροτικό ιατρό, αφού έληξε η θητεία του και λόγω της γραφειοκρατίας δεν έχει σταλεί νέος. Έτσι για την ώρα εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Οι διαδικασίες προβλέπουν ότι για να προσληφθεί νέος αγροτικός ιατρός, θα πρέπει απαραιτήτως πρώτα να έχει λήξει η σύμβαση του προηγούμενου και, μετά, υποχρεωτικά ο νέος αγροτικός να υπηρετήσει έναν τουλάχιστον μήνα εντός του νοσοκομείου για εκπαίδευση.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου