Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Σε 12μηνη εφεδρεία, με το 60% των αποδοχών

Σε καθεστώς «εφεδρείας» για 12 μήνες θα εντάσσονται οι εργαζόμενοι των καταργούμενων φορέων και υπηρεσιών, μόνο που αυτήν τη φορά, μετά τη λήξη του 12μηνου, όπου θα λαμβάνουν αποζημίωση το 60% του βασικού μισθού τους, θα απολύονται.


Μετά το φιάσκο της εφαρμογής της εφεδρείας, οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν επιφυλακτικοί με τη διατήρηση του καθεστώτος. Υστερα από πιέσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δέχτηκαν να διατηρηθεί το μέτρο, προκειμένου να μην οδηγηθούν αμέσως στην ανεργία όσοι απολυθούν από το Δημόσιο.

Οσοι μόνιμοι ή αορίστου χρόνου υπάλληλοι θέλουν μέχρι και 2 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν, θα εντάσσονται στο καθεστώς της προσυνταξιοδοτικής εφεδρείας, δηλαδή θα αποζημιώνονται μέχρι να συνταξιοδοτηθούν με το 60% του βασικού μισθού που ελάμβαναν. Παράλληλα θα συντάσσονται από το ΑΣΕΠ οι πίνακες κατάταξης των «εφέδρων» με βάση τα κριτήρια που έχουν προσδιοριστεί.

Θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να μετατάσσονται «έφεδροι» σε μόνιμες θέσεις του Δημοσίου, αφού αυτομάτως θα θεωρούνται ως νέα πρόσληψη, ενώ από την άλλη πλευρά έχουν καταργηθεί όλες οι κενές οργανικές θέσεις που θα μπορούσαν να τους υποδεχτούν.

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι πιθανότητα μετάταξης θα υπάρχει μόνο για εξειδικευμένα στελέχη που έχουν τεθεί σε εφεδρεία, ενώ θεωρείται αδύνατη η μετάταξη «εφέδρων» Υποχρεωτικής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στον βαθμό που τελικά πραγματοποιηθούν μετακινήσεις εφέδρων στο Δημόσιο οι μετατάξεις θα πραγματοποιούνται ανά την επικράτεια, όπου υπάρχουν ανάγκες προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο της εφεδρείας, μόνο το 10% των προσλήψεων κάθε έτους μπορεί να καλυφθεί με μετατάξεις εφέδρων. Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν, όμως, ότι για το 2012 υπάρχει πιθανότητα να αποφασιστεί πάγωμα των προσλήψεων.

Δημόσιοι υπάλληλοι
Αξιολόγηση από ιδιώτες με συνεντεύξεις και γραπτές εξετάσεις

Από ιδιωτικές εταιρείες θα γίνεται τελικά η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων κριτηρίων, και συνέντευξη μαζί με γραπτό τεστ, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Οι αξιολογητές των εταιρειών θα εισηγούνται ποιοι υπάλληλοι βαθμολογούνται θετικά και πρέπει να παραμείνουν στις υπηρεσίες τους και ποιοι «κόβονται» μετά τη βαθμολόγηση του συνόλου των κριτηρίων που θα αποφασιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού αξιολόγησης ο οποίος δεν θα δημιουργεί αμφισβητήσεις και δεν θα αφήνει υπόνοιες ότι θα γίνουν «κομματικές» επιλογές, όπως επανειλημμένως έχει υπογραμμίσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν προκηρυχθεί διεθνής διαγωνισμός προκειμένου να αναλάβει το έργο της αξιολόγησης των υπαλλήλων μία εταιρεία, τότε υπάρχει περίπτωση να οριστεί ο ανάδοχος ακόμα και μετά έναν χρόνο.

Με στόχο να επισπευσθούν οι διαδικασίες, χωρίς όμως να γίνουν «εκπτώσεις» στην εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων από ανεξάρτητους αξιολογητές, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχεδιάζει να αναθέσει το έργο της αξιολόγησης σε διεθνή αναγνωρισμένο οργανισμό (γαλλικό κράτος ή στον ΟΟΣΑ). Με τη σειρά του, ο ανάδοχος του έργου θα αναθέσει την αξιολόγηση σε ιδιωτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης του προσωπικού που επεξεργάζεται το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τα οποία θα οριστικοποιηθούν με τη συμμετοχή των Γάλλων εμπειρογνωμόνων, είναι η «ζωντανή αξιολόγηση» που περιλαμβάνει συνέντευξη με τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εταιρειών καθώς και τη συμπλήρωση ενός τεστ γνώσεων.

Οι αξιολογητές μετά την εκτίμηση του συνόλου των κριτηρίων θα παραδίδουν την εισήγησή τους για το μέλλον του εργαζομένου. Οπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τη διαδικασία της αξιολόγησης των υπαλλήλων δεν θα μπορούσαν να την «τρέξουν» οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές του Δημοσίου, αφού θα δημιουργούσε σημαντικές αντιδράσεις η διεξαγωγή των συνεντεύξεων από τα ίδια τα στελέχη του Δημόσιου.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Οριστικοποιούνται τα κριτήρια

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σε συνεργασία με τους Γάλλους εμπειρογνώμονες τα κριτήρια αξιολόγησης υπηρεσιακών δομών και υπαλλήλων, που θα εφαρμοστούν άμεσα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου