Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Χάος στην Υγεία, με τον ΕΟΠΥΥ στα πρόθυρα κατάρρευσης

Το πιο πιεστικό ίσως από τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση είναι το χάος στην Υγεία. Το ζήτημα είναι πιο κρίσιμο σ' αυτήν τη φάση ίσως και από το ζήτημα της οικονομίας, αφού ο ΕΟΠΥΥ τελεί υπό κατάρρευση, τα νοσοκομεία ξεμένουν από υλικά, το ΕΣΥ ψυχορραγεί, ενώ νέες συγκρούσεις αναμένεται να υπάρξουν με φαρμακοποιούς, προμηθευτές και με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Παράλληλα, ο νέος υπουργός θα πρέπει από την πρώτη κιόλας μέρα στο υπουργείο να ενημερωθεί για τη φαρμακευτική δαπάνη, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο της τρόικας και αντί να περιορίζεται, σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας, εμφανίζει ανοδική τάση. Σημειώνεται πως οι τροϊκανοί θα έρθουν σε λίγες μέρες στη χώρα μας και θα ζητήσουν από το υπουργείο Υγείας να δείξει το έργο που έχει συντελεστεί το τελευταίο διάστημα για τη μείωση των δαπανών της Υγείας.
Επίσης, ο νέος υπουργός θα επιχειρήσει να βάλει μία τάξη στο ΕΣΥ. Για να το καταφέρει όμως αυτό, πρέπει να βρει κονδύλια -κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο σε εποχή μνημονίου, αλλά όχι ακατόρθωτο, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τα μέλη της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας δεν μπορούν λόγω έλλειψης χρημάτων να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες τους.
Πολλές κλινικές κινδυνεύουν με λουκέτο, αφού το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκούν και δεν υπάρχουν υλικά. Μάλιστα κάποια νοσοκομεία έχουν φτάσει στο σημείο να «δανείζονται» αναλώσιμα από γειτονικά νοσοκομεία. Την ίδια ώρα σύνηθες είναι πλέον το φαινόμενο να καθυστερούν τα χειρουργεία και να περιμένουν οι ασθενείς σε λίστες αναμονής, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία αγοράζουν από την τσέπη τους γάζες, σύριγγες, βαμβάκι, χαρτιά καθαριότητας ακόμη και φάρμακα.
Οι προμηθευτές
Αν η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν επέμβει άμεσα, η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας αναμένεται να χειροτερεύσει περαιτέρω. Ηδη οι προμηθευτές ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, ορθοπεδικών υλικών, τεχνητού νεφρού και αναλώσιμων υλικών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και προειδοποιούν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών ότι θα κλείσουν τη στρόφιγγα τροφοδοσίας, αν δεν υπάρξει μέριμνα για τη συνεπή και εμπρόθεσμη εξόφληση των τιμολογίων τους.
Οι προμηθευτές αναφέρουν ότι αν δεν πληρωθούν τις παλαιές οφειλές του ΕΣΥ, που ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ, πολλές εταιρίες δεν θα μπορούν να καλύπτουν όχι μόνο τις βασικές ανάγκες των νοσοκομείων, αλλά και τις δικές τους υποχρεώσεις.
Παράλληλα, σε αναβρασμό βρίσκονται οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι ζητούν τις παλαιές οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων -προ ένταξής τους στον ΕΟΠΥΥ-, ενώ συναντήσεις με τη νέα ηγεσία του υπουργείου θα ζητήσουν επίσης οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι νοσηλευτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις προσωπικού. Απέναντι από το επιτελείο του υπουργείου Υγείας θα βρεθούν επίσης σύλλογοι ασθενών με σοβαρά νοσήματα που δεν αντέχουν άλλο οικονομικά να πληρώνουν από την τσέπη τους μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου