Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ...Αδειάζουν από νοσηλευτές






Στα τεράστια κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία έρχονται να προστεθούν οι ραγδαίες συνταξιοδοτήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται ούτε η στοιχειώδης λειτουργία τους τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα της συγκυβέρνησης η «ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» απέναντι στους δανειστές.
Ομως αυτές οι δεσμεύσεις, που αποτέλεσαν την προέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής της τελευταίας εικοσαετίας, έρχονται να προσθέσουν τις κενές θέσεις των συνταξιοδοτούμενων στις 15.000-20.000 κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς των νοσοκομείων του 1980! Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, απ' το 2009 αποχώρησαν απ' τα δημόσια νοσοκομεία 8.360 νοσηλευτές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνταξιοδοτήθηκαν. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2005 το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 13.703 άτομα ή 31,6%. Δηλαδή άδειασε μία στις τρεις θέσεις των υπηρετούντων νοσηλευτών.«Προκύπτει ότι τα επίπεδα στελέχωσης παραπέμπουν σε εκείνα της δεκαετίας του 1990(!) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νοσηλευτικών κλινών από τότε έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 35%» σημειώνει η ΠΑΣΟΝΟΠ.
Συγκεκριμένα, το 2012 υπηρετούν 862 Νοσηλευτές ΠΕ (ήτοι 248 λιγότεροι σε σχέση με το 2009), 16.298 ΤΕ(2.217 λιγότεροι), 14.183 ΔΕ (2.968 λιγότεροι) και 640 ΥΕ (489 λιγότεροι).


ΠΗΓΗ




14 σχόλια:

  1. Οι ''τεράστιες ελλείψεις ''όπως κάθε φορά που αναφέρεστε στο θέμα των θέσεων νοσηλευτών ,η υπερβολή που εμπεριέχει ,με κάνει να προβληματίζομαι ιδαίτερα και καλό είναι να προβληματιζόμαστε όλοι για την αξιοπιστία αυτών των πραγμάτων.
    Οι ''ελλείψεις ''κατά ένα μεγάλο μέρος τους ,είναι τεχνητές,καθώς μεγάλο μέρος των νοσηλευτών εργάζονται σε χώρους που υπολειτουργούν ,χωρίς να καλύπτονται και να καλύπτουν πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.(με νούμερα )
    Άρα με το κλείσιμο κλινικών και τις συγχωνεύσεις και τον περιορισμό των οργανικών θέσεων όπως επίσης και με την αξιολόγηση του προσωπικού ,θα ξεκαθαρίσει η κατάσταση και η ....''καραμέλα'' της ...έλλειψης νοσηλευτών που προτάσσεται παντού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα νοσοκομεία δεν είναι υποστελεχωμένα απο νοσηλευτικό προσωπικό.
    Είναι το προσωπικό που δεν είναι κατανεμημένο σωστά απο τις διοικήσεις .
    το έχουν όλοι καταλάβει .
    Μπαίνεις σε κλινική με 37 κρεβάτια ,(και είναι άδεια τα 20 )
    και το προσωπικό που είναι χρεωμένο εκεί και πληρώνεται ..κάθεται στο μεγαλύτερο μέρος του.
    Μεγάλο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού δεν ,,χρειάζεται απλώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. σωστά και τα ράντζα τα έχουμε για φιγούρα....

      Διαγραφή
    2. Ίσως ο κύριος ( ανώνυμος) δεν έχει επισκεφτεί δημόσιο νοσοκομείο.

      Διαγραφή
  3. Και μην ξεχνάμε πόσοι δουλεύουν μόνο πρωινά και καθημερινές λες και είναι υπάλληλοι γραφείου,έτσι;Λογικό να υπάρχει έλλειψη όταν περιμένει η εκάστοτε προϊσταμένη να βγάλουν βάρδιες μόνο οι ΔΕ και οι συμβασιούχοι.Καιρός να σφίξουν μερικοί χαλαροί πισινοί...Πολύ το χαίρομαι από τη θέση του άνεργου που βρίσκομαι και του πολλάκις εκμεταλλευόμενου από κάθε σύμβαση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι λέτε ρε ελάτε σε ένα νοσοκομείο να δείτε σε τι συνθήκες δουλεύουμε. αλλά έρχεται ο κάθε καραγκιόζης και σε λέει και λαμόγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. συγγμωμη αλλα δεν το καταλαβα αυτο..σε ποια νοσοκομεια αναφερεσαι που κανουν βαρδιες μονο οι ΔΕ και οι συμβασιουχοι??????ελπιζω οχι στο ΑΧΕΠΑ.....αλλα θα μας τρελανεις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ολα τα επαρχιακά νοσοκομεία και μάλιστα και στα πανεπιστημιακά

      Διαγραφή
    2. μπα δεν το έχεις. στο ΠΑΓΝΗ ηράκλειο πάντως οι ΔΕ κάνουν τα προβλεπόμενα από το καθηκοντολόγιο και οι συμβασιούχοι δουλεύουν όπως όλοι.

      Διαγραφή
    3. μπα δεν το έχεις. στο ΠΑΓΝΗ οι ΔΕ κάνουν τα προβλεπόμενα από το καθηκοντολόγιο και οι συμβασιούχοι δουλεύουν όπως όλοι. α και παίρνουν τις υπερωρίες τους κανονικότατα στην ώρα τους. ( ΚΕΛΠΝΟ ).

      Διαγραφή
  6. Απάντηση σε όλους αυτούς που μιλούν για τους " τεμπέληδες " νοσηλευτές...
    http://autonominosileftikisyspeirosi.blogspot.gr/2011/09/e.html
    και ένα ακόμα..
    http://autonominosileftikisyspeirosi.blogspot.gr/2011/09/e.html
    Εύχομαι να μην βρεθεί κάποιος σε μια κλινική με 30 ασθενής και να υπάρχει μία νοσηλεύτρια-τής....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όχι,δεν αναφέρομαι στο ΑΧΕΠΑ.Αν είχες δουλέψει σε πολλά νοσοκομεία όπως κι εγώ,δε θ'αναρωτιόσουν τώρα.Άρα,δε φταις εσύ που δεν το πιστεύεις,είναι θέμα εμπειριών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κανένας νοσηλευτής δεν είναι ''τεμπέλης ΄.
    ΟΙ ελλείψεις νοσηλευτών υπάρχουν διότι δεν είναι σωστά κατανεμημένο και στελεχωμένο το εκάστοτε
    τμήμα του νοσοκομείου απο τις νοσηλευτικές διοικήσεις .Αυτό εξηγείται άλλωστε απο το γεγονός ότι οι διευθύνοντες των νοσηλευτικών υηρεσιών δεν γνωρίζουν απο διαχείριση και αξιολόγηση προσωπικού με όρους management .
    Επιπλέον σε κείνη την περίπτωση η διοίκηση θα γνώριζε πολύ καλά πόσο εάν ο νοσηλευτής ήταν ΜΟΝΟ στον ρόλο του και όχι στον ρόλο διοικητικού υπαλλήλου ή βοηθητικού και παραιατρικού προσωπικού ΔΕΝ θα υπήρχε τέτοιου είδους έλλειψη που κατα καιρούς αναφέρεστε..Είναι απολύτως ξεκάθαρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή