Τρίτη 4 Μαΐου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 04/05/2010

Απάντηση των νοσηλευτών για τις χημειοθεραπείες
04/05/10

Υπεραμύνονται της απόφασής τους να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα οι 21 νοσηλευτές του Παθολογικού Τομέα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη ζητώντας την αναστολή της μεταφοράς της μονάδας χημειοθεραπείας, επικαλούμενοι λόγους επικινδυνότητας για την υγεία τόσο των ίδιων όσο και των ασθενών του Ιδρύματος.

Οι νοσηλευτές τονίζουν, απαντώντας στην επίθεση που δέχτηκαν από τον υπεύθυνο γιατρό κ. Μαλλά, πως η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων γίνεται κάτω από ακατάλληλες συνθήκες και όχι στον ειδικό θάλαμο, σημειώνοντας πως τα φάρμακα αυτά είναι μεγάλης τοξικότητας και άρα επικίνδυνα.

Παράλληλα υπογραμμίζουν πως δεν στρέφονται κατά των καρκινοπαθών, αφού όπως λένε και οι ίδιοι έχουν δικούς τους ανθρώπους που ασθενούν, ή έχουν ασθενήσει οι ίδιοι, τονίζουν όμως ότι
 ζητούμενο είναι η εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους νοσηλευτές.

Αναφερόμενοι στα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τονίζουν: «δε ζητούμε τη διακοπή των χημειοθεραπειών στο Νοσοκομείο αλλά, την αναστολή εκτέλεσης της εντολής μεταφοράς του τμήματος στον Παθολογικό τομέα, και όχι στην Παθολογική κλινική όπως εντέχνως κυκλοφόρησε στον τύπο από τη Διοίκηση και τον κ. Μαλλά, εάν δεν τηρηθούν όλα όσα προβλέπει ο νόμος, καθώς και οι κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών. Άρα, οποιαδήποτε διακοπή της λειτουργίας της μονάδας Χημειοθεραπειών (μιας μονάδας φάντασμα, μιας και δεν φαίνεται πουθενά στον οργανισμό του Νοσοκομείου) θα είναι απόφαση του κ. Μαλλά και της Διοίκησης και η ευθύνη θα βαρύνει μόνο τους ίδιους και κανέναν άλλον.

Επίσης σας γνωστοποιούμε ότι στην Ελληνική Δικαιοσύνη την οποία και εμπιστευόμαστε απόλυτα, δεν προσέφυγε ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ε.Σ.Υ. Ν. Ρεθύμνου ο οποίος απ’ότι γνωρίζουμε είναι μαζί μας και στηρίζει την προσπάθειά μας, αλλά, εμείς οι 21 «κοινωνικά ανάλγητοι, τεμπέληδες, με μικροκομματικά συμφέροντα, της Παθολογικής κλινικής» (κατά τις δηλώσεις του κ. Μαλλά, του κ. Μοσχοβάκη, του κ. Μαρκάκη και του κ. Μικρούλη)».

Δηλώνουν, δε, πως κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα μετά απο επικοινωνία που είχαν με τον Διοικητή του Νοσοκομείου εγγράφως, καθώς και μετά από συνάντηση που είχαν μαζί του στις 21 Απριλίου. «Πήραμε τη διαβεβαίωση ότι έστω και παράτυπα, δηλαδή έστω και αν δεν τηρηθεί ο νόμος και οι κατευθυντήριες οδηγίες των ειδικών για τη λειτουργία, στελέχωση οργάνωση της Μονάδας Χημειοθεραπείας, καθώς και οι κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό και τους πολίτες, αυτός θα προχωρήσει στη μεταφορά του τμήματος, διότι δεν θέλει να μειωθούν οι δραστηριότητες του Νοσοκομείου. Άρα ο κ. Μοσχοβάκης ήταν ενήμερος για το πρόβλημα και δεν το έμαθε αιφνιδιαστικά από το δικαστικό κλητήρα.

Παράλληλα, σε ερώτηση συναδέλφου προς τον νέο Διοικητή του Νοσοκομείου, γιατί η Διοίκηση προβαίνει σε μετακίνηση της Μονάδας Χημειοθεραπείας στον Παθολογικό τομέα, στο δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου, εφόσον στον κ. Μαλλά έχει ανατεθεί η Διεύθυνση της Παθολογικής κλινικής προσωρινά, και η προκήρυξη της θέσης του Διευθυντή δεν έχει γίνει, και προφανέστατα υπάρχει η πιθανότητα να καταλάβει τη θέση κάποιος άλλος με περισσότερα προσόντα (ή έχει ήδη κανονιστεί και αυτό;), τι θα κάνει η διοίκηση, θα ξανακατεβάσει τη Μονάδα Χημειοθεραπείας στο Τμήμα Επειγόντων, ο νέος Διοικητής ο οποίος παρεμπιπτόντως, έκρινε ότι χρήζουμε ψυχιατρικής εκτίμησης (δηλώσεις μέσω τηλεφώνου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΝΕΑΤV) ευθαρσώς απάντησε ότι ναι θα τις ξανακατεβάσουμε κάτω. Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς, ότι μετά από αυτό η προσφυγή μας στην Ελληνική Δικαιοσύνη την οποία όπως προαναφέραμε εμπιστευόμαστε απόλυτα, ήταν μονόδρομος».

Παράλληλα αναφέρονται στα όσα είπε ο κ. Μαλλάς σε συνέντευξη τύπου που έκανε λόγο για συντεχνιακά συμφέροντα, τονίζοντας πως «αν σταθεί κανείς σε ότι προαναφέραμε παραπάνω σχετικά με τη συνομιλία που είχαμε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου, μάλλον κάποιων άλλων τη συντεχνία φανερώνουν, και όσα συγχαρητήρια και να δίνουν ο ένας στον άλλον μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, όσα κροκοδείλια δάκρυα και να χύσουν, προκειμένου να πείσουν ότι νοιάζονται για τους ασθενείς, δεν φτάνουν, γιατί η κατάντια του Νοσοκομείου Ρεθύμνου είναι εδώ και θα τους διαψεύσει».

Ποιοι είναι όμως οι 21 του Παθολογικού Τομέα; Είναι όσοι, όπως λένε, έχουν απομείνει από το Νοσηλευτικό προσωπικό του Τομέα «ο οποίος απαρτίζεται από την Παθολογική κλινική, την Καρδιολογική κλινική την Πνευμονολογική κλινική, και κάποιες κλίνες που χρησιμοποιούνται για να νοσηλεύονται Νευρολογικά, Νεφρολογικά, Δερματολογικά περιστατικά κτλ. πλην της παιδιατρικής η οποία ανήκει στον τομέα αλλά βρίσκεται σε άλλο χώρο και έχει δικό της Νοσηλευτικό προσωπικό.

Είμαστε αυτοί που επί 10 και πλέον χρόνια αγόγγυστα, έχουμε προτάξει το ανάστημά μας, επωμιζόμενοι πολλαπλάσια και αλλότρια πολλές φορές, καθήκοντα προκειμένου κάποιοι από εμάς να στελεχώσουν τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, τη Μονάδα Χημειοθεραπείας, και άλλα πολλά τμήματα που αν τα απαριθμήσουμε θα δείτε ότι το μισό Νοσοκομείο δεν προβλέπεται από τον υπάρχοντα οργανισμό, άρα δεν προβλέπεται και το ανάλογο προσωπικό, προκειμένου το Ρέθυμνο να έχει τη δική του Εντατική, Μ.Τ.Ν. κτλ. Με εξαίρεση δε, την Ιατρική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, που παραδόξως, ενώ όλα τα παραπάνω δεν προβλέπονται από τον οργανισμό, έχουν προσληφθεί οι γιατροί των ανάλογων ειδικοτήτων, ίσως όχι όλοι όσοι θα ήταν επιθυμητό, αλλά οι περισσότεροι. Σύμφωνα με τα παραπάνω, το τελευταίο που θα περίμενε να μας καταλογίσουν είναι η
τεμπελιά».

"Χρειάζεται ειδικός χειρισμός"

Για ακατάλληλες συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων και την επικινδυνότητα λόγο τοξικότητας κάνουν λόγο οι νοσηλευτές.

«Όλοι πρέπει να μάθουν ότι τα κυτταροστατικά είναι φάρμακα πολύ μεγάλης τοξικότητας τα οποία αποβάλλονται κατά 80% με την αναπνοή, τον έμμετο, τον ιδρώτα τα ούρα και τα κόπρανα του ασθενούς, τα τρία τελευταία δε, αποτελούν τοξικά απόβλητα και χρειάζονται ειδικό χειρισμό προκειμένου να μην μολύνουν το περιβάλλον. Αυτή τη στιγμή στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου αυτό είναι πολυτέλεια και καμιά καθαρίστρια ή οποιοδήποτε άλλο άτομο δεν έχει εκπαιδευτεί γι’ αυτό το σκοπό. Τα κλινοσκεπάσματα καθώς και τα ρούχα των χημειοθεραπευόμενων πρέπει να πλένονται με ειδικό τρόπο χωριστά από όλα τα υπόλοιπα και στη συνέχεια μαζί με τα υπόλοιπα προκειμένου να καθαριστούν πλήρως από τα κυτταροστατικά και να χρησιμοποιηθούν ξανά, αυτό και αν είναι πολυτέλεια για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου...

Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνονται η διάλυση και η χορήγηση των κυτταροστατικών είναι ακατάλληλες και αυτό γιατί ο χώρος που διαλύονται και χορηγούνται δεν είναι ο προβλεπόμενος με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες που χρειάζονται, και ο θάλαμος νηματικής ροής καθίσταται ανενεργός παρόλο που πράγματι είναι τελευταίας τεχνολογίας. Άραγε ποιός καρκινοπαθής θα ήθελε, οι άνθρωποι που τον βοηθούν, να κινδυνεύσουν ή και να πάθουν το ίδιο προκειμένου ο ίδιος να γλιτώσει την ταλαιπωρία του ταξιδιού προς το Ηράκλειο; Τόλμησε κανείς να πει σε όλους τους Ρεθυμνιώτες ότι όσο περίμεναν στα Επείγοντα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου ίσως εισέπνευσαν σταγονίδια κυτταροστατικών ή εκτέθηκαν σε επιφάνειες που είχαν επιμολυνθεί με κυτταροστατικά ; ΚΑΝΕΙΣ !!!!!! Τους βαρεθήκαμε», τονίζουν.

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,35560,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου