Τρίτη 4 Μαΐου 2010

"ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ"ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ 04/05/2010

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
«Νοσοκομείο αναφοράς» στο Ρέθυμνο
Μέσω συστήματος online θα ελέγχεται η λειτουργία του
Τρίτη, 04 Μαΐου 2010 - Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΥΝΟΛΑΚΗ
Στην εποχή του ίντερνετ και της ηλεκτρονικής οργάνωσης, φιλοδοξεί να περάσει το νοσοκομείου Ρεθύμνου μέχρι το τέλος του 2010. Το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σκοπεύει να εντάξει νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται «νοσοκομεία αναφοράς» και σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ένα από τα τρία πρώτα που θα κάνουν «ποδαρικό» στο εγχείρημα. Τα άλλα δυο που αυτή την περίοδο προετοιμάζονται για να μετατραπούν σε «νοσοκομεία αναφοράς» είναι των Αγίων Αναργύρων και της Λαμίας. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει τη «σύνδεση» όλων των τμημάτων του νοσοκομείου μέσω ενός ειδικού ηλεκτρονικού συστήματος στο οποίο
 θα καταγράφονται με κάθε λεπτομέρεια οι εξετάσεις, τα φάρμακα και τα υγειονομικά υλικά που χορηγούνται σε ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους ασθενείς, στη διάρκεια μιας έκτακτης επίσκεψης τους ή ενός προγραμματισμένου ραντεβού.

Παράλληλα, τα «νοσοκομεία αναφοράς» θεωρητικά θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν πιο οργανωμένα, ενώ και το προσωπικό θα αξιοποιηθεί καλύτερα. Κι αυτό διότι μέσω του συστήματος ο γιατρός, ο νοσηλευτής ή τα μέλη του διοικητικού προσωπικού θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποιο τμήμα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη εξυπηρέτησης. Επίσης, η επικοινωνία που θα έχουν μεταξύ τους τα τμήματα θα τους προσφέρει την άνεση της πληροφορίας, ώστε αν κάποιος δεν γνωρίζει κάτι να μπορεί άμεσα να το μάθει προκειμένου να συνεχίσει μια εργασία.

Κάτι ακόμα που εξασφαλίζεται μέσω του online συστήματος είναι ο έλεγχος λειτουργίας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της χώρας από το υπουργείο Υγείας, ενώ από το διαδίκτυο πρόσβαση θα μπορούν να έχουν ανά πάσα ώρα και στιγμή τα υπόλοιπα νοσοκομεία που δουλεύουν με τον «παραδοσιακό» τρόπο, προκειμένου να βοηθηθούν ενδεχομένως σε κάποιους τομείς. Παρεμβάσεις, επισημάνσεις και παρατηρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν οι διοικητές των νοσοκομείων και οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων, στις αρμοδιότητες των οποίων θα είναι ο καθημερινός έλεγχος της λειτουργίας του προσωπικού, αλλά και του ιδρύματος γενικότερα.



Πως θα εφαρμοστεί στο νοσοκομείου Ρεθύμνου το νέο σύστημα


Όσον αφορά το νοσοκομείου Ρεθύμνου, φαίνεται πως καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να το εντάξει εξ αρχής στα «νοσοκομεία αναφοράς», παίζει το γεγονός ότι ο νέος διοικητής κ. Γιώργος Μοσχοβάκης είναι πολύ καλός γνώστης των συστημάτων πληροφορικής και μπορεί να στηρίξει αυτή την προσπάθεια. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραλειφθεί το γεγονός ότι το νοσοκομείο Ρεθύμνου ταλανίζεται από πολλά και σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια, τα οποία αυτή τη στιγμή καθιστούν τη λειτουργία του οριακή. Το ερώτημα, λοιπόν, που γεννάται είναι πως ένα ίδρυμα με σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και με ένα προσωπικό που έχει μάθει να δουλεύει εδώ και πολλά χρόνια με έναν συγκεκριμένο τρόπο, θα αναθεωρήσει και θα μπορέσει να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα. Ήδη, μάλιστα, οι πληροφορίες μας λένε πως γιατροί του νοσοκομείου Ρεθύμνου που έχουν πληροφορηθεί τα περί νέας εποχής, είναι αντίθετοι και εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για την εφαρμογή του σχεδίου.

Πάντως, όπως μας έλεγε κάποιος που γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου: «Είναι καιρός να φύγουμε από τα χειρόγραφα χαρτάκια και να οργανωθούμε. Υπάρχουν ασθενείς που μπαίνουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου για διάφορες εξετάσεις, που τους χορηγούνται φάρμακα ή υγειονομικά υλικά τα οποία είναι εκτός νοσηλίου και φεύγουν χωρίς να πληρώσουν τίποτα ή πληρώνουν ελάχιστα. Αυτό οφείλεται στη λάθος νοοτροπία με την οποία έχουν μάθει να δουλεύουν ορισμένοι. Εδώ, συνήθως φτάνει πρώτα ο ασθενής στο γραφείο κίνησης και μετά από πολλές μέρες ο φάκελος του με τα έξοδα. Ποιος θα γυρίσει να πληρώσει τα έξτρα φάρμακα ή τις εξετάσεις μετά από ένα μήνα που θα ειδοποιηθεί; Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, υπάρχει τεράστια απώλεια εσόδων, η οποία τώρα δεν μπορεί να ελεγχθεί».

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι ενήμερος για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείου Ρεθύμνου και σύμφωνα με πληροφορίες το νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού μας αποτελεί «στοίχημα» για τον ίδιο, καθώς είναι μια από τις δυσκολότερες περιπτώσεις, στην οποία αν το εγχείρημα επιτύχει τότε θα ανοίξει ο δρόμος για να μετατραπούν και άλλα σε «νοσοκομεία αναφοράς». Στα θετικά για το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι ότι δεν απαιτούνται πολλά χρήματα για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος, καθώς ο πληροφοριακός εξοπλισμός υπάρχει και οι προσθήκες που χρειάζονται είναι λίγες. Εκείνο που σίγουρα θα χρειαστεί είναι η επιπλέον ενίσχυση από ανθρώπινο δυναμικό του υπουργείου, το οποίο θα συνδράμει στην ομαλή μετάβαση από την παλιά στη νέα εποχή. Άλλωστε, οι πρώτες μέρες προσαρμογής σε ένα νέο σύστημα είναι δύσκολες και επιβάλλεται να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα λύνουν προβλήματα και θα «ξεμπλοκάρουν διαδικασίες».

http://www.rethnea.gr/news/index.php?mact=News,cntnt01,detail,0&cntnt01articleid=11013&cntnt01origid=56&cntnt01returnid=39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου