Τρίτη 18 Μαΐου 2010

ΥΠΟΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ 18/05/2010

"Υπομονή" της Ένωσης Γιατρών μέχρι το τέλος Μαΐου για τις υπουργικές δεσμεύσεις
18/05/10

Ένα βήμα πίσω κάνουν οι ειδικευμένοι νοσοκομειακοί γιατροί που αποφάσισαν να μην υλοποιήσουν την εξαγγελία για παύση των εφημεριών λόγω της μη καταβολής δεδουλευμένης υπερωριακής εργασίας, δίνοντας περιθώριο μέχρι το τέλος του μήνα στο υπουργείο να τηρήσει τις δεσμεύσεις για την πληρωμή τους.





Αν αυτό δεν γίνει, τότε απειλούν με επίσχεση εργασίας από τον Ιούνιο με κύριο αίτημα όχι μόνο την εξασφάλιση των αμοιβών τους αλλά τη διαφύλαξη της καθολικής, δημόσιας και δωρεάν περίθαλψης, όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει.

Από την άλλη πλευρά οι ειδικευόμενοι που έχουν αποφασίσει να μην εφημερεύουν πέραν των νόμιμων ορίων και έλαβαν χθες εντολή από τη διοίκηση – όπως και οι ειδικευμένοι - να καλύψουν τις εφημερίες που απαιτούνται για να λειτουργεί με ασφάλεια το νοσοκομείο, απειλούν τη Διοίκηση με ασφαλιστικά μέτρα και κάθε άλλη ενέργεια σύμφωνη με το νόμο, εφόσον υποχρεώθηκαν σε εφημερία, ενώ ήδη έχουν ενημερώσει τον εισαγγελέα για την κατάσταση.

Από την πλευρά του πάντως ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Όθωνας μιλώντας σχετικά με το θέμα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, υποστήριξε ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αύξησης των κονδυλίων για το τελευταίο τρίμηνο εφημεριών – ζητώντας εξορθολογισμό δαπανών ωστόσο – και τόνισε, όπως γράφαμε προ ημερών, πως τον Ιούνιο θα εξεταστεί η συνολική αλλαγή του συστήματος των εφημεριών.

Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ μετά τη χθεσινή Γενική Συνέλευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων τονίζεται:
«Αναδείξαμε το πρόβλημα της ελλιπούς στελέχωσης του Νοσοκομείου και των ΚΥ, αφού για να τηρηθούν τα νόμιμα όρια εβδομαδιαίας υπερωριακής εργασίας και οι προδιαγραφές ασφαλείας για το ιατρικό έργο, θα έπρεπε να υπηρετούν διπλάσιοι περίπου γιατροί. Ταυτόχρονα δηλώσαμε με σαφήνεια τη μη συναίνεσή μας στη διαιώνιση του σημερινού παράνομου και εξοντωτικού καθεστώτος εφημερίας, στο βαθμό που η Πολιτεία δεν τηρεί τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της έναντι των νοσοκομειακών γιατρών και καταστρατηγεί μονομερώς την Κλαδική Συμφωνία Υπουργείου Υγείας-ΟΕΝΓΕ και το νόμο 3754/2009.

Μετά την κοινοποίηση της απόφασής μας αυτής, υπήρξε αλλαγή στάσης από την πλευρά του Διοικητή του Νοσοκομείου. Ο κ. Μοσχοβάκης απέσυρε την αρχική του απαίτηση για περικοπή του προγράμματος εφημεριών κατά 60.000 ευρώ μηνιαίως και με παρέμβασή του στο Υπουργείο Υγείας ζήτησε τη συμπληρωματική επιχορήγηση με το ποσό που χρειάζεται για να υλοποιηθεί το σημερινό πρόγραμμα που εισηγείται το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου και η Ιατρική Υπηρεσία. Ταυτόχρονα, ο κ. Διοικητής από κοινού με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Όθωνα, μας μετέφεραν τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου για την πλήρη αποζημίωση και των εφημεριών του Μαρτίου, παράλληλα με την πρόθεση της Υπουργού Υγείας να συζητήσει με την ΟΕΝΓΕ μια συνολική ρύθμιση του εφημεριακού ζητήματος και της κλαδικής συμφωνίας. Τέλος, ο Διοικητής του Νοσοκομείου μας κοινοποίησε έγγραφη εντολή προς όλο το ιατρικό προσωπικό να πραγματοποιήσουμε τις εφημερίες που απαιτούνται για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου και των ΚΥ.

H Γ.Σ. θεωρεί καταρχήν ότι είναι απαράδεκτο να εξαναγκάζονται οι γιατροί να εργαστούν υπό το κράτος «διοικητικής εντολής», δηλαδή μιας άτυπης «πολιτικής επιστράτευσης», και ότι την αποκλειστική ευθύνη γι’ αυτό την έχει το Υπουργείο Υγείας που άφησε τα πράγματα να οδηγηθούν στο σημερινό αδιέξοδο. Αυτές δεν είναι συνθήκες εύρυθμης λειτουργίας μιας Υπηρεσίας ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο και αποδεικνύουν την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να περικόψουν δραστικά, στο όνομα της δημοσιονομικής «πειθαρχίας» και του «εξορθολογισμού» των δαπανών, πόρους (υλικούς και ανθρώπινους) εντελώς αναγκαίους για τη στήριξη του σημερινού «ετοιμόρροπου» ΕΣΥ, που διατηρεί ακόμα ένα αξιοπρεπές επίπεδο υπηρεσιών χάρις στο φιλότιμο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων.

Παρά τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών του Ρεθύμνου γι’ αυτήν την προσβλητική μεταχείριση του κλάδου από την Πολιτεία, κρίναμε ότι δεν μπορούμε στη σημερινή συγκυρία να αφήσουμε χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς ένα ολόκληρο Νομό και γι’ αυτό συνεχίζουμε να υλοποιούμε κανονικά το πρόγραμμα εφημεριών. Οι γιατροί έχουν δείξει επανειλημμένα την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα θέματα της Υγείας των πολιτών, σε αντίθεση με την αδιαφορία, την ανευθυνότητα και την κοινωνική αναλγησία των εκάστοτε κυβερνώντων.

(...)Δεν θα επιτρέψουμε στους «σωτήρες» της εθνικής οικονομίας να «ακρωτηριάσουν» το ΕΣΥ, συγχωνεύοντας ή καταργώντας κλινικές, τμήματα, Κέντρα Υγείας ή και ολόκληρα νοσοκομεία, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που βρέθηκαν υπό την «προστασία» του ΔΝΤ. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με κάθε τρόπο την αναβάθμιση του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, την αντιστροφή του κλίματος εγκατάλειψης και απαξίωσης που επικρατεί χρόνια τώρα στις υπηρεσίες Υγείας του Νομού. Δεν πρόκειται να αφήσουμε αβοήθητο, ειδικά στη σημερινή συγκυρία της κρίσης, της ανεργίας και της ανέχειας, κανένα συμπολίτη μας και θα πρωτοστατήσουμε σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης προς όσους θα βρεθούν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κοινωνική προστασία το επόμενο διάστημα» .

Ανακοίνωση ειδικευόμενων

Για πληθώρα υποσχέσεων από πλευράς υπουργείου που μετέφερε στους γιατρούς ο βουλευτής Μανώλης ΄Οθωνας, κάνει λόγο η Γενική Συνέλευση των ειδικευόμενων γιατρών. Στο μεταξύ τις προηγούμενες ημέρες λόγω της παύσης των εφημεριών, τμήματα όπως το μικροβιολογικό, το χειρουργικό και η παιδιατρική υπήρχαν δυσλειτουργίες, αφού είχαν εξαντληθεί οι τέσσερις νόμιμες εφημερίες ανά ειδικευόμενο. Από χθες ωστόσο «επιστρατεύθηκαν» με διοικητική εντολή.

Τονίζουν πως:
«Πέρα από την πληθώρα υποσχέσεων, δεν μας δόθηκε καμία εξήγηση γιατί δεν τηρήθηκαν οι αντίστοιχες υποσχέσεις που είχαμε λάβει προ μηνός και είμαστε ακόμα απλήρωτοι από τον Δεκέμβρη, ενώ σιωπή μυστηρίου κάλυψε την ερώτηση για το πώς θα γίνει αποπληρωμή των δεδουλευμένων ακόμα και αν τηρηθούν αυτές οι υποσχέσεις, δεδομένης της ύπαρξης της ευρωπαϊκής οδηγίας για απαγόρευση υπέρβασης των 52 ωρών ανά εβδομάδα και του σκοπέλου των επιθεωρητών του ελεγκτικού συνεδρίου, οι οποίοι θα πρέπει υπογράφοντας την απόδοση δεδουλευμένων πέραν των 4ρων εφημεριών ανά μήνα, να παραβούν το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο με δεδομένο και τον έλεγχο του Δ.Ν.Τ. που έχει επιβληθεί στη χώρα μας.

Αποφασίστηκε πως εάν, υπάρξει έγγραφη προσωπική εντολή σε κάποιον ειδικευόμενο για εφημέρευση καθ’ υπέρβαση του 52ωρου, να κινηθεί νομική διαδικασία για ασφαλιστικά μέτρα, προσωπικά ενάντια στον διοικητή ή σε όποιον αναλάβει την υπογραφή ενός τέτοιου εντέλεσθαι απέναντι σε ειδικευομένους, ώστε να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων, καθώς και η κίνηση ποινικών ευθυνών για υπέρβαση καθήκοντος και παράνομη εντολή εφημέρευσης ενάντια σε μη μόνιμο, εκπαιδευόμενο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει προσωπικό ασφαλείας, καθώς εκτός των προαναφερθέντων δεν είναι καν ειδικευμένο».

Μ. Όθωνας: "Εξετάζει το υπουργείο το επιπλέον κονδύλι, στα πλαίσια των δυνατοτήτων"

«Το θέμα της καταβολής των δεδουλευμένων εφημεριών για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουαριο και Μάρτιο έχει λυθεί οριστικά και είναι θέμα 1-2 εβδομάδων για την καταβολή των αντίστοιχων ποσών στους γιατρούς.
Παράλληλα, το υπουργείο θα ανακοινώσει ένα νέο σύστημα για τη λειτουργία των εφημεριών στα τέλη Ιουνίου μετά από μια συζήτηση με τις Ενώσεις των γιατρών πανελλαδικά. Όταν ανακοινωθεί θα αξιολογηθεί και θα κριθεί από τους γιατρούς και στη συνέχεια θα υπάρξει η εφαρμογή της», είπε χαρακτηριστικά χθες στους δημοσιογράφους ο κ. Όθωνας.

Όσον αφορά στις εφημερίες Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου σημείωσε πως «αν υπάρξει ένα αίτημα πρόσθετης χρηματοδότησης που κινείται στα πλαίσια της λογικής και των δυνατοτήτων, θα εξεταστεί θετικά από το υπουργείο».

Δηλαδή, όπως είπε, το νοσοκομείο έχει 240 χιλιάδες ευρώ το μήνα εγκεκριμένη πίστωση εφημεριών. Το πρόγραμμα έτσι όπως γίνεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο κοστίζει 300 χιλιάδες το μήνα. Για το πρώτο τρίμηνο υποστήριξε πως αυτά τα χρήματα έχουν υπογραφεί ότι θα δοθούν, είναι στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους και είναι θέμα ημερών να καταβληθούν στους γιατρούς.

Τους τρεις μήνες που απομένουν για πληρωμή μέχρι τον Ιούνιο που θα ανακοινωθεί το νέο σύστημα, ζητά το υπουργείο πρόγραμμα πρόσθετης χρηματοδότησης από τη διοίκηση και όπως τονίζει ο βουλευτής μπορεί να αυξηθεί το κονδύλι στα 280 χιλιάδες περίπου, «στο πλαίσιο του εξορθολογισμού για να υπάρξει προσαρμογή σε όλες τις δαπάνες».

Επίσης ο κ. Όθωνας επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν πραγματικά επιλύθηκε το πρόβλημα με την επέκταση, τονίζοντας ωστόσο πως η ΔΕΠΑΝΟΜ έχει καταφέρει να απεμπλέξει τον «νομικό και διοικητικό» γρίφο που είχε προκύψει όταν λόγω οφειλών 28 χιλιάδων ευρώ στον ανάδοχο του δόθηκε δυνατότητα διάλυσης.

«Ήδη έχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό από το ΕΣΠΑ και σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις από εθνικούς πόρους, ώστε να υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα που να μπορεί να υλοποηθεί άμεσα. Είναι όμως επιφυλακτικός μέχρι να έχουμε επίσημες αποφάσεις από το Δ.Σ. της ΔΕΠΑΝΟΜ και της υπογραφής της σχετικής συμβιβαστικής λύσης με τον ανάδοχο του έργου», είπε.


ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ

http://www.goodnet.gr/index.php?id=5,36030,0,0,1,0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου