Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Αμφισβητεί το πόρισμα της ΕΔΕ ο διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού του ΠΑΓΝΗ

Το πόρισμα και το περιεχόμενο της ΕΔΕ του καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλου, που ζητά να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες σε βάρος του για την απάτη με τα διατροφικά σκευάσματα στο ΙΚΑ Ηρακλείου, αμφισβητεί με επιστολή του ο διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος μεταξύ άλλων σημειώνει ότι ο τραπεζικός λογαριασμός του είναι στη διάθεση οποιουδήποτε αμφιβάλλει για την εντιμότητά του.



“Αλλα κατέθεσα κι άλλα γράφτηκαν στο πόρισμα”

Ο επίκουρος καθηγητής, στην επιστολή την οποία κοινοποιεί στον διοικητή του ΠΕΠΑΓΝΗ Νίκο Κοκκίνη, τον πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Οδυσσέα Ζώρα, τον καθηγητή Δημήτρη Γεωργόπουλο, τον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Ανδρέα Μαργιωρή και τον διευθυντή της διοικητικής υπηρεσίας Παναγιώτη Κονιδάκη, τονίζει ότι δεν γίνονταν συνταγογραφήσεις σε άγνωστους ασθενείς, όπως λανθασμένα αναφέρεται στο πόρισμα, αλλά σε ασθενείς που δεν μπορούσαν να προσέλθουν στο νοσοκομείο, αφού κατοικούν σε απομακρυσμένα μέρη της Κρήτης, αλλά είχε προηγηθεί μαζί τους τηλεφωνική επικοινωνία.

“Χρησιμοποιούσαν πολλοί γιατροί τη σφραγίδα μου”

Στην ίδια επιστολή, επισημαίνεται ακόμη, ότι για το συμπέρασμα του πορίσματος ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταγογραφήσεων για διατροφικά σκευάσματα από το Τμήμα του, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η σφραγίδα του ως διευθυντή, υπάρχει και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ελεύθερα από αγροτικούς γιατρούς, ειδικευόμενους και επιμελητές, ενώ τονίζει ότι είχε χαθεί δυο φορές από το γραφείο των ειδικευόμενων γιατρών.

Ζητά γραφολογική εξέταση

Ο διευθυντής του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος, σημειώνει ακόμη ότι η γραφολογική επιβεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του και ο διαχωρισμός των γνήσιων έναντι των πλαστών ή μέσω φωτοαντίγραφου αποδιδόμενων συνταγογραφήσεων για συμπληρώματα διατροφής, θα αποδείξει τον πραγματικό αριθμό των ασθενών, που το Τμήμα του προσπαθούσε να υποστηρίξει.

Αμφισβητεί τον μεγάλο αριθμό των συνταγογραφήσεων

Ο επίκουρος καθηγητής, αμφισβητεί ακόμη και τον αριθμό των συνταγογραφήσεων που καταγράφει το πόρισμα, σημειώνοντας ότι ήταν από 0-3 την ημέρα και όχι από 1-4 όπως σημειώνεται στην ΕΔΕ.

Η επιστολή καταλήγει με την επισήμανση ότι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί, είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε αμφιβάλλει για την εντιμότητά του.

Η επιστολή του διευθυντή ακτινοθεραπείας

Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς τα αρμόδια όργανα του νοσοκομείου είναι το εξής:

“Θεωρώ την παρούσα επιστολή απαραίτητη για λόγους ηθικής δεοντολογίας, επειδή αυτήν την περίοδο αμαυρώνεται το όνομά μου και η πορεία του Τμήματος Ακτινοθεραπείας το οποίο από το 1991 τιμά την Ιατρική στο Ηράκλειο και ευρίσκεται μακράν κάθε υπόνοιας για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Γνωρίζετε καλώς ότι υπήρξα πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης συστήματος γραμμικού επιταχυντή που χρηματοδοτήθηκε από το Γʼ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης το 2001, αξίας 1.010.000.000 δραχμών.

Αναφορικά με το πόρισμα της ΕΔΕ του καθηγητή Ιατρικής κ. Γεωργόπουλου που έλαβα σήμερα (5-1-2011) θα ήθελα να σας ενημερώσω τα κάτωθι. Από διετίας τα συμπληρώματα διατροφής εισήλθαν στην καθημερινή ιατρική πράξη των Ακτινοθεραπευτικών Τμημάτων στην Ελλάδα ως βοήθεια των καρκινοπαθών που υποβάλλονται σε ακτινο-χημειοθεραπεία (ΑΚΘ-ΧΜΘ), ανάλογα με τη συνήθη φαρμακευτική συνταγογράφηση, υποστηριζόμενα από ιατρικά συνέδρια και την αντίστοιχη βιβλιογραφία. Το Τμήμα Ακτινοθεραπείας στο Ηράκλειο εξυπηρετεί περί τους 100-120 ασθενείς ημερησίως, εκ των οποίων 5-15 σχεδιάζονται στους 2 εξομοιωτές (ενάρξεις), 80-100 υποβάλλονται σε ΑΚΘ, 10-20 σε ταυτόχρονη ΧΜΘ και 10-20 σε επανεξέταση. Ανέφερα στον κ. Γεωργόπουλο ότι σε 0-3 ασθενείς ήταν δυνατή η συντατογράφηση συμπληρωμάτων διατροφής συμπεριλαμβανομένων και των εξουσιοδοτήσεων ανά ημέρα, με δεδομένη την ωφέλεια που προέκυπτε (ασθενείς με αδυναμία σίτισης, διαρροϊκό σύνδρομο, περάτωση της ακτινοθεραπείας χωρίς επιζήμιες διακοπές) και του μεγάλου αριθμού ενάρξεων- επανεξετάσεων. Το τελευταίο αποδεικνύεται από τα αντίστοιχα βιβλία καταχώρησης των ασθενών για σχεδιασμό θεραπείας στους 2 εξομοιωτές (5-15 ενάρξεις-σχεδιασμοί) και το βιβλίο των νοσηλευτριών για επανεξετάσεις αίματος. Η αντίστοιχη συνταγογράφηση με φάρμακα ανέρχεται στο Τμήμα ΑΚΘ σε 20-40 συνταγές ανά ημέρα.

Πώς ήταν δυνατόν οι επιμελητές να γνωρίζουν ότι ο αριθμός των συνταγογραφήσεων-εξουσιοδοτήσεων ανήρχετο σε 1-4/ημέρα εφόσον ο μόνος που συνταγογραφούσε ήταν ο κ.... με 15 ασθενείς ανά έτος. Επιπροσθέτως ο αριθμός των ενάρξεων 3-5 ασθενείς/ημέρα προφανώς αντανακλά τους σχεδιασμούς στον παλαιό εξομοιωτή όπου συνήθως σχεδιάζει ο κ.... γεγονός που αποδεικνύεται από το αντίστοιχο βιβλίο καταχωρήσεων των σχεδιασμών”.
Για την διαδικασία της συνταγογράφησης, σημειώνει: “Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι δυνατόν να συνταγογραφηθούν ως φάρμακα. Απαιτείτο ιατρική βεβαίωση η οποία αναφέρει το όνομα-πάθηση του ασθενούς, το γεγονός ότι έκανε ΧΜΘ-ΑΚΘ, ότι παρουσίαζε απώλεια βάρους, ότι είχε ανάγκη υποστήριξης της διατροφής και τη χρονική διάρκεια χορήγησης που ήταν 2-3 μήνες για να περατωθεί η ΑΚΘ.

Στην βεβαίωση υπήρχαν κενά για το είδος του συμπληρώματος και την ημερήσια δόση που απαιτούσαν την απόφαση του διαιτολόγου (διαβητικοί, νεφροπαθείς, υπερτασικοί ελάμβαναν διαφορετικά σκευάσματα που δεν γνώριζαν οι ιατροί). Οι αντίστοιχες εταιρείες διατροφικών βοηθημάτων είχαν διορίσει διαιτολόγους, τα ονόματα των οποίων κατέθεσα στον κ. Γεωργόπουλο. Προσωπικά αλλά και όλο το Τμήμα είχαμε πεισθεί ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος διακίνησης των ανωτέρω σκευασμάτων πλην του κατωτέρω περιγραφόμενου. Εάν ένας ασθενής εχρειάζετο συμπλήρωμα διατροφής εκαλείτο μέσω της Γραμματείας, διαιτολόγος από διαφορετική εκάστοτε εταιρεία, ώστε να μην υπάρχει υπόνοια κατευθυνόμενης συνταγογράφησης. Ομοίως υπήρχαν διαιτολόγοι που παρέμεναν στο Τμήμα επί ώρες, ορισμένες ημέρες ανα εβδομάδα και ήταν θέμα τύχης εάν κατά την παρουσία των στο Τμήμα, ανευρίσκετο ασθενής που θα απαιτούσε συμπληρώματα. Ο διαιτολόγος έπαιρνε κλινικές πληροφορίες από τον ιατρό και τον ασθενή, ακολούθως ζητούσε την ιατρική βεβαίωση, το βιβλιάριο υγείας, τηλέφωνο και διευθύνσεις τα οποία έπαιρνε από τον ασθενή ή την Γραμμτεία και ανελάμβανε τη διαδικασία έγκρισης (υπογραφές από το αντίστοιχο Ταμείο) ως και την παράδοση των συμπληρωμάτων διατροφής στην οικία του ασθενούς ή στον ξενώνα του ΠΑΓΝΗ όπου αρκετοί διέμεναν προς διευκόλυνση και την λιγότερη ταλαιπωρία των καρκινοπαθών”.

Δεν συνταγογραφούσαμε

σε άγνωστους ασθενείς

Η επιστολή, συνεχίζει: “Ορισμένες φορές ασθενείς που είχαν περατώσει την ΑΚΘ και ευρίσκοντο σε απομεμακρυσμένα μέρη της Κρήτης, μας ζητούσαν τηλεφωνικά οδηγίες για τη νόσο τους αλλά και βοηθήματα διατροφής. Ο ασθενής ή το Τμήμα ειδοποιούσε τον διαιτολόγο που τους είχε πρωτοεξυπηρετήσει, στον οποίο εδίδετο αντίστοιχη ιατρική βεβαίωση. Ηταν η μόνη περίπτωση που ήταν δυνατόν να υπογραφεί βεβαίωση χωρίς την παρουσία του ασθενούς στο Τμήμα ΑΚΘ. Στις ανωτέρω βεβαιώσεις αλλά και σε αντίστοιχες που απαιτείτο το γνήσιο της υπογραφής του διευθυντού σε υποβαλλόμενους σε ΑΚΘ ασθενείς (φάρμακα, ενημερωτικά σημειώματα, εξουσιοδοτήσεις, κλπ.), ο εκάστοτε διαιτολόγος προσήρχετο στην Γραμματεία του Τμήματος ΑΚΘ για ανεύρεση τηλεφώνων-διευθύνσεων-βιβλιαρίων των ασθενών προς χρέωση και αποστολή των συμπληρωμάτων διατροφής στην οικία ενός εκάστου, χωρίς να μεσολαβήσει ο ασθενής. Ο κ. Γεωργόπουλος μάλλον κατάλαβε λάθος στη ροή της συνομιλίας που είχαμε, αναφερόμενος σε συνταγογράφηση για αγνώστους ασθενείς. Επρόκειτο για ασθενείς που απλά δεν μπορούσαν να προσέλθουν στο Τμήμα αλλά είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία. Να σημειωθεί ότι η υπογραφή του διευθυντού ήταν απαραίτητη για να κινηθεί η ανωτέρω διαδικασία. Ετσι μας είχαν διαβεβαιώσει τα διάφορα Ταμεία των ασθενών (ΟΓΑ, Δημόσιο, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΝΑΤ, ΤΣΑΥ, Δικηγόρων, Τραπεζικών, κλπ), στα οποία τελικά κατευθύνοντο οι συνταγογραφήσεις-ιατρικές βεβαιώσεις διατροφικών σκευασμάτων.

Οι διαιτολόγοι των εταιρειών που διακινούν τα συμπληρώματα διατροφής από διετίας όπως και από πολλών ετών, οι λοιποί αντιπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών, γνωρίζουν τους ιατρούς, νοσηλευτές, τεχνολόγους και γραμματείς του Τμήματος και έχουν καλύψει μέσω των εταιρειών τους τα έξοδα παρακολούθησης ιατρικών συνεδρίων στην Ελλάδα-εξωτερικό στα οποία συμμετείχε το Τμήμα ΑΚΘ με ανακοινώσεις-μελέτες, στα πλαίσια των δικών τους προγραμμάτων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης”.

Σημειώνει ακόμη τα εξής: “Αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός συνταγογραφήσεων για διατροφικά σκευάσματα από το Τμήμα ΑΚΘ. Θέλω να σημειώσω ότι η σφραγίδα μου ως διευθυντού υπάρχει και χρησιμοποιείται έως σήμερα ελεύθερα από όλους τους αγροτικούς ιατρούς ή ειδικευόμενους που εργάστηκαν στο Τμήμα ΑΚΘ, τρεις εκ των οποίων είναι σήμερα επιμελητές μου. Επιπροσθέτως να τονίσω ότι η ανωτέρω σφραγίδα είχε χαθεί την πρώτη φορά από την Γραμματεία προ 18 μηνών και τη δεύτερη προ 8 μηνών από το γραφείο των ειδικευόμενων ιατρών. Περαιτέρω η γραφολογική επιβεβαίωση του γνησίου της υπογραφής μου και ο διαχωρισμός των γνήσιων έναντι των πλαστών ή μέσω φωτοαντίγραφου αποδιδόμενων συνταγογραφήσεων για συμπληρώματα διατροφής θα αποδείξει τον πραγματικό αριθμό ασθενών που το Τμήμα ΑΚΘ προσπαθούσε να υποστηρίξει”.

Η επιστολή, καταλήγει ως εξής: “Προσπαθώντας να βοηθήσω και να μη βλάψω ασθενείς που υποφέρουν από νεοπλασματική νόσο, ουδέποτε διανοήθηκα να εκμεταλλευτώ ή να ζημιώσω άνθρωπο προς ίδιο όφελος. Τηρώντας πάντοτε τους κανόντες ιατρικής δεοντολογίας στην ημερήσια τακτική πράξη, προσπαθώ να διατηρήσω αμόλυντο τον όρκο στον οποίο έχω αφιερώσει τη ζωή μου, εργαζόμενος πολλάκις πέραν του ωραρίου μου καθόλο το 24ωρο, καλύπτοντας τις ανάγκες του Τμήματος ΑΚΘ ανελλιπώς από το 1991 έως σήμερα σε καθημερινή βάση.

Καταλαβαίνω ότι οι ανθρώπινες σχέσεις και αδυναμίες πολλάκις παρεμβαίνουν αρνητικά στο δύσκολο έργο μας, εντούτοις με καλή διάθεση, ψυχική ηρεμία και καθαρή συνείδηση, μπορούμε να αποδείξουμε σε κάθε κατήγορο των ιατρικών μας πράξεων, την χωρίς ανταπόδοση αγάπη που έχουμε και διατηρούμε μέχρι το τέλος της ζωής μας για τον άνθρωπο.

Τελειώνοντας την αναφορά-επιστολή, θέλω να τονίσω ότι οι λογαριασμοί μου στην τράπεζα είναι στη διάθεση οιουδήποτε έχει και την παραμικρή αμφιβολία”.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου