Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Γενόσημα φάρμακα σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα!

Σκευάσματα που δεν έχουν κόστος έρευνας διατίθενται στην αγορά της χώρας μας σε τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με τα πρωτότυπα! Πρόκειται για 50 φάρμακα που παράγονται (κυρίως στην Ελλάδα) με αντιγραφή της δραστικής ουσίας των πρωτοτύπων, έπειτα από τη λήξη της πατέντας τους.


Η οικονομική «αιμορραγία» που προκαλούν στα Ταμεία και στους καταναλωτές αγγίζει τα 140 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση φαρμάκου για τη χοληστερίνη: η τιμή του πρωτοτύπου στη χώρα μας είναι 5,53 ευρώ και του αντιγράφου 18,64! Αντίγραφο σκεύασμα για το πεπτικό διατίθεται στην ελληνική αγορά με 15,18 ευρώ, όταν το πρωτότυπό του έχει τιμή 8,9 ευρώ.

Την υπόθεση αποκάλυψαν χθες, με ερώτησή τους στη Βουλή, πέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Ηλίας Θεοδωρίδης, Ηλίας Μόσιαλος, Θεόδωρος Παραστατίδης, Παύλος Στασινός και Φραγκίσκος Παρασύρης). Παραθέτοντας στοιχεία πωλήσεων των εν λόγω φαρμάκων, οι βουλευτές τονίζουν ότι η υπερκοστολόγηση των αντιγράφων επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Η λίστα που κατέθεσαν οι βουλευτές προέρχεται από συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και περιλαμβάνει 50 δραστικές ουσίες.

Για κάθε μία από τις ουσίες αυτές παρατίθεται η τιμή του αντιγράφου και του πρωτοτύπου του, καθώς και η οικονομική διαφορά (κόστος) που προκύπτει.

Μόνο για το τρίμηνο Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος 2010 και επί του συνόλου των 50 βασικών δραστικών ουσιών, η διαφορά που κατεγράφη από τον συνεταιρισμό φαρμακαποθηκών και η οποία προκλήθηκε από τις κατά πολύ υψηλότερες τιμές των γενόσημων φαρμάκων έναντι αυτών των πρωτότυπων ξεπέρασε τα 18 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των βουλευτών, αν το ποσό αυτό υπολογιστεί σε ετήσια βάση, τότε το κόστος που προκύπτει για τα δημόσια ταμεία και το κράτος ξεπερνά τα 70 εκατ. ευρώ ετησίως, χωρίς η απώλεια να σταματά εδώ, καθώς -όπως αναφέρεται στην ερώτηση- θα πρέπει να προστεθούν σε αυτά περίπου 70 εκατ. ευρώ επιπλέον, που υπολογίζεται ότι προέρχονται από τις αντίστοιχες πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών.

Μέτρα
Τα ερωτήματα που θέτουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υπόψη της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι: Πρώτον, ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για τον έλεγχο και την αντιμετώπιση του φαινομένου της υπερκοστολόγησης των γενόσημων φαρμάκων.

Δεύτερον, αν διαθέτει το υπουργείο επίσημα στοιχεία σχετικά με τη δημόσια δαπάνη των γενόσημων φαρμάκων. Τρίτον, με βάση ποιον τρόπο υπολογισμού προκύπτουν οι σημερινές υπερκοστολογημένες τιμές των γενόσημων φαρμάκων κατά παράβαση μάλιστα του άρθρου 14 του πρόσφατου Νόμου 3840/2010 σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμακευτικών προϊόντων.

ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Τι είναι τα αντίγραφα φάρμακα

Τα αντίγραφα φάρμακα (generics ή γενόσημα) είναι σκευάσματα τα οποία παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους, χωρίς αναφορά σε ιδιοκτησιακά δικαιώματα της πατέντας του φαρμάκου.

Ενα γενόσημο έχει μόνο τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να είναι δραστικό (η δραστική ουσία). Για παράδειγμα, η ασπιρίνη (εμπορικό όνομα) έχει ως δραστική ουσία το ακετυλοσαλυκιλικό οξύ. Με σκοπό να καλυφθεί το κόστος έρευνας και ανάπτυξης του συγκεκριμένου φαρμάκου, η διεθνής νομοθεσία επιβάλλει να μην κυκλοφορεί στην αγορά αντίγραφό του 20 χρόνια έπειτα από την κατάθεση του φακέλου (πρακτικά 6-10 χρόνια από την κυκλοφορία του).

Με τη λήξη της πατέντας μπορούν κι άλλες εταιρείες να διαθέσουν στην αγορά σκεύασμα με δραστική ουσία ακετυλοσαλυκιλικό οξύ, χωρίς όμως την ίδια εμπορική ονομασία (αντίγραφο φάρμακο). Η τιμή του αντιγράφου στην Ελλάδα είναι στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου (στο εξωτερικό είναι 60% και λιγότερο).

Με σκοπό τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στο ΕΣΥ, ο κ. Λοβέρδος έχει ζητήσει από τα νοσοκομεία το 50% της συνταγογράφησης να αφορά αντίγραφα.Στην Ελλάδα, το 87% των συνταγών αφορά πρωτότυπα φάρμακα και μόλις το 13% αντίγραφα. Παράγονται με μόνο χαρακτηριστικό την ενεργό ουσία τους.

ΠΗΓΗ

1 σχόλιο:

  1. Συνήθως τα αντίγραφα περιέχουν πολύ μεγαλύτερο αριθμό μονάδων στη συσκευασία τους,απο ότι τα προτότυπα.Για να είναι αντικειμενική η έρευνα-καταγγελία,θα πρέπει να αναφέρεται πόσα τεμάχια περιέχει η κάθε συσκευασία.Μόνο έτσι θα βγούν σωστά συμπεράσματα.Το ότι είναι πιό ακριβό το αντίγραφο,από μόνο του,δε λέει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή